Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Rak materničnega vratu - rak, ki ga lahko preprečimo


(stran 2 od 2)

Pretresljive številke

V Sloveniji zboli za rakom materničnega vratu 23 na 100.000 žensk na leto, kar pomeni skoraj 200 žensk na leto, najpogosteje starih med 35 in 45 let. Zaskrbljujoče je, da incidenca raka materničnega vratu narašča pri ženskah, mlajših od 40 let. V Sloveniji za RMV umre 7,8 na 100.000 žensk. Zaradi tega raka v Sloveniji vsako leto umre od 50 do 60 žensk.

Test HPV

Za pravočasno odkrivanje rakavih sprememb materničnega vratu oziroma prizadevanje za manjšo obolevnost žensk za RMV so najpomembnejši redni ginekološki pregledi in test HPV.

Obolevnost zaradi RMV je mogoče zmanjšati z rednim pregledovanjem žensk, s citopatološkimi pregledi brisov materničnega vratu in z zgodnjim zdravljenjem. Pogoji za to so kakovostna citološka služba, ustrezno vrednotenje brisov in tudi ustrezna diagnostika.

Cepiva

S cepivom proti HPV, ki preprečuje dolgotrajne okužbe z dvema najpogostejšima visokorizičnima tipoma HPV (HPV 16 in HPV 18) je mogoče to sekundarno preventivo dopolniti s primarno preventivo ter tako še bolj omejiti pogostost raka materničnega vratu in posledično umrljivost.


Rak materničnega vratu je zaradi možnosti odkrivanja predrakavih sprememb edini rak, ki ga je mogoče preprečiti.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd