Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Kaj bi vsaka ženska morala vedeti o raku materničnega vratu?


(stran 4 od 5)

Večje tveganje za okužbo

Z zmanjševanjem tveganja za nastanek okužbe s HPV uspešno zmanjšujemo tudi tveganje za nastanek predrakavih sprememb in raka materničnega vratu, zato je zelo pomembno vedeti, kateri so ti dejavniki.

Dejavniki, ki povečujejo tveganje za okužbo s HPV, so:

  • Prvi spolni odnos v zgodnjih mladostnih letih (15 let ali manj).
  • Številni spolni partnerji (sedem ali več).
  •  Kajenje (kemične sestavine, ki se sproščajo pri kajenju, poškodujejo celice materničnega vratu in povzročijo, da so ranljivejše in dovzetnejše za poškodbe, ki jih povzročajo visokorizični HPV). Tveganje naj bi bilo večje pri dolgotrajnem in intenzivnem kajenju. V vaginalni sluzi kadilk so namreč ugotovili povišano koncentracijo nikotina in kotinina, snovi, ki ju vsebuje tobačni dim. Pri bakterijski okužbi in nastalih produktih se le-ti lahko spremenijo v karcinogene nitrozamine, snovi, ki povzročajo raka. Kajenje povečuje tveganje za raka materničnega vratu za trikrat.
  • Okužbe s HIV (zmanjšujejo obrambno sposobnost organizma za premagovanje okužbe s HPV).

Opozorilna znamenja hujših sprememb

Znamenja hujših predrakavih sprememb in zgodnjega raka materničnega vratu so redka in so pogosto prikrita.

Vendar morajo biti ženske vedno pozorne predvsem na:

  • bolečine ali krvavitve iz nožnice med ali po spolnem odnosu,
  • nenadoma povečan obilnejši izcedek iz nožnice, ki ga ne spremljajoe očitna znamenja vnetja,
  • krvave madeže ali manjše krvavitve med rednimi menstruacijami.

Začetne patološke spremembe materničnega vratu lahko spremljajo tudi dolgotrajna vnetja nožnice, težave pri odvajanju urina, tope ali krčevite boleeine v spodnjem delu trebuha, in ne tako redko, stalne in tope bolečine v spodnjem delu hrbtenice ali križu.

Lokalno širjenje

Ko govorimo o znamenjih raka materničnega vratu, moramo vedeti, da rak materničnega vratu raste in se širi predvsem lokalno, na mestu vznika, globlje v steno maternice in v bližnjo okolico v nasprotju z nekaterimi drugimi raki, ki se hitro razširijo (metastazirajo) zunaj območja nastanka, predvsem v oddaljene organe. Maternica leži na sredini male medenice, za sramno kostjo. Levo in desno ob maternici ležita oba jajčnika z jajcevodoma (levi in desni adneksi). Pred maternico leži mehur in za maternico je široko črevo. Če raka materničnega vratu ne odkrijemo dovolj zgodaj, se zaradi širjenja raka pojavijo tako imenovana znamenja pozne ali razširjene bolezni. Znamenja razširjenega raka materničnega vratu se kažejo s prizadetostjo organov, ki ležijo v bližini maternice.

Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd