Rak materničnega vratu - rak, ki ga lahko preprečimo

(Foto: Shutterstock)

Rak materničnega vratu (RMV) je pogost maligni tumor pri ženskah, pri katerem se maligne celice nahajajo v tkivu materničnega vratu, ki spaja maternico z vagino in ustvarja tako imenovani porodni kanal. Približno 90 odstotkov malignih tumorjev materničnega vratu povzročijo ploščate celice, ki pokrivajo maternični vrat, preostalih 10 odstotkov pa izhaja iz žleznih celic, ki izločajo sekret v cervikalnem kanalu, ki vodi v maternico. Najpomembnejši dejavnik tveganja za nastanek RMV je dolgotrajna okužba z visokorizičnimi genotipi HPV.

Znanih je več kot sto tipov HPV, ki povzročajo okužbo kože pri človeku, od tega jih je 40 tipov z anogenitalnega območja. Nekateri nenevarni, nizkorizični anogenitalni HPV povzročajo bradavice na zunanjem spolovilu (kondilome), drugi, visokorizični pa predrakave spremembe materničnega vratu (CIN 1, 2, 3) ali celo invazivnega raka. Po izsledkih raziskav naj bi zaradi rakotvornega delovanja visokorizičnih HPV nastalo kar 99,7 odstotka vseh rakov materničnega vratu.

Znaki

Znamenja hujših predrakavih sprememb in zgodnjega raka materničnega vratu so redka in pogosto prikrita. Ženske morajo biti pozorne predvsem na:

  • bolečine ali krvavitve iz nožnice med spolnim odnosom ali po njem,
  • nenadoma obilnejši izcedek iz nožnice, ki ga ne spremljajo očitna znamenja vnetja,
  • krvave madeže ali manjše krvavitve med rednimi menstruacijami.

Začetne patološke spremembe materničnega vratu lahko spremljajo tudi dolgotrajna vnetja nožnice, težave pri odvajanju urina, tope ali krčevite bolečine v spodnjem delu trebuha in − ne tako redko − stalne tope bolečine v spodnjem delu hrbtenice ali križu.

Takoj za rakom dojke

Incidenca raka materničnega vratu je največja pri mlajših ženskah, starih od 35 do 45 let, incidenca predrakavih sprememb pa kakih pet do deset let prej. V zadnjem letu ali dveh se znova kaže pogostejše obolevanje med ženskami, starejšimi od 50 let, nemara tudi zato, ker se v manjšem odstotku odzivajo vabilom na ginekološki pregled. Rak materničnega vratu je predvsem v razvitih državah drugi najpogostejši rak pri ženskah, takoj za rakom dojke. V Sloveniji je rak materničnega vratu šesti najpogostejši rak pri ženskah in drugi najpogostejši rak rodil (za rakom maternične sluznice).

Članek se nadaljuje »


Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki