Spoznavamo ženske organe: Reproduktivni sistem

(Foto: Shutterstock)

Reproduktivni sistem. V tem pojmu je toliko neznank in zapletenih mehanizmov kot v integriranem vezju elektronske naprave. Namesto čudovitega seksa in skrivnosti novonastalega življenja nas pojem spominja na dolgočasno predavanje iz biologije, ki ga je verjetno marsikdo »prešprical«.

Številne ankete so namreč pokazale, da približno polovica žensk žal ne pozna svojih organov in nima zadostnega vedenja o najbolj intimnih delih svojega telesa. Da bi lažje razumele svoje telo, bomo v tokrat  predstavili nekaj najosnovnejših dejstev, v čem se ženske razlikujejo od moških. Ste pripravljene?

Teoretično imajo lahko komaj opazne in zaznavne težave, kot so na primer blage bolečine v spodnjem delu trebuha veliko vlogo in pogosto povzročajo zaplete, ki lahko resno ogrozijo zdravstveno stanje ženske, denimo v hormonskem smislu. Takšne težave lahko privedejo do tega, da se poveča telesna masa, pogosto pa hormonske spremembe povzročajo motnje razpoloženja, razdražljivost, padec libida, ali pa neplodnost, izpadanje las itd. To so res pogosti problemi in pomembne zadeve za vsako žensko. Vendar ali res dobro poznamo svoje telo?


Kje je maternični vrat?

Študija, ki jo je naredila ameriška zveza porodničarjev in ginekologov (ACOG), je pokazala, da približno 64 odstotkov žensk na skici ne zna pokazati, kje je denimo maternični vrat in nima nobenega pojma o svojih reproduktivnih organih. Pravzaprav ni čudno, zakaj bi o teh stvareh morali sploh vedeti, če pa se jih ne vidi niti ne sliši, kaj šele, da bi se o teh zadevah pogovarjali. Verjetno te teme sploh niso na mestu in so še vedno tabu. Dejstvo pa je, da neznanje lahko boli in močno zaplete naše življenje.


Povzetek prve študije

Tretjina žensk je trdila, da je pokazatelj idealnega zdravstvenega stanja ženske popolna odsotnost vonja intimnih delov. Narobe! Blag vonj je normalen in se ga pravzaprav ne da popolnoma odstraniti in vsi obupani poskusi v to smer lahko zelo vplivajo na zdravje. Enak odstotek anketiranih žensk je trdil, da rdeče vino ugodno vpliva na intimno zdravje. Mogoče ta božji napitek v zmernih količinah res ugodno vpliva na srce, zagotovo pa ne na hormonski sistem ženske. 75 odstotkov anketiranih ni znalo povedati, kolikšna je povprečna velikost nožnice, skoraj 90 odstotkov pa ni znalo pokazati, kje je vhod v sečnico. Neverjetno, kajne?

Plodni dnevi?

Raziskava Yale School of Medicine je pokazala, da je 40 odstokov žensk prepričanih, da njihovi jajčniki proizvajajo jajčne celice vse do 40. leta starosti, v resnici pa so vse jajčne celice formirane v trenutku dekličinega rojstva. Kasneje se mesečno redno izrabljajo, vsekakor pa njihova produkcija ni možna, drugače kot pri moških, kjer se spermiji nenehno tvorijo. Toliko o teoriji. Je koristna? Je potrebno o teh stvareh res tako podrobno vedeti? Zelo osupljiv je podatek, da po informaciji revije Fertility and sterility 40 odstotkov žensk ne ve, kdaj ima plodne dneve in kdaj ne, takšen podatek pa je verjetno nujen in to ni več samo teorija, ampak praktično uporabno, saj lahko privede do nezaželene nosečnosti in vseh njenih posledic.

Ko skrivamo težave

V primeru težav v spodnjem delu trebuha v smislu blagih bolečin in napetosti pravzaprav veliko žensk ne ve, kaj je še normalno in kaj ne. Normalno je, da se v času dozorevanja jajčnih celic, to je v folikularni fazi, ki nastopi po menstruaciji, jajčnika nekoliko povečata in to lahko občutimo kot nelagodje in napetost. Pomembno je, da svoje telo poznamo, si redno vodimo menstrualni koledarček ter si zapisujemo spremembe v posameznem ciklusu. V svoji praksi pogosto opažam, da se nekatere moje pacientke obremenjujejo s popolnoma nepotrebnimi zadevami in normalne spremembe doživljajo kot hude težave, po drugi strani pa ignorirajo znake resnejšega stanja. Včasih se sprašujem, ali bi bilo bolje, da sploh ne bi vedele o vsem tem, vendar opažam, da nekatere pravzaprav skrivajo svoje težave in anamnestično ne povedo vsega, to pa je najbolj nevarna strategija.


Spoznajmo ga!

Policistični jajčniki, klamidijsko vnetje, kandida, trihomonas, vnetje bartolinijeve žleze so samo nekatera od bolezenskih stanj, ki povzročajo nelagodje, bolečino, včasih tudi neplodnost, seznam pa je lahko dolg. Povejmo še enkrat: če ne boste vedele, kako deluje ta čudovit in edinstven aparat, potem ga bo zelo težko ohraniti v idealnim stanju. Samo zdrava, zadovoljna ženska z zdravimi reproduktivnimi organi je lahko optimistična, pozitivno naravnana do življenja in optimalno deluje v zasebnem, družinskem in profesionalnem okolju. Ne pozabite, da je skrb za svoje telo pod svojim popkom enako pomembna kot skrb za lep obraz ali dekolte, daje nam boljšo samopodobo in pozitivno energijo, več miru in samospoštovanja. In seveda še najpomembnejše: boljše seksualno življenje. Zato bomo v naslednjih številkah odgovorili na kakšno vprašanje in pojasnili različne teme.


Kako pogosto na ginekološki pregled?

Glede na aktualne smernice ginekološki pregled priporočamo enkrat letno, tudi če ni težav. Trenutna ameriška priporočila so nekoliko drugačna in mnenje specialistov je, da bi se glede pogostosti ginekoloških pregledov dogovorila ginekolog in pacientka individualno. Seveda priporočila glede jemanja brisov materničnega vratu v okviru presejalnih programov ostajajo nespremenjena, razen če se pojavijo patološki brisi in so potrebne pogostejše kontrole. Ginekolog in pacientka se individualno dogovorita o pogostosti pregledov glede na anamnezo, klinični status in izvide.Galerija

Shutterstock

Mpredvsem operativno zdravljenje uroginekoloških bolezni in težav s popuščanjem medeničnega dna. Končal je tudi šolo akupunkture v Zagrebu in opravil tečaje s področja estetske ginekologije. Trenutno dela v Ginekološkem centru FeminaMedico, Sončni grič 7, Velenje, 03 897 27 00, 040 72 43 42, estetika@feminamedico.com, kjer z najnovejšimi metodami in tehnikami na področju ginekoestetike v sodelovanju z Estetika Fabjan celovito skrbijo za zdravje in zadovoljstvo vseh svojih pacientk. Osebni arhiv

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki