Alge

  • K. P.
  • ponedeljek, 09. november 2009
(Foto: Diana Anđelič)

Naravni dodatki k prehrani

Najbolj znane alge, ki jih danes uporabljamo za kuhanje in pripravo jedi, so kombu, vakame in nori, spirulina in chlorella pa sta priljubljeni predvsem kot dodatek k prehrani.

Onesnaženo okolje in hiter življenjski slog zahtevata od nas več esencialnih hranil. Toda sodobna prehrana je rudninsko revna ter ne vsebuje dovolj vitaminov, encimom in drugih fitoelementov, ki so potrebni za življenje. Uživamo mineralno osiromašeno in neuravnoteženo prehrano. Zato so dodatki k prehrani nujni, če želimo organizmu zagotoviti optimalno delovanje. Kot dopolnilo takšni osiromašeni prehrani so zelo cenjene alge. Spirulino in chlorello gojijo v posebnih bazenih s čisto vodo, zato ne vsebujeta škodljivih primesi.


Zakaj so alge tako cenjene?

Spirulina in chlorella vsebujeta velike količine beljakovin, esencialne aminokisline, klorofil, bogastvo vitaminov in mineralov ter nenasičene maščobne kisline, ki delujejo varovalno na zdravje.Posebnost Chlorelle pyrenoidose je rastni faktor chlorellin, ki spodbuja rast in obnavljanje celic, zavira proces staranja in pospešuje celjenje poškodovanega tkiva. Ker krepi obrambno moč organizma, ga ščiti pred okužbami in celo pred razvojem rakastih obolenj. Alge uživajo tudi športniki, ki za svoje telesne napore potrebujejo dodatne hranilne snovi. V ZDA so alge priljubljene tudi med bodibilderji. Z njimi dobijo veliko prebavljivih, nizkokaloričnih beljakovin. Uživanje alg priporočajo tudi nosečnicam, saj potrebujejo več beljakovin in železa, ne da bi uživale dodatne maščobe in ogljikove hidrate.

SPIRULINA IN CHLORELLA STA KORISTNI ZA:

Povečanje telesne odpornosti in boljše splošno počutje
Zaradi bogate beljakovinske ter vitaminske in rudninske sestave krepita obrambno moč organizma in ga varujeta pred bakterijskimi in virusnimi okužbami. Koristni sta tudi za starostnike, ker ohranjata telesno ravnovesje in fizično moč, dobrodošli sta tudi za rekonvalescente po dolgotrajnih boleznih.

Razstrupljanje organizma
Algi vežeta nase strupe, kot so pesticidi, strupene kemikalije in težke kovine, ki se tako po naravni poti izločijo iz telesa. Zmanjšujeta neželene učinke zdravil, saj razstrupljata ledvica. Ker spodbujata delovanje jeter, blažita posledice čezmernega uživanja alkohola. Kot dodatek pomagata tudi pri večdnevnem postu s sadnimi in zelenjavnimi sokovi, ker telesu zagotavljata nujno potrebne hranilne snovi, zato je post z njima učinkovitejši.

Izboljšanje prebave ter lajšanje težav z želodcem in dvanajstnikom.
Algi s spodbujanjem naravnega gibanja črevesa omogočata njegovo redno praznjenje. Ugodno vplivata na normalno sestavo črevesne flore, lajšata vetrove in blažita kronične driske zaradi pomanjkanja encimov. Sestavine alg pospešujejo obnavljanje sluznice želodca in dvanajstnika ter celjenje ran.

Pomoč pri hujšanju, neuravnoteženi prehrani in slabokrvnosti
Kot dodatek naravni prehrani nam apirulin in algea lahko pomagata pri vzpostavljanju primerne telesne teže. Pomagata potešiti tek, vendar nikakor nista sredstvo za njegovo umetno zmanjšanje, saj ne vsebujeta kemikalij ali zdravil, ki bi preslepila telo. Sta zgoščeni naravni hrani. Vsebujeta zelo veliko železa, tega pa primanjkuje večini žensk, ki se odločijo za strogo dieto. Algi vsebujeta visok odstotek železa, ki ga telo zlahka izkoristi.

Vegetarijansko prehranjevanje
Zaradi visokega odstotka beljakovin, mineralov in vitaminov B-kompleksa, še posebno vitamina B 12, sta spirulina in chlorella zelo cenjeni tudi med vegetarijanci.

V Slovenji lahko v lekarnah, zeliščnih trgovinah in trgovinah z zdravo hrano kot dopolnilo vsakdanji prehrani kupite spirulino in Chlorello pyrenoidoso. Prodajajo ju v obliki tablet in prahu.

Zanimivosti
* Na Japonskem je mogoče kupiti testenine, namaze, kruh, krekerje in drugo hrano, ki vsebuje chlorello.
* V Mehiki je spirulina priljubljena v kolačkih, v Kostariki pa jo uporabljalo kot afrodiziak.
* V Indiji, Vietnamu in Burmi jo priporočajo nosečnicam, doječim materam in otrokom.
* V Nemčiji in Franciji jo je najti v izdelkih za nego kože, šamponih, tonikih in oblogah za telo.
* V Švici, Veliki Britaniji in Franciji je na voljo v energijskih ploščicah s sadjem, zelenjavnih namazih in testeninah.