Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Kislo mleko

(Foto: Pixabay)

Kisanje je zdravo, še posebno mleka. Tudi preprosto je, saj nam ni treba storiti popolnoma nič! Dovolj je, če surovo domače mleko dan ali dva pustimo stati na okenski polici. Mleko se ne bo pokvarilo – v procesu fermentacije bo nastalo kislo mleko, kremasta tekočina nežnega vonja in blagega, osvežilnega okusa, ki upravičeno velja za eno od najpopolnejših živil.

Kislo mleko za dobro prebavo

Blagodejno delovanje kislega mleka so poznali že naši predniki, ki so ga na kmetijah od nekdaj redno stregli za zajtrk ali malico, navadno s črnim kruhom, polento ali z ajdovimi žganci. Prehransko in terapevtsko delovanje kislega mleka, ki velja za enega najboljših prijateljev naše prebave, je nesporno. Po zaslugi visoke vsebnosti mlečnokislinskih snovi je kislo mleko probiotično živilo, zaradi česar je idealna hrana pri vseh vrstah prebavnih težav, od zaprtja in driske do razdraženega črevesja in napihnjenosti. Blagodejno je tudi pri vseh boleznih, ki jih spremljata povišana temperatura in slabša absorpcijska moč črevesne sluznice.

Kislo mleko je nepogrešljivo pri shujševalnih dietah in krepi naravno odpornost, priporočljivo pa ga je uživati tudi med zdravljenjem z antibiotiki. Pomaga pri splošni izčrpanosti, slabokrvnosti, slabšem delovanju jeter in ledvic, razjedi želodca in gastritisu, vendar le, če bolniku prija, kajti nekateri ne prenesejo mlečnih izdelkov. Omenimo še, da celo ljudje, ki so preobčutljivi na mleko, pogosto zelo dobro prenašajo naravno fermentirano kislo mleko. V ljudski medicini slovi kot naravno zdravilo za številne bolezni – od zobne gnilobe in nespečnosti do kožnih bolezni. Pripisujejo mu, da krepi vitalnost in življenjsko moč ter posledično prispeva k dolgoživosti tistih, ki ga redno uživajo.

V kuhinji in na mizi

Kislo mleko – bodisi samostojno bodisi v kombinaciji s kosmiči, z otrobi, s svežim in suhim sadjem ali z oreščki in semeni – je hitro pripravljen polnovreden obrok. Uporabljamo ga lahko na različne načine ter ga pri kuhanju in pečenju dodajamo številnim jedem, denimo znamenitim francoskim kremastim omakam, saj jim podeli prefinjen okus. Kislo mleko izboljša okus hladnim in toplim juham, zelenjavnim namazom, enolončnicam in omakam, ki jim kot zamenjava za kislo smetano prihrani znaten delež kalorij. Lepo se ujema s krompirjem, z grahom, s stročjim fižolom in z bučami, pa tudi z domala vsemi vrstami mesa, še najbolje z jagnjetino, s teletino in piščančjim mesom. S kislim mlekom se lepo družijo česen, peteršilj, koriander, kari, rožmarin, indijski orešček, poper, meta, klinčki, vanilja in zlasti cimet. Rahlost mu dolgujejo sadni kolači, čokoladna peciva, biskviti … Okusno je, če ga solimo ali sladkamo. Hladno ali na sobni temperaturi. Izbira je vaša!

Domače ali industrijsko kislo mleko?

Kislo mleko, ki so ga kmetje pridobivali z naravno fermentacijo surovega mleka, se precej razlikuje od izdelka, ki ga kupimo v trgovini. Pri industrijskem postopku kisanja mleko najprej segrejejo na visoko temperaturo (pasterizacija), pri čemer se uničijo vse naravno prisotne bakterije, tako škodljive kot tudi koristne. Nato mu dodajo samo izbrano kulturo, pa tudi konzervanse za daljšo obstojnost. Čeprav tak postopek zagotavlja, da je izdelek kontroliran in varen za uživanje, na drugi strani tako zelo poseže v lastnosti mleka, da se izgubi njegovo dragoceno prehransko bogastvo.

Naslednji problem je vsebnost antibiotikov in rastnih hormonov v mleku, pa tudi to, da skoraj vse "komercialne" krave krmijo z žiti in ne s senom oziroma travo, ki je njihova naravna hrana. Vse to spreminja sestavo mlečnih maščob. Pravi mlečni izdelki nastajajo iz mleka, ki ga dajo krave s pašnikov. Če imate možnost nakupa kislega mleka iz domačega, surovega mleka, je to nekaj najboljšega, kar lahko naredite za zdravje svoje družine. K sreči je pri nas take izdelke še mogoče kupiti, in sicer neposredno na kmetijah, zlasti ekoloških, ali v okviru projekta Zavoda Viva – Z vrta v službo, ki zaposlenim v mestnem okolju ponuja edinstveno možnost nakupa prave domače hrane. Takšni mlečni izdelki nastajajo na družinski kmetiji Božeglav v kraški vasici Štorje.

Ekološka kmetija Božeglav

Na kmetiji imajo devet krav molznic, šest telet, sto petdeset ovac, štirideset koz in nekaj kobil z žrebeti. Njihovo osnovno načelo je, da ponujajo samo tisto, kar ustreza njihovemu najstrožjemu merilu: kar bi jedli tudi sami. Zato pri pridelavi mleka in mlečnih izdelkov ne uporabljajo nobenih konzervansov, barvil, arom, ojačevalcev arom in ostalih "E-dodatkov". Prepričani so, da se skrb za kakovost izdelkov začne že s skrbjo za živali.

"Nam, kmetom, je znan rek, da se kravo molze pri gobcu, in da ti žival da toliko, kolikor ti daš njej. Zato imajo naše živali prosto rejo, kar pomeni da niso privezane. Spomladi, poleti in jeseni se pasejo, pozimi pa imajo urejen izpust, da se lahko nadihajo svežega zraka. Živali na paši dobijo vse, kar jim koristi, to pa prehaja tudi v mleko in mlečne izdelke," razloži gospodar Milivoj. Zaradi velikega povpraševanja nameravajo povečati število molznic, vendar jih ne nameravajo imeti več kot petnajst, razmišljajo pa tudi o pridelavi mlečnih izdelkov iz kozjega mleka.

Polenta s kislim mlekom po kraško

Recept s kmetije Božeglav

Potrebujete:
  • 50 dag koruznega zdroba (ne instant polente!!)
  • 1 l vode
  • 0,5 l kislega mleka
  • 0,1 l mleka
  • 3 dag masla
  • kraška panceta, sol

Vodo solimo ter ji dodamo mleko in maslo. Ko voda zavre, vanjo počasi stresamo zdrob in hkrati mešano, da se ne zlepi v grudice. Kuhamo od 40 do 45 minut. Med kuhanjem zdrob pogosto premešamo (bolj ko je kuhan, pogosteje mešamo). Nato v ogreti ponvi popečemo kraško panceto, da spusti maščobo. Ko je prozorna, povečamo ogenj, da na hitro zakrkne. Polento, ki smo jo na krožniku oblikovali v obliki torte, prelijemo s kislim mlekom (mrzlim ali ogretim na sobno temperaturo) ter vse skupaj prelijemo s panceto in njeno maščobo.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

ekološka kmetija , mlečni izdelki , ekološka hrana

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.