Joj, ta beli tok

(Foto: Shutterstock)

Vsaka ženska, zlasti v obdobju med puberteto in menopavzo, torej v rodni dobi, ima nekaj izcedka iz nožnice. To je povsem normalno fiziološko dogajanje. Takšen normalen izcedek je prosojen ali belkast, na zraku pa lahko porumeni.

Razumeti naravo

Narava je poskrbela, da je naše telo odela s kožo in sluznico, ki varujeta vse, kar pokrivata. Ta večplastna prevleka varuje telo in kljubuje zunanjim vplivom. Žleze v koži omogočajo, da je ta vlažna, prožna in hladi naše telo, tanek sloj maščobe pa jo varuje pred škodljivimi vplivi in preprečuje njeno izsušitev. Sluznico ščiti tanek sloj sluzi. Pri obrambi proti mikroorganizmom obema prevlekama pomaga njuna kislost.

Normalen izcedek
 
Nožnica je povezava med zunanjim svetom in notranjimi rodili, ki ležijo zavarovani v mali medenici. Žleze proizvajajo sluz, ki čisti in ustvarja primerno okolje, podobno kot slina, ki čisti in ustvarja ustrezne razmere v ustni votlini. Zdravo sluznico nožnice naseljujejo bakterije vrste Lactobacillus, ki proizvajajo mlečno kislino in s tem omogočajo, da se škodljive klice ne morejo razmnoževati, saj jim kislo okolje (pH od 3,5 do 4,5) ne ustreza.
Vsaka ženska, zlasti v obdobju med puberteto in menopavzo, torej v rodni dobi, ima nekaj izcedka iz nožnice. To je povsem normalno fiziološko dogajanje. Takšen normalen izcedek je prosojen ali belkast, na zraku pa lahko porumeni.

Količina in lastnosti

Na količino in lastnosti izcedka vpliva več dejavnikov: menstruacijski ciklus, stres, nosečnost, spolna vzburjenost in jemanje nekaterih zdravil, skupaj s hormonsko kontracepcijo.
Največ sluzi je sredi menstruacijskega ciklusa, v času ovulacije. Ta sluz je značilna, saj je prozorna, steklasta in se vleče kot nitka, kar v času, ko je jajčece pripravljeno na oploditev, semenčicam olajša pot do maternice. Številne ženske opažajo večje izločanje sluzi tudi tik pred menstruacijo in med nosečnostjo vse to zaradi vpliva hormonov. Tudi kislost nožnice niha. Najmanjša je tik pred menstruacijo in med njo, zmanjša se tudi med nosečnostjo, zato je takrat možnost okužbe večja. Tudi semenska tekočina in raba spermicidov zmanjšata kislost nožnice. Takšen izcedek iz nožnice je torej samo povečana količina normalnega izločka in sam po sebi ni znak bolezni. Med ženskami se je za to stanje udomačil izraz beli tok.

Draženje

Toda tudi normalen beli tok lahko povzroči draženje in vnetje sluznice, zlasti če ga spremljajo mehanski ali kemični dražljaji. Sintetične tkanine, ki zadržujejo v vlago in toploto, ter mehansko drgnjenje, do katerega pride zaradi neustreznih krojev in grobih šivov, sta najpogostejša spremljajoča dejavnika. K vnetju lahko pripomorejo tudi neustrezna sredstva za intimno higieno, kozmetični pripravki, pralni praški, mehčalci, kemično prepojeni higienski vložki, klorirana voda v bazenih in še bi lahko naštevali.

Pozor, težave!

Vsaka stvar, ki zmoti ravnovesje, bodisi da gre za lokalne dejavnike ali posredno za "nered" drugod v telesu, sproži spremembe v notranjem okolju nožnice in s tem ustvari razmere, v katerih je sluznica dovzetnejša za škodljive vplive iz zunanjega sveta. Kadar se kislost zmanjša, se klice, ki so morda navzoče že dalj časa, razmnožijo ter povzročijo vnetje z vsemi neugodnimi posledicami in težavami, ki jih občuti ženska. Izcedka je občutno več, spremenijo se tudi njegova barva, gostota in vonj. Pojavi se srbenje ob vhodu v nožnico ali/in pekoča bolečina, ki je običajno hujša med uriniranjem ali spolnim odnosom. Kožica sluznice postane rdeča, otekla in boleča na dotik, lahko se pojavijo izpuščaji. V takšnem primeru je potreben ginekološki pregled, s katerim skušamo ugotoviti vzrok vnetja in ga ustrezno zdraviti, zato nikar ne oklevajte in poiščite ustrezno pomoč.

Članek se nadaljuje »


Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki