Kako do ekološke hrane in kmetij

(Foto: Diana Anđelič)

Tržnica v mestu

Nekje je treba začeti in najprijetneje je, če kar pri lastni lakoti. Ker se celota rada razodeva v troedinosti, tudi tu ni druge, kot da sprejmemo, kar je: ekološko pridelano hrano kupujemo v trgovinah, na tržnicah in neposredno pri ekoloških kmetih. Naloga je enostavna in prijetna. Z namigom, da se kot porabniki tovrstne hrane vse bolj preusmerimo v nakup karseda blizu viru. Tako ne kupujemo le ekološko, ampak jemo tudi sezonsko in domače ter uživamo hrano, ki ni predelana in je v vseh pogledih na vrhuncu prehranske moči.


Trgovina z ekološko hrano

Domnevajmo, da živimo v mestu, zato najprej stopimo v trgovino z ekološko hrano. Tam − z izjemo svežega sadja in zelenjave − dobimo vse na enem mestu, v nekaterih trgovinah pa se lahko domenimo tudi za sveže pridelke. Temeljna ponudba trgovin temelji na žitih in žitnih izdelkih, stročnicah, semenih, suhem sadju in raznovrstnih izdelkih iz ekološko pridelanih živil. Da vemo, kaj kupujemo, so tako zrnje in semena v "rinfuzi" kot izdelki, ki izvirajo iz ekološke pridelave, primerno označeni. Tovrstnih trgovin ni veliko; največ, a še to samo nekaj, jih je v Ljubljani, druge so v Mariboru, Lescah in še kje. Ponudba megahipersupermarketov tudi obsega drobec ekološke hrane, vendar za trajno preskrbo s tovrstno hrano to morda ni pravi naslov.

Tržnica z ekološkimi živili

Denimo, da se v trgovinah po načelu ekonomičnega gospodinjstva oskrbujemo predvsem z žiti in drugim semeni ter z dražjimi posebnostmi, kot so miso pasta, sojina omaka, hladno stisnjena olja in podobne okusnosti. Ker radi ugriznemo tudi v hlebec kruha, če o živahni prehranski moči sadja in zelenjave niti ne govorimo, ob prvi priložnosti stopimo na tržnico z ekološkimi živili. Tam je na voljo vse to in še kaj, tudi mleko in mlečni izdelki. Vsi prodajalci morajo imeti za pridelke in izdelke, ki so naprodaj, certifikat ekološke pridelave. Nakup na tržnici je obenem priložnost, da osebno spoznamo kmeta in se morda dogovorimo za redno preskrbo s posameznimi pridelki oziroma se, če je to možno, za nakup večjih količin oglasimo na kmetiji.

Ekopraznik

Priložnost za srečanje s pridelovalci ekološke hrane in njihovo ponudbo je tudi vsakoletni ekopraznik vsako prvo septembrsko soboto na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Prirejata ga Inštitut za trajnostni razvoj in Združenje ekoloških kmetov osrednje Slovenije. 

Ekološke kmetije

Nenazadnje nam ostane še največji izziv: seznanitev s ponudbo ekološko pridelane hrane v Sloveniji in pot naravnost k viru, to je nakup neposredno na ekološki kmetiji. Postopek je preprost, izvedba pa dolga, trajna in prijetna. Da se sploh znajdemo med tovrstnimi kmetijami, si priskrbimo Vodnik po ekoloških kmetijah.

Povezovanje

V okviru biološko-dinamičnega kmetijstva je prišlo do vzorčne povezave med pridelovalcem in porabniki, ki predstavlja možen splošni način povezave. Po vzoru nemškega modela, ki deluje že tri desetletja, se je oblikovala asociacija med kmetijo in zaključenim krogom potrošnikov.
Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki