Kakšen je izvid testa PAP po novem in kaj to pomeni

(Foto: Shutterstock)

Citološka napotnica

Odvzem in pregled celic v brisu materničnega ustja in materničnega kanala imenujemo test PAP. To je presejalni test in je ključni del rednih preventivnih ginekoloških pregledov, ki jih priporočamo takrat, ko ženska nima ginekoloških težav. Osnovni namen tega testa je odkriti ženske, pri katerih ni patološko (bolezensko) spremenjenih celic v brisu materničnega ustja in materničnega kanala.

Test PAP ni diagnostični test, …

… zato so pri vseh ženskah, pri katerih odkrijemo patološko spremenjene celice, potrebne še dodatne preiskave. Samo z dodatnimi preiskavami lahko odkrijemo, za kakšne spremembe gre, ali so to, denimo predrakave spremembe, iz katerih bi lahko v desetih ali več letih nastal rak materničnega vratu. Gre za odkrivanje blagih, zmernih, ali hujših predrakavih sprememb, še preden ima ženska težave, zaradi katerih bi morala k zdravniku.
Pri večini žensk je test PAP negativen, kar govori, da predrakavih sprememb ni.

Sumljive patološke spremembe

Pri približno vsaki deseti ženski pa izvid testa kaže na bolj ali manj sumljive patološke spremembe, pri katerih so za potrditev predrakavih sprememb potrebne dodatne preiskave (test HPV, kolposkopija, biopsija itd). Vse ženske, ki trdovratno zavračajo preventivne ginekološke preglede in odvzeme brisov materničnega vratu (bris materničnega ustja in materničnega kanala), bi se morale zavedati, da je zdravljenje začetnih, predrakavih sprememb materničnega vratu bolj preprosto, kratkotrajno in veliko uspešnejše kot zdravljenje invazivnega raka materničnega vratu. Pri ženskah v rodni dobi zdravljenje predrakavih sprememb materničnega vratu ne zmanjšuje sposobnosti za zanositev in porod. Z zdravljenjem predrakavih sprememb je možno preprečiti rak materničnega vratu. Pri ženskah, ki zbolijo zaradi raka materničnega vratu, še vedno ugotavljamo, da v polovici primerov v zadnjih petih letih niso hodile na ginekološke preglede. Pri večini teh bolnic je od zadnjega ginekološkega pregleda minilo več kot petnajst let.


Ključni koraki pri izvedbi testa PAP:

  • odvzem brisa materničnega ustja in kanala pri ginekološkem pregledu,
  • razmaz brisa na posebno stekelce,
  • potopitev stekelca v posebno alkoholno raztopino ali fiksacija, barvanje celic na   stekelcu, ki poteka v citološkem laboratoriju,
  • pregled celic pod mikroskopom in
  • ocena oziroma izvid testa PAP.


Ginekolog dobi celice za mikroskopski pregled, ko pri pregledu s posebnim loparčkom podrsa po površini materničnega ustja in s posebno krtačko vzame celice iz materničnega kanala. Celice z loparčka in krtačke ginekolog nato hitro razmaže (prenese) na objektno stekelce, na katerem so že napisani ime in priimek ženske ter zaporedna številka brisa. Podatki na stekelcu so zelo pomembni, saj je tako onemogočeno, da bi prišlo do zamenjave stekelc in s tem do nepravilne diagnoze. Nato mora ginekolog karseda hitro potopiti celotno stekelce v alkoholno raztopino − ta postopek imenujemo fiksacija in traja vsaj dve uri. Fiksacija je potrebna, da ne pride do osušitve stekelca in s tem do okvare celic na stekelcu. Odvzem testa PAP ni boleč in traja le nekaj minut.
Skupaj z vsakim odvzemom brisa mora ginekolog za žensko, ki je odvzel bris, izpolniti posebno citološko napotnico. Ginekolog nato stekelce skupaj s citološko napotnico pošlje v citološki laboratorij. Leta 2006 smo začeli uporabljati novo citološko napotnico, ki prinaša novosti tako v delu, ki ga izpolni ginekolog, kot v delu s citološkim izvidom, ki ga izpolnijo presejalci oziroma citopatologi.

Članek se nadaljuje »


Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vsi Viva strokovnjaki