Vse, kar je dobro vedeti o cepljenju proti HPV

Cepljenje je smiselno in učinkovito, saj prepreči okužbo z določenimi genotipi HPV in bolezni, ki jih le-ti povzročajo.
Cepljenje je smiselno in učinkovito, saj prepreči okužbo z določenimi genotipi HPV in bolezni, ki jih le-ti povzročajo. (Foto: Shutterstock)

Najučinkovitejša zaščita pred okužbo z virusi HPV, glavnim krivcem za raka materničnega vratu, predrakave spremembe in vrsto drugih rakov ter strašno nadležne anogenitalne bradavice, je cepljenje.

To Slovenija v državnem programu cepljenja šestošolkam omogoča brezplačno, samoplačniško pa se lahko dekleta in ženske cepijo tudi kasneje, tako kot tudi dečki. Vse, kar je dobro vedeti o cepljenju, novostih in spremembah, pojasnjujeta doc. dr. Nina Jančar, dr. med., spec. ginekologije in porodničarka z Ginekološke klinike UKC Ljubljana, ter Nadja Šinkovec, dr. med., z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

V Sloveniji je cepljenje proti HPV vključeno v državni program cepljenja od leta 2009. Cepljenje je neobvezno, cepijo se deklice v 6. razredu osnovne šole, njihovi starši podpišejo privolitev oziroma zavrnitev cepljenja. V prvem letu je bila precepljenost 48,9 odstotna na državni ravni. Razlikovala se je po regijah, najvišja je bila v Ravnah na Koroškem, skoraj 80 odstotna, ter v Murski Soboti in Mariboru, najnižja pa v Ljubljanski regiji, kjer je bila 32,8 odstotna.

V šolskem letu 2013/2014 je bila precepljenost še nižja, in sicer 45,5 odstotna, predvsem na račun zelo nizke precepljenosti v Ljubljani, Kranju, Novi Gorici in Novem mestu, kjer se je gibala med 30 in 35 odstotki. Precepljenost je v Sloveniji zelo nizka v primerjavi z drugimi evropskimi državami in svetom, pravi Nadja Šinkovec, saj ponekod dosega tudi 80 odstotkov (Avstralija). V Sloveniji je v zadnjih letih precepljenost celo upadla za nekaj odstotkov. V drugih evropskih državah je precepljenost deklic proti HPV zelo različna. Po podatkih Evropskega centra za nadzor bolezni (ECDC) iz leta 2010 je bila precepljenost proti HPV pri tarčni populaciji v Franciji, Luksemburgu in na Norveškem pod 30 odstotki, medtem ko so denimo na Portugalskem in v Veliki Britaniji dosegali precepljenost 80 odstotkov in več.

Razlogi za upad precepljenosti

Po mnenju doc. dr. Nine Jančar na upad precepljenosti vpliva dejstvo, da je po svetu in v Sloveniji čedalje več nasprotnikov cepljenja. Starši se na razne načine izmikajo cepljenju svojih otrok tudi pri obveznih cepljenjih. Na upad odstotka cepljenih deklic vpliva tudi to, da je v zadnjih letih v Sloveniji premalo ozaveščanja o pomenu in prednostih cepljenja proti HPV. Glavni vir informacij o cepljenju je internet, pri čemer je večja verjetnost, da bodo naleteli na senzacionalno novico o domnevnem neželenem učinku cepljenja, ki je bila objavljena v poljudnih časopisih ali revijah, kot pa na novico o znanstveno dokazani učinkovitosti in dobrobiti cepljenja. Prav zato se med starši širijo napačne predstave in se odločajo, da svojih hčera ne bodo cepili.

S treh odmerkov na dva

Spremenjena shema cepljenja, ki so jih s treh odmerkov pred dvema letoma znižali na dva, je ustrezna, ekonomična in do mladostnikov prijazna. Z raziskavami na veliki populaciji cepljenih oseb so namreč ugotovili, da je pri mladih deklicah in dečkih do 15. leta starosti imunski odziv po dveh odmerkih enako dober in količina zaščitnih protiteles primerljiva, kot po prejetih treh odmerkih cepiva. Ženke in moške, starejše od 15 let, pa je za ustrezno zaščito potrebno še vedno cepiti s tremi odmerki.

Cepljenje dečkov

Cepljenje dečkov bi pripomoglo k preprečevanju bolezni, ki jih virusi HPV povzročajo pri moških (anogenitalne bradavice, rak zadnjika, penisa, ustne votline in grla). Hkrati pa bi močno pripomoglo k preprečevanju bolezni, ki jih HPV povzročajo pri ženskah, saj bi se na ta način omejilo širjenje okužbe tudi na deklice, ki niso bile cepljene. Zaenkrat je cepljenje dečkov v Sloveniji možno od 9. leta starosti dalje, vendar je cepljenje v celoti samoplačniško. Tudi za dečke je do 15. leta starosti ustrezna shema cepljenja z dvema odmerkoma cepiva.

