Ekološka prehranska dopolnila

Ko izbirate med prehranskimi dopolnili in bi radi jemali nekaj ekološkega, je torej smiselno, da si ogledate cel spekter izdelkov in pretehtate med bolj in manj eko izdelki, in izberete pravega zase.
Ko izbirate med prehranskimi dopolnili in bi radi jemali nekaj ekološkega, je torej smiselno, da si ogledate cel spekter izdelkov in pretehtate med bolj in manj eko izdelki, in izberete pravega zase. (Foto: Diana Anđelić)

Ali pot nazaj v naravo lahko vodi preko prehranskih dopolnil?

Ekološko, naravno, organsko, bio se vedno pogosteje pojavljajo kot kriteriji pri nakupu tako hrane kot tudi kozmetike, obleke in celo čistil. Táko izbiro lahko narekuje potreba slediti trendom, skrb za lastno zdravje ali pa občutek odgovornosti do okolja in naših zanamcev. Pravzaprav povod za takšno izbiro sploh ni pomemben, saj uporaba tovrstnih izdelkov koristi vsem.

Pa vendar ni tako enostavno, saj oglaševalci našo 'površno' izbiro spretno izkoriščajo. Pri nakupovanju naletimo na opise, kot so: 'naravni izdeki', 'iz ekološke pridelave', 'bio prehrana', 'organska pridelava' ipd. Čeprav besede pomenijo isto – izdelke, ki so pridelani naravno in ustrezajo določenim standardom, je za slovenski jezik v Evropski uniji uradno predpisana le beseda »ekološki«.  Poleg označbe »ekološki« se lahko uporabljajo tudi okrajšave kot sta „bio” in „eko”. V drugih državah članicah so predpisani sorodni izrazi, npr. biologico v Italiji, biologisch in ökologisch v Nemčiji, organic v Veliki Britaniji ipd., ki v prevodu pogosto izgubijo svoj pravi pomen. Pri označevanju izdelkov je torej najustreznejša beseda ekološki, vse ostalo sodi bolj med prodajne prijeme proizvajalcev.

Tudi pri prehranskih dopolnilih se lahko srečamo s številnimi oznakami, saj se izdelki močno razlikujejo glede na proizvajalca, kakovost in pridobljene certifikate. V registru prehranskih dopolnil na slovenskem trgu, ki ga vzdržuje baza P3 Professional, je 120 izdelkov z različnimi eko certifikati. Ob nekoliko širšem pregledu necertificiranih izdelkov pa smo odkrili še dodatnih 135 dopolnil, deklariranih z različnimi ekološkimi oznakami. Največ ekoloških izdelkov se nahaja v kategoriji posušenih rastlin, čebeljih pridelkov in rastlinskih izvlečkov.

Pomembno je, da vemo, na katero stvar se eko certifikat nanaša; na posamezno sestavino ali na celoten izdelek. Če gre za posamezno sestavino, ki predstavlja znaten delež v izdelku, je to seveda bolje, kot če gre za izdelek, ki nima nobene ekološko pridobljene sestavine. Pa vendar gre stopnjevanje tudi navzgor, še bolje je seveda, če so prav vse sestavine ekološke. Tako je na primer pomembno, ne samo iz česa je kapsula narejena, ampak tudi, katere pomožne snovi se uporablja za sam postopek kapsuliranja. Po domače povedano, obstajajo bolj in manj eko prehranska dopolnila.

Za ljudi, ki jim veliko pomenita tako lastno zdravje kot tudi okolje, je pomembno, da upoštevajo, kako dolgo in na kakšen način je izdelek potoval od proizvajalca do njegovih ust. Tudi 100% ekološko prehransko dopolnilo, proizvedeno na drugi strani oceanov, je okolju neprijazno zaradi onesnaženja s transportom in/ali transportno embalažo. Zato tudi pri prehranskih dopolnilih, kot pri vsaki hrani velja, da je bolj lokalno bolj prijazno okolju.

Ko izbirate med prehranskimi dopolnili in bi radi jemali nekaj ekološkega, je torej smiselno, da si ogledate cel spekter izdelkov in pretehtate med bolj in manj eko izdelki, in izberete pravega zase. V pomoč vam bodo P3 Professional licencirani lekarnarji, ki imajo dostop do baze ponudbe prehranskih dopolnil na slovenskem trgu in potrebno znanje, da poiščejo pravi izdelek prav za vas.

Pretehtane informacije o vplivu živil oz. prehranskih dopolnil na vaše zdravje pripravlja ekipa pretehtajte.si. Vsi prispevki ekipe pretehtajte.si se navezujejo izključno na znanstveno dokazane in odobrene zdravstvene trditve, objavljene v registru Evropske komisije.


Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki