Kontracepcija ločila seks od starševstva

  • T.ko
  • nedelja, 02. januar 2011
(Foto: Dreamstime)

Zaželeni otroci, srečnejše človeštvo

S spoznavanjem delovanja lastnega telesa in hormonov ter s seznanjenostjo z najnovejšimi metodami sodobne kontracepcije, lahko ženska izboljša svoje reproduktivno in spolno zdravje. Kontracepcija ni oblikovana proti nosečnosti, marveč poudarja pravico do odločitve in časovnega načrtovanja.

Ljudem ponuja možnost, da sami sprejmejo odločitev o tem, kdaj želijo postati starši. Kontracepcija ni usmerjena proti uporabi kondoma, saj je kondom še vedno ena od metod zaščite pred spolno prenosljivimi boleznimi.

Kontracepcijska zaščita ljudem daje pravico, da:

  • imajo otroke takrat, ko si jih zares želijo, in jim daje možnost, da jim ponudijo zdravo življenje, polno ljubezni;
  • delajo presledke med porodi, ki so v interesu zdravja ženske in okrevanja njenega organizma od prejšnje nosečnosti in poroda, torej od 1,5 leta do dveh let;
  • imajo toliko otrok, kot si jih želijo in jih lahko vzgojijo;
  • imajo zdrave otroke, brez genskih bolezni in organskih motenj (ni nobene vzročne povezave med zdravjem otrok in jemanjem kontracepcijske zaščite);
  • ženske rojevajo otroke v ustreznem življenjskem obdobju in takrat, ko nimajo bolezni, ki bi lahko ogrozile njihovo življenje in zdravje med nosečnostjo ali pri porodu.


Vezi se razklepajo

Sodobna učinkovita kontracepcija je razklenila tradicionalno vez med spolnostjo, starševstvom in zakonom. Zdaj se poročeni pari lahko odločijo, da ne bodo imeli otrok ali da se bodo za otroke odločili šele več let po poroki. Manj je tudi mladih parov, ki so zaradi neželene nosečnosti prisiljeni v prezgodnjo poroko. Posledica tega je, da se je začel spreminjati celoten koncept poroke. Njen prvotni cilj ni več nujno samo starševstvo. Pravzaprav so lahko ljubezen, prijateljstvo, sodelovanje, vzajemno podpiranje in zavezništvo zadostni razlogi za to, da mož in žena ostaneta skupaj. Hkrati se je spolnost znotraj ali zunaj zakona popolnoma ločila od namere po razmnoževanju in namesto tega pridobiva nov pomen: kot sredstvo komunikacije.

Samoodločanje in odgovornost

To je prineslo novo svobodo delovanja ter potrebo po osebni odločitvi in lastni odgovornosti. Ljudje so dobili možnost, da razvijajo sposobnost samoodločanja, in priložnost, da ustrezno uporabljajo nove možnosti, ki so jim na voljo.


Še vedno strah

Kljub vsemu se je starih prepričanj zelo težko znebiti in stara navada je železna srajca. Še vedno je veliko moških in žensk, ki jih še niso dosegle posledice te kontracepcijske revolucije − ali pa se jo iskreno bojijo. Še vedno je živ duh strahu, da velika razširjenost kontracepcije utegne voditi v splošno razuzdanost in moralni razkroj.

Menstruacija

Menstruacijska krvavitev nastane zaradi propadanja maternične sluznice, ki nastopi, če ni prišlo do oploditve in ugnezditve oplojenega jajčeca. Dozorevanje jajčeca se začne v prvih dneh menstruacije in traja približno 14 dni. V času ovulacije se iz jajčnika sprosti jajčece, ki po enem od jajcevodov potuje proti maternici. Če jajčece na tej poti sreča semenčico, jo ta lahko oplodi in ženska zanosi. Če jajčece po ovulaciji ostane neoplojeno, čez 12 do 16 dni nastopi menstruacija. Ker se te spremembe v jajčnikih in maternični sluznici dogajajo ciklično, pojav imenujemo menstruacijski ciklus.

Dolžino menstruacijskega ciklusa določimo tako, da seštejemo dneve od prvega dne menstruacije do dneva pred začetkom naslednje menstruacije. Normalni razmiki znašajo od 21 do 35 dni: če ženska dobi enkrat menstruacijo 21. dan, drugič 28. dan in tretjič 35. dan, je njena menstruacija še vedno redna. Menstruacijska krvavitev običajno traja od tri do sedem dni. V prvih letih so lahko menstruacijski ciklusi neredni.
Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki