Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

demenca

Citiraj
Moja mama je stara 75 let. Zadnje časa veliko pozablja. Bi bilo dobro, da bi šla na kašen test za demenco in ali obstaja kakšno zdravljenje?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Oj, pred kratkim sem sama naredila test (ker imamo v družini alzheimerjevo), pa sem nekoliko prestrašena. hvala bogu - sem dobro opravila (za zdaj). Test narediš pri osebnem zdravniku, vsebuje 30 vprašanj, na katera odgovarjaš, zdravnik pa sam vpisuje odgovore; nič strašnega;vse skupaj traja slabih 10 minut. Pokaže ti sum na alzheimerjevo. Mama mu naj kar predlaga, da si želi opravit ta test; če bo rezultat kaj problematičen, jo bo zdravnik usmeril naprej;
pozdrav
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Zdravljenje za demenco je dom za ostarele. Moja mama je že 5 let tam.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
p.s. Bolje živi kot jaz. Ima dobro hrano, družbo in lepo skrbijo zanjo.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Ja, to so taka vprašanja, ki so res enostavna (če nimaš alzheimerjeve) in če od 30 na 27 odgovoriš pravilno, nimaš demence, če je rezultat slabši, je to že zanesljivo bolezen.

Poskus lahko narediš tudi sama doma. Mami reci, naj nariše uro, na kateri kazalca kažeta deset do dveh. Če bo pravilno narisala, je ok. bolniki z alzheimerjevo narišejo kazalca čisto narobe.

še nekaj znakov: popolna raztresenost (mama gre zjutraj na trg, popoldne pa več ne ve, da je šla), da kuhat na štedilnik in pozabi, ko začne smrdeti, pa sploh ne ugasne, ker niti ne ve, kaj to pomeni - (poskusi in bodi zraven, da boš vedela. Poleg