Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Z vrta v službo

Je domača in kakovostnejša hrana res predraga? Ni nujno, če le najdeš pravo pot do nje. Skupinski odkup brez posrednikov v projektu Z
vrta v službo omogoča, da so cene pridelkov – sploh če upoštevamo zgoraj naštete prednosti ter pridelavo z manjšo uporabo škropiv in
gnojil – zelo konkurenčne.
Je domača in kakovostnejša hrana res predraga? Ni nujno, če le najdeš pravo pot do nje. Skupinski odkup brez posrednikov v projektu Z vrta v službo omogoča, da so cene pridelkov – sploh če upoštevamo zgoraj naštete prednosti ter pridelavo z manjšo uporabo škropiv in gnojil – zelo konkurenčne. (Foto: Grega Žunič)

Hrana, ki združuje

Projekt Z vrta v službo potrošnike v mestu neposredno povezuje z lokalnimi pridelovalci hrane. Z vrta v službo nekoliko spominja na sindikalni odkup hrane, ki smo ga včasih zelo dobro poznali. Zdaj uspešno poteka že drugo sezono, zanimanje za to obliko kupovanja hrane pa je vse večje. Ljudje se vanj vključujejo, ker dobijo preverjeno lokalno pridelano hrano, preprosto naročanje in prevzem pa jima prihranita čas, ki bi ga prebili med čakanjem v trgovini.
Zgodba o hrani je namreč zgodba o užitku, spoštovanju in zaupanju, spoštujemo in zaupamo pa tistemu, ki ga poznamo – in ki izpolni svoje obljube. Prav to smo imeli v mislih, ko smo v Zavodu Viva snovali projekt Z vrta v službo.

Seveda je najpomembnejša od vsega kakovost hrane, saj je neprimerljivo okusnejša, predvsem pa je vedno sveža in bolj zdrava, saj je manj onesnažena s kemikalijami. Neposredni stik ustvarja zaupanje med kupci in pridelovalci, ki je temelj vzajemnega spoštovanja in dolgoročnega sodelovanja. Zaradi skupinskega naročanja ter kratke prehranske verige brez posrednikov in prodajnih marž je tudi cena konkurenčna, kar v teh časih še kako vpliva na to, kaj in kje bomo kupili. S ceno so zadovoljni tako kupci kot kmetje.

Želimo si, da bi kmetije, s katerimi sodelujemo, pa tudi na stotine drugih slovenskih kmetij preživele in uspevale. Mnoge so namreč v velikih težavah. Kmetje delajo trdo in komaj preživijo. Mnogi, s katerimi se pogovarjamo, morajo za preživetje imeti še druge zaposlitve. Z vrta v službo je naš prispevek, da bi se to spremenilo. Zavedamo se, da je to zahtevna naloga. Vložiti bo treba veliko truda, zavzetosti in časa. Kljub temu vztrajamo, preprosto moramo. Vsak dan na svojo stran pridobimo kako novo stranko. Širimo sporočilo in se učimo drug od drugega.

Premislimo o tem, od kod in kako se je hrana znašla na našem krožniku. Obenem je to priložnost, da obudimo spoštovanje do njenih pridelovalcev – in se vprašamo, kako lahko prispevamo h krajšanju prehranskih verig, ki bi dolgoročno vodilo k boljšim prehranjevalnim in nakupovalnim navadam, k boljšemu gospodarskemu položaju Slovenije, k ohranjanju življenja in bioraznolikosti podeželja ter k čistejšemu okolju za nas in prihodnje rodove.

"Skupaj s sodelavci že več kot leto dni, od samega začetka projekta, hrano kupujem od naših partnerskih kmetov. Seveda predvsem zato, ker sem nad njenim okusom preprosto navdušena. Zelo vesela sem tudi, da se lahko pogovorim s pridelovalci, od katerih kupujem dobrote, ki jih nato prinesem domov kar iz službe, spotoma, in jih še isti dan z užitkom pojem. Zelo dobro se počutim, saj s tem, ko naredim nekaj dobrega zase in za svoje otroke, delam dobro tudi za nekoga drugega, podpiram slovenskega kmeta in prispevam k skupnosti, v kateri živim," z navdušenjem pripoveduje Manja, ki že drugo leto pristno, domačo slovensko hrano naroča v okviru projekta Z vrta v službo Zavoda Viva.

Verjamemo, da je projekt Z vrta v službo pravi korak proti temu cilju. Pridružite se nam!


V letu dni smo v samo enem podjetju zbrali 678 naročil, katerih skupna vrednost je presegla 14.000 €!

Kmetom smo pomagali prodati:
  • 220 kg sira
  • 350 l jogurta
  • 500 kg jabolk
  • 300 kg čebule
  • 900 kg krompirja
  • več kot 1500 jajc
  • 200 kg domačih klobas


Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

ekološka hrana , domača hrana , zavod viva

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.