Poleg moškega zdaj tudi ženski kondom

(Foto: Shutterstock)

Končno zaščita pred spolnimi boleznimi

Ženski kondom, ki ga imenujejo femidom, je tanek, mehak, vrečast poliuretanski plastični vložek, sestavljen iz dveh prožnih prstanov.

Prstan z zaprtim koncem, ki ga ženska vstavi v vagino tako, sredstvo drži na mestu, drugi pa ostaja zunaj vagine in prekriva zunanje spolne organe. Ker je femidom izdelan iz poliuretana, ga je mogoče uporabljati s katerokoli vrsto lubrikanta (sredstva za vlaženje), ne da bi pri tem ogrozili kontraceptivno varnost.

Ženskam, ki so ga poskusile, femidom ugaja in bi ga z veseljem priporočile drugim. Prav tako so bile ženske temu sredstvu veliko bolj naklonjene kot moški. Toda čeprav jim je bil všeč in bi ga priporočile prijateljicam, so ga mnoge prenehale uporabljati zaradi nesoglasij s partnerjem. Težave pri nameščanju sredstva so bile manjše, dlje ko so ženske uporabljale kondom; sčasoma uporaba postane udobnejša in sprejemljivejša.

Med prednosti femidoma so uporabnice kot prvo navedle dejstvo, da ženska nadzoruje kontracepcijsko sredstvo. Dokazano je namreč, da je kontracepcija učinkovitejša, če sredstva nadzorujejo ženske, moški pa jih podpirajo in razumejo. Femidom je udobnejši za moške, saj ne stiska penisa kot navaden kondom, kar naj bi imelo za posledico večji seksualni užitek. To mehansko sredstvo je tudi prikladno, saj ga je mogoče namestiti tik pred začetkom spolnega odnosa, obenem pa je trpežnejše od navadnega kondoma, saj je poliuretan za 40 odstotkov trdnejši kot lateks.

Zaradi prekrivanja notranjih in zunanjih spolnih organov ženski kondom ne varuje samo pred neželeno nosečnostjo, temveč ponuja tudi zaščito pred spolno prenosljivimi boleznimi. Dejstvo, da ženska nadzoruje kontracepcijsko sredstvo, je nadvse pomembno v primerih, če obstaja veliko tveganje za prenos spolno prenosljivih bolezni in partner zavrača uporabo kondoma.

Uporabnice med pomanjkljivostmi navajajo manjši estetski učinek ženskih spolnih organov in težave z nameščanjem. Torej je prednost femidoma, da prekrije ženske spolne organe, hkrati njegova največja pomanjkljivost. To prekrivanje slabo vpliva na estetiko sredstva in njegovo sprejemanje. Poleg videza ženskega kondoma in hrupa, povezanega z njegovo uporabo, so ženske navajale še pomanjkanje partnerjevega sodelovanja. Nekatere so se pritoževale nad nameščanjem femidoma, neprijetnim občutkom, neredom in premikanjem sredstva med seksom. Prav tako je bilo nekaj primerov vtika penisa med vagino in femidomom ter izpadanja in trganja sredstva. Čeprav se ženske v raziskavah glede tega niso pritožile, so ženski kondomi še vedno razmeroma dragi, ker je gotovo eden od dejavnikov, ki preprečuje njihovo množičnejšo uporabo.

Medtem ko se pomembnost ženskega kondoma povečuje predvsem zaradi možnosti nadzora nad spolno prenosljivimi boleznimi, je njegova uporaba še vedno zelo omejena, tako zaradi stvarnih kot nekaterih namišljenih pomanjkljivosti. Koncept, videz in uporaba femidoma so neznani številnim parom po svetu, sprejemanja in pozitivnih stališč pa je znatno več tam, kjer to sredstvo največ uporabljajo. Zaradi nespornih prednosti ženskega nad moškim kondomom upamo, da bo do njegove širše uporabe kmalu prišlo tudi pri nas, hkrati pa pričakujemo, da bodo proizvajalci odpravili ali vsaj zmanjšali sedanje pomanjkljivosti.
Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Tina Fabjan

Tina Fabjan dr. dentalne medicine

Vsi Viva strokovnjaki