Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kako uspešno vzgojiti paredižnik?

Citiraj
Toliko teorij sem že slišala o gojenju paradižnika, das me resnično zanima, kaj je najboljše...kako ga zalivati, pokrivati itd?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
o, Anin, super, da si začela debato o paradižniku! Sama ga absolutno obožujem, še raje pridelujem kot jem:) Največ se boš naučila sicer iz sprotne vzgoje in lastnih napak, ampak za začetek nekaj osnovnih navodil oziroma priporočil:
- paradižnik ima rad sonce in veliko vode, vendar le po koreninah, liste ima rad suhe,
- potrebno ga je redno gnojiti (če si pristaš eko vrtnarjenja, potem svetujem koprive, ki jih namočiš za nekaj dni, da začnejo res lepo smrdeti, potem pa vodo poliješ samo okoli stebla in po območju korenin),
- ker ima torej rad suhe liste, ga je smiselno pokrivati. verjetno si že opazila na vrtovih, da imajo vsi hišice preko paradižnikov. To je zato, da ga dež in rosa ne močita. Če ga močita, je večja verjetnost, da se bo razvila paradižnikova plesen, ki ga uniči v dobesedno nekaj dneh.
- Dobro ga je preventivno zaščititi, tudi če je pokrit s strehico. Izkušeni pravijo, da pomaga bukov pepel, če tega nimaš, naredi čorbo iz petih litrov vode, dveh žlic jedilnega olja, žlice sode bikarbone in žlice naribane otroške žajfe. Vse skupaj zmešaš in naliješ v šprico ter med nenehnim stresanjem steklenice špricaš po listih. To naj bi menda pomagalo.
- paradižnik moraš ves čas privezovati, da se ti ne polomi,trgati pa moraš redno tudi zalistnike, da rastlini ne jemljejo hrane.
- ko začne paradižnik zoreti, pod njim potrgaš veje,
- potrgaj sproti tudi vse vejice, ki postajajo suhe ali rjave

Veliko užitka s pridelavo!
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Roza, zakaj pa koprive nekaj dni namakas? Moja mama jih samo cez noč, naslednje jutro pa s koprivno vodo zalije paradižnik. Je pa res, da ji zadnja leta paradižnik sploh ne uspeva več tako kot nekoč, ves je razpokan, eni pa sploh ne dozorijo do konca. No, vseeno ga veselo potrgam in nesem domov, boljše kot plastika od paradajza v trgovinah.Letos sem bila žal prepozna , da bi posadila paradižnik na svojem novem vrtičku, vsekakor pa bom drugo leto upoštevala tvoje nasvete. A sadike sama vzgojiš ali jih kupiš?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Pokraculja, živijo,

še ena ljubiteljica paradižnika, juhu! Koprive namočiš čez noč, kadar želiš iz njih narediti škropivo proti listnim ušem, če želiš iz njih gnojilo, pa je treba počakati več dni.
Sicer pa vsi pridelovalci paradižnika opažajo(mo), da je z njim čedalje slabše. Vse bolj ga napadajo različne bolezni in je izredno občutljiv, tudi sadike, ki jih kupiš v trgovinah in naj bi bile odpornejše. Zagotovo ima prste vmes tudi zelo nestalno vreme in njegovi ekstremi. Paradižnik ljubi toploto in zalite korenine, nikakor pa ne 14 dni mraza, ki mu sledi obdobje vročine in nato spet 10 dni dežja. To so idealni pogoji za razvoj sto in ene bolezni. Poleg tega je pomembno, da oporne palice vedno temeljito razkužimo, ko je sezone konec, enako je treba narediti tudi z zemljo, na kateri smo gojili paradižnik. Če ga je napadla bolezen, je treba uničene sadike odvreči na ločen kup in jih je najbolje zažgati. Spore bolezni paradižnika so namreč izredno trdožive in če se teh ukrepov ne držimo, se naslednje leto zlahka spet aktivirajo in nam uničijo zdrave sadike.

Kar se pa tiče letošnjega sajenja ... Morda pa lahko še vseeno poskusiš in kupiš nekaj sadik za na vrt. Letošnja pomlad je bila zelo hladna in deževna, zato smo tisti, ki smo paradižnik sadili v maju, v skrbeh, kako bo delal. Zdaj je vreme stabilnejše in ti kar poskusi. Več kot propasti ti tako ne bodo mogle:)

Opažam pa sama še nekaj. vsako leto se mi na vrtu zasadijo paradižniki kar sami, zaradi komposta, ki ga potresam po vrtu. In te sadike, ki so vedno kasnejše kot kupljene, so ponavadi tudi odpornejše, malce slabše že rodijo, a rodijo vseeno, predvsem pa trajajo veliko dlje. Najdlje mi je zdržala sadika pred tremi leti - do 13. novembra, takrat sem pobrala zadnje plodove. Bila je na gredi pod napuščem, med rožami:)
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
joj, Roza zlata si! Hvala za odgovor. Imaš kaj izkušenj s paprikami?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Ja, s paprikami imam izkušnje samo do cvetenja. Od tam naprej mi jih pojedo srne. Redno in vsako leto. Soseda, bolj izkušena vrtnarica, mi je povedala, da srne vohajo na kilometer daleč (v prispodobi) mlade paprike in pridejo na svojo priljubljeno vitaminsko bombo. Tako sem s paprikami prenehala, pa mi je žal ...
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
roza, čav, ali obstaja kakšen način, da bi pomagala našemu paradžniku v loncu, ki ga je napadla rja? slišala sem nekaj, da je treba v zemljo ob steblu zapičiti bakreno žico? je kaj na tem?
hvala
S
Na vrh Sledi ZS Objavi