Stroka je enotna, da je cepljenje dečkov koristno za preprečevanje bolezni, ki jih HPV povzroča, kot tudi za vzpostavljanje kolektivne zaščite proti okužbi s HPV. Nadja Šinkovec pojasnjuje, da se vsaka država o priporočilu za cepljenje dečkov odloči na temelju podatkov o epidemiologiji bolezni, povezanih s HPV, stroškovni učinkovitosti cepljenja in dostopnosti cepiva zlasti v luči dejstva, ali si takšno cepljenje lahko privošči. Proti HPV rutinsko cepijo dečke v Avstraliji in ZDA, v Evropi pa imajo za zdaj cepljenje dečkov v programu le v Avstriji, Lichtensteinu in na Hrvaškem.

Novo cepivo proti devetim genotipom

Najpomembnejša novost v zadnjem času je devetvalentno cepivo proti HPV, ki ščiti pred okužbo z dvema nizkorizičnima genotipoma HPV (6 in 11), krivcema za anogenitalne bradavice, ter sedmimi visokorizičnimi genotipi HPV (16, 18, 31, 33, 45, 52 in 58), ki povzročajo predrakave spremembe in raka. Po besedah doc. dr. Nine Jančar se cepljenje z novim, devetvalentnim cepivom lahko izvede tudi pri tistih, ki so bili predhodno cepljeni s štirivalentnim cepivom, vendar mora od odmerka prejšnjega cepiva miniti vsaj šest mesecev.

V Sloveniji so pred uvedbo cepljenja izvedli raziskavo o razporeditvi genotipov HPV v primerih najvišje stopnje predrakavih sprememb materničnega vratu (CIN 3) in raka materničnega vratu. Ugotovili so, da bi ob doslednem izvajanju cepljenja z dvo- ali štirivalentnim cepivom lahko preprečili do 62,3 odstotke CIN 3 in 77,1 odstotka raka materničnega vratu, ki jih povzročata HPV 16 in 18. Sogovornica poudari, da bi ob doslednem izvajanju cepljenja z devetvalentnim cepivom lahko preprečili do 95,6 odstotkov CIN 3 in 91 odstotkov raka materničnega vratu, ki jih povzročajo HPV 16, 18, 31, 33, 45, 52 in 58.

Preseganje škodljivih mitov in predsodkov

Zavedati se moramo, poudarja doc. dr. Nina Jančar, da smo s cepljenjem uspeli izkoreniniti veliko nevarnih bolezni, ki so bile v nekaterih primerih tudi smrtne, kot so črne koze, otroška paraliza, davica, rdečke, ošpice, mumps in druge bolezni. Vsa sodobna cepiva, ki so v uporabi v državnem programu cepljenja, so dokazano varna in učinkovita. Tudi po uvedbi cepljenja ves čas potekajo raziskave, ki spremljajo učinkovitost in morebitne neželene učinke posameznega cepiva. Številne raziskave so zavrnile domneve o povezanosti cepljenja z avtoimunskimi obolenji, avtizmom, multiplo sklerozo, sladkorno boleznijo, revmatoidnimi obolenji, nenadno smrtjo novorojenčkov, astmo in drugim.

Ljudje, zlasti starši, iščejo informacije o cepljenju običajno prek svetovnega spleta, kjer bodo zagotovo prej naleteli na senzacionalne novice o domnevnem neželenem učinku cepljenja, objavljene v poljudnih medijih, kot pa na novico o znanstveno dokazani učinkovitosti in dobrobiti cepljenja, pojasni sogovornica. Prav zato se med starši širijo napačne predstave, na podlagi katerih se odločijo, da svojih hčera raje ne bodo cepili.

Zmotno je tudi mišljenje, da cepljenje tako mladih deklic vodi k bolj promiskuitetnemu obnašanju. Kot strokovnjakinja, ki se ukvarja z zdravljenjem posledic, ki jih povzroča okužba s HPV, staršem sporoča, da je cepljenje smiselno in učinkovito, saj prepreči okužbo z določenimi genotipi HPV in bolezni, ki jih le-ti povzročajo. Seveda pa so tudi po uvedbi cepljenja potrebni preventivni ginekološki pregledi, saj cepljenje ne ščiti pred okužbo z vsemi genotipi HPV.

V Sloveniji na začetku vsakega šolskega leta poteka strokovno srečanje o cepljenju proti HPV, na katerem se šolski zdravniki, izvajalci cepljenja, seznanijo z novostmi. Na NIJZ trenutno posodabljajo gradiva za splošno in strokovno javnost v zvezi s programom cepljenja proti okužbam s HPV za novo šolsko leto, pravi Nadja Šinkovec. Gradiva bodo tako kot vsako šolsko leto dostopna na spletni strani NIJZ, ki pripravlja tudi posodobljena tiskana obvestila o sistematičnih pregledih za starše deklic in letake z osnovnimi informacijami o cepljenju proti HPV s privolitveno izjavo za starše.


Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki