SOS: Endometrioza

Endometrioza je stanje, pri katerem se tkivo, podobnosluznici maternice, pojavi ali razvije zunaj maternice, kar poleg bolečin povzroča tudi neplodnost.
Endometrioza je stanje, pri katerem se tkivo, podobnosluznici maternice, pojavi ali razvije zunaj maternice, kar poleg bolečin povzroča tudi neplodnost. (Foto: Shutterstock)

Menstruacija, četudi normalen del ženskega življenja, je za prenekatero žensko zelo boleča izkušnja. Rahla bolečina ni neobičajna, vsekakor pa je potrebna večja pozornost, če so bolečine tako hude, da že resno motijo vsakdanje življenje in ženska ne more opravljati svojih siceršnjih obveznosti, manjka v šoli ali službi in ne zmore brez večje količine protibolečinskih tablet. Možno je namreč, da trpi za endometriozo, boleznijo, ki je v širši javnosti malo znana, a še zdaleč ne redka.

Endometrioza je stanje, pri katerem se tkivo, podobno sluznici maternice, pojavi ali razvije zunaj maternice, kar poleg bolečin povzroča tudi neplodnost. Kar pri 20 do 40 odstotkih neplodnih žensk ginekologi odkrijejo tudi endometriozo.

Obstajajo tri različne oblike endometrioze, in sicer peritonealna oblika, pri kateri so prisotna povrhnja endometriotična žarišča na potrebušnici in je ne morejo ugotoviti z običajnim ginekološkim pregledom ali ultrazvočno preiskavo rodil. Edini način, da jo potrdijo, je laparoskopski pregled trebušne votline.

Druga oblika je ovarijska endometrioza, pri kateri so prisotni endometriomi v jajčnikih. Endometriom je cista jajčnika z ovojnico in gosto rjavo vsebino, ki je po videzu podobna vroči čokoladi. Od tod tudi drugo ime za endometriome, in sicer jih ginekologi imenujejo čokoladne ciste. Za razliko od peritonealne lahko ovarijsko endometriozo ugotovimo z ginekološkim pregledom, potrdijo pa jo z ultrazvočno preiskavo rodil.

Tretja oblika endometrioze je tako imenovana globoka infiltrativna endometrioza, za katero so značilni čvrsti vozliči endometrioze v vezeh maternice, na črevesju, mehurju, sečevodih in nožnici. Definirana je kot endometrioza, ki vrašča v globino več kot 5 mm pod potrebušnico in je zelo pogosto povezana s kronično bolečino.

Bolečine in krvavitve

Za endometriozo so značilne predvsem močne in kronične bolečine v spodnjem delu trebuha, boleče menstruacije,neplodnost, ženska pa občuti bolečine tudi med spolnim odnosom. Pri globoki infiltrativniendometriozi, ko se vozliči razširijo na druge organe, se lahko pojavljajo krvavitve, denimo iz črevesa ali mehurja v obliki krvavega urina, ženska pa tudi čuti črevesne krče in ima težave z odvajanjem blata.

Odkrivanje endometrioze

Ginekolog posumi na endometriozo na osnovi težav, ki jih navaja ženska. Z ginekološkim pregledom lahko zatipa povečane jajčnike, ki jih povzročijo endometriomi, z očesom pa lahko vidi tudi modrikaste spremembe, ki segajo v nožnico. Z ultrazvočno preiskavo lahko vidi prisotnost endometriomov, peritonealneendometrioze pa z njim ne vidi, zato ob sumu na endometriozo in prizadetost še drugih organov opravijo tudi laparoskopijo.

Nekatera dejstva o endometriozi

  • Povprečna pot do diagnoze je 8–10 let.
  • Zelo razširjeno je razmišljanje, da je normalno, da ima ženska bolečine ob menstruaciji, neredko ženske slišijo, da so težave samo plod njihove domišljije.
  • Mlada dekleta zaradi bolečih menstruacij pogosto dobijo kontracepcijske tablete (KT), ki težave omilijo. Ko se odločijo za nosečnost in prenehajo jemati KT, težave z endometriozo pogosto izbruhnejo z vso silovitostjo.
  • Malo je v širši javnosti znano, da endometrioza niso le boleče menstruacije, temveč se endometrioza lahko razširi tudi na druge organe v telesu.
  • Operacijo izvaja posebej za to stanje izšolan in usposobljen ginekolog.


Društvo Endozavest - za prave informacije


Lani marca je skupina žensk, ki se spoprijemajo z endometriozo, ustanovila društvo Endozavest, ki želi, kot že samo ime pove, dvigniti nivo znanja in splošne ozaveščenosti o tej ne tako redki, a pogosto zamolčani ginekološki težavi. Eden glavnih ciljev delovanja je poskrbeti za krajšo pot od pojava težav do ustrezne diagnoze, pojasnjuje podpredsednica društva Branka Pestar. Trenutno sodelujejo z ginekologinjo doc. dr. Martino Ribič Pucelj, želijo pa si podpore še drugih ginekologov.

Če želite o delovanju društva izvedeti več, obiščite spletno stran endozavest.si ali jim pišete na info@endozavest.si.


Osebna izkušnja: Branka Pestar

»Vse se je začelo že pred mojim 18. letom z bolečinami v trebuhu, ki jim nihče ni znal določiti pravega vzroka. Vsi smo bili prepričani, da bodo minile, saj sem bila premlada za kaj resnejšega. A ni bilo tako. V resnici so se stopnjevale in ker so bile še izrazitejše v času menstruacije, sem dobila kontracepcijske tablete. Malo so olajšale stanje, a tudi to le za kratek čas. Ko so se bolečine krepile, so bila vse glasnejša tudi namigovanja, da je vzrok najverjetneje psihičen,« začenja svojo izkušnjo danes 21-letna Branka Pestar.

Težave so le dobile ime

Težave so močno vplivale na njeno vsakodnevno življenje in zaradi bolečin je pogosto manjkala v šoli in pojedla veliko protibolečinskih tablet. Ko ji je ginekolog kasneje rekel, da sumi na endometriozo in se je njegova domneva po laparoskopiji izkazala za pravilno, je Branka čutila veliko olajšanje, saj so njene težave dobile ime, ona pa priznanje, da se ji ni vse skupaj le dozdevalo. »Prvič sem slišala za to stanje. Ničesar nisem vedela o endometriozi, nobenih informacij nisem imela. Osebna zdravnica me je le opozorila, da zdravil, s katerimi bi jo pozdravili, ni, lahko pa je vzrok za neplodnost, kar me je precej neprijetno zadelo.«S hormonskimi preparati so ji za krajši čas težave olajšali, a se je po enem letu vse poslabšalo in sledila je nova operacija, ker se je endometrioza razvila tudi na mehurju.

Z endometriozo se je kmalu navadila živeti, …
… a je ves čas iskala tudi čim več informacij iz različnih virov, da bi si olajšala svoje stanje. Tako je prišla v stik še z drugimi ženskami, ki so imele podobne težave, ki so pestile njo, in začudena je ugotovila, da jih nikakor ni malo. Nasprotno! »O endometriozi se ne govori veliko, kar pa ne pomeni, da je redka. Ko sem aktivno začela iskati še druge ženske, sem hitro videla, da imajo(mo) vse zelo podobne težave, ki močno vplivajo na naše vsakodnevno življenje, predvsem pa se vse srečujemo s številnimi predsodki in miti o tej bolezni, ki so predvsem plod nepoznavanja. Pridružila sem se eni od skupin za srečevanje in samopomoč, iz katerih se je kasneje rodilo društvo Endozavest,« še pove podpredsednica novoustanovljenega društva Branka Pestar.
Galerija

Endometrioza je stanje, pri katerem se tkivo, podobnosluznici maternice, pojavi ali razvije zunaj maternice, kar poleg bolečin povzroča tudi neplodnost. Shutterstock

Branka Pestar, podpredsednica društva Endozavest Osebni arhiv

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki