Kaj bi vsaka ženska morala vedeti o raku materničnega vratu?

(Foto: Dreamstime)

Bodite pozorne na spremembe!

O odkrivanju raka materničnega vratu in njegovih predstopnjah je bilo napisanega že veliko, vendar bi lahko ženske z izčrpnejšim znanjem o teh boleznih v nekaterih primerih same prispevale k hitrejši postavitvi diagnoze. Upoštevanje dejavnikov tveganja za nastanek predrakavih sprememb in raka materničnega vratu ter znamenj bolezni lahko žensko opozori na razvijajočo se bolezen. Izsledki raziskav o vključevanju določanja humanih virusov papiloma (HPV) kot povzročiteljev raka materničnega vratu v presejanje so vse pomembnejši, prav tako skorajšnje preventivno cepljenje proti okužbi s HPV.

Na osnovi vsakodnevnih pogovorov z bolnicami največkrat ugotovimo, da vse premalo žensk ve, da rak maternice ni ena sama bolezen. Rak materničnega vratu ni enak raku materničnega telesa oziroma maternične sluznice. To sta povsem različni bolezni tako glede dejavnikov tveganja, simptomov bolezni in njenega odkrivanja, a tudi zdravljenja. Rak materničnega vratu, kot pove že ime, prizadene maternični vrat, to je del maternice, ki sega v nožnico. Za njim najpogosteje obolevajo ženske med 40. in 50. letom. Rak maternične sluznice pa nastane v sluznici, ki obdaja maternično votlino in je del telesa maternice. Za njim obolevajo predvsem starejše ženske, ki nimajo več menstruacije, imajo preveliko telesno težo, povišan krvni tlak in sladkorno bolezen.

Uspešno zdravljenje, če ...

Invazivni rak materničnega vratu se iz predrakavih sprememb materničnega vratu (CIN 1, 2 in nato CIN 3) razvija postopoma, in sicer od pet do deset let. To dejstvo in odvzem brisa materničnega vratu ali test PAP omogočata odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu in s tem možnost pravočasnega zdravljenja. Ker zdravljenje omenjenih predrakavih sprememb materničnega vratu učinkovito prepreči nastanek invazivnega raka materničnega vratu, je seveda zelo uspešno. Učinkovitost organiziranega presejanja za rak materničnega vratu v posamezni državi se najbolj kaže v zniževanju obolevanja za invazivnim rakom ter visokem odstotku odkritih in zdravljenih karseda zgodnjih oblik predrakavih sprememb materničnega vratu. Samo za približno 5 odstotkov vseh rakov materničnega vratu domnevamo, da se razvijajo zelo hitro, najbrž že v nekaj mesecih.

... pravočasno odkrijemo

Test PAP, ki sta ga odkrila Papanicolaou in Traut ter ga leta 1941 vpeljala v množično rabo, je nadvse pomemben pri odkrivanju raka materničnega vratu. Po zaslugi te enkratne diagnostične metode je možno enostavno iskanje raka materničnega vratu pri veliki večini žensk, ki pridejo na redni ginekološki pregled. Ni pretirano zapisati, da je odkritje Papanicolaouja in Trauta rešilo življenje številnim ženskam.

Kaj je test PAP?

Bris materničnega vratu odvzamemo s posebno leseno ali plastično paličico. Z odvzemom brisa postrgamo celice z materničnega vratu. Odvzeti bris razmažemo na posebno stekelce. Stekelce za poznejši pregled hranimo v posebni raztopini. Ključni del pregleda stekelca z odvzetim brisom je pregled postrganih celic pod mikroskopom in ocenitev odvzetih celic glede na predrakave in rakave spremembe. Ugotovitve o spremembah celic v materničnem brisu razvrščamo v pet razredov: PAP I, II, III, IV in V. Celice materničnega vratu, poenostavljeno povedano, ocenjujemo kot normalne z negativnim brisom ali PAP I. Celice, spremenjene zaradi vnetja ali začetnih patoloških sprememb (atipične celice, blago diskariotične celice) citopatologi opredelijo kot PAP II, domnevno spremenjene zaradi predrakavih sprememb kot PAP III, sumljive za raka materničnega vratu pa kot PAP IV in V.

Članek se nadaljuje »


Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Zlatko Fras

dr. Zlatko Fras dr. med. spec. internist

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki