Ponavljajoča se glivična vnetja nožnice

(Foto: Shutterstock)

Ste tudi vi med nesrečnicami, ki jih pestijo ponavljajoča se glivična vnetja nožnice? Saj veste, o čem govorimo. Neprijeten bel, kremast ali skutast izcedek iz nožnice, ki je k sreči vsaj brez vonja. Občutljiva nožnična sluznica postane srbeča in pekoča, zaradi česar tudi spolni odnosi niso prav nič prijetni, zlasti če se vnetje prenese še na vhod v nožnico.

Okužbo povzroča glivica kvasovka Candida albicans, ki je sicer prisotna v normalni nožnični flori, kadar pa se zaradi porušene flore čezmerno razraste, nastopi vnetje. Tako kot pri vsaki stvari tudi tu velja, da je težavo bolje preprečevati kot zdraviti, za to pa je treba vedeti, kaj sploh povzroča okužbo.

Preventiva

  • Glivice imajo rade toplo in vlažno okolje, zato nosite bombažno perilo, udobne in široke hlače ali pa, in to je še bolje – krila. Kopalke naj bodo vedno suhe.
  • V poplavi dezodorantov in kozmetičnih pripomočkov med bolj priljubljene spadajoraznovrstni geli in dezodoranti za intimno nego. Marsikatera ženska jih uporablja redno in v velikodušnih količinah, to pa za ohranjanje zdrave in uravnotežene nožnične flore ni ravno priporočljivo, saj dražijo sluznico, zlasti če imajo bazični pH (priporočen je med 3,5 in 4,8).
  • Če med menstruacijo uporabljate tampone, jih raje zamenjajte z vložki, posebno pozornost pa namenite higieni zadnjika. Po opravljeni veliki potrebi se vedno obrišite v smeri od nožnice proti zadnjiku, sajboste v nasprotnem primeru kaj hitro zanesli bakterije iz zadnjika v nožnico ter povzročili dodatne težave in okužbe.
  • Glivična okužba rada nastopi ob zdravljenju z antibiotiki. Za preprečevanje vnetja zdravniki svetujejo tudi jemanje probiotikov.

Ko nastopijo težave

  • Glivična obolenja zdravimo z različnimi pripravki, ki jih brez recepta prodajajo v lekarnah. Na voljo so v obliki vaginalnih svečk, raztopin, krem, tablet in vaginalet.
  • Za trdovratnejše oblike vnetja je na voljo sistemsko zdravljenje, ki lahko traja zgolj samo dan, če je vnetje težje in se ponavlja, pa utegne biti potrebno dolgotrajnejše zdravljenje, ki ga predpiše ginekolog.
  • Marsikatera ženska pravi, da ima dobre izkušnje z "zdravljenjem" nožničnega glivičnega vnetja z jogurtom. Jogurt nanesemo na kosem vate, nato pa ga vložimo med sramne ustnice in ga pustimo delovati čez noč. Spodnje hlačke zaščitimo s higienskim vložkom. Postopek ponavljamo, dokler okužba ne mine. Seveda je tovrstno zdravljenje primerno le pri blagih vnetjih.
  • Včasih se okužba prenese tudi na partnerja, kar se zgodi med spolnim odnosom. V tem primeru se morata zdraviti oba, med zdravljenjem pa se odpovedati spolnim odnosom ali pa uporabljati kondom. V vsakem primeru naj o zdravljenju svetuje zdravnik.


Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Vsi Viva strokovnjaki