3D-ultrazvok v porodništvu in ginekologiji

Pregled s 3D-ultrazvokom, za katerega je najugodnejši čas med 25. in 30. tednom nosečnosti, traja približno 30 minut in v primerjavi z drugimi ultrazvoki prinaša resničnejšo podobo ploda – slika je razločna in jasna.
Pregled s 3D-ultrazvokom, za katerega je najugodnejši čas med 25. in 30. tednom nosečnosti, traja približno 30 minut in v primerjavi z drugimi ultrazvoki prinaša resničnejšo podobo ploda – slika je razločna in jasna. (Foto: Shutterstock)

Ultrazvok (UZ) je poleg rentgenskih žarkov najpogosteje uporabljena tehnologija slikanja. UZ-skeniranje je manj škodljivo, vendar zelo učinkovita metoda diagnostike v živo. UZ največkrat uporabljajo za pregledovanje zarodkov med nosečnostjo in pri pregledih srca.

Konec šestdesetih let prejšnjega stoletja so se pojavili prvi UZ-skenerji z dvorazsežnimi slikami. V samo nekaj letih smo bili priča izrednemu tehničnemu napredku in posledično vse večji uporabnosti tovrstnih preiskav. Z novimi skenerji so slike tri- ali štirirazsežne oziroma gibljive. Ultrazvočna diagnostika je pomemben in nepogrešljiv del predporodnega varstva nosečnic. Starši, tako matere kot očetje, se navdušeno odzivajo na živo 3D-sliko ploda, kar, kot pravijo strokovnjaki, zrcali naravno željo, da bi videli in ljubili še nerojenega otroka. S to sodobno preiskavo se starši lahko že zgodaj čustveno povežejo z bodočim otročičkom.

Za spremljanje razvoja ploda
Pregled s 3D-ultrazvokom, za katerega je najugodnejši čas med 25. in 30. tednom nosečnosti, traja približno 30 minut in v primerjavi z drugimi ultrazvoki prinaša resničnejšo podobo ploda – slika je razločna in jasna. Zato naj bi se tudi občutek bližine med bodočo mamico oziroma staršema in otročičkom poglobil. 3D-ultrazvok, tako kot dvorazsežni UZ, v ginekologiji in porodništvu uporabljajo predvsem za slikovno prikazovanje ploda. Tako spremljajo njegov razvoj: izmerijo njegovo velikost in tako določijo datum rojstva, določijo pa tudi spol, količino in značilnosti plodovne tekočine ipd. Med prednosti 3D-ultrazvoka prištevajo tudi to, da z njim lažje določajo nepravilnosti v razvoju obraza in okončin.

Gibljiva trirazsežna podoba
Ker je podoba otročička z deli telesa (ušes, ust, oči, rok, nog …) ob pomoči 3D-ultrazvoka veliko bolj prepoznavna, se starši lahko na lastne oči prepričajo, da je s plodom vse v redu, tako da nosečnost poteka veliko bolj mirno. Razveseljivo je tudi, da je možno vsak posnetek, opravljen med preiskavo, dokumentirati in arhivirati. Starši ga lahko prenesejo domov na USB-ključu ali ploščku. Če je to potrebno, je na voljo možnost prenosa podatkov prek spleta v drugo ustanovo za morebitni posvet z drugimi zdravniki. Tako nosečnicam ni več treba hoditi na dodatne preglede.

Kam na 3D-ultrazvok?


Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna
Prečna ulica 4, Postojna
Tel.               (05) 720 40 08       
E-naslov: info@bolnisnica-po.si

Ambulanta Lukman Milan
Langusova 8, Ptuj
Tel.               (02) 780 09 30       
E-naslov: milan.lukman@siol.net

Zdravstveni zavod Dravlje
Ulica bratov Babnik 10, Ljubljana
Tel.               (01) 510 68 00       

Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj
Kidričeva 38 a, Kranj
Tel.               (04) 208 28 00       

Porodnišnica Ljubljana
Zaloška 11, Ljubljana
Tel.               (01) 433 80 27        in (01) 231 11 6

 


Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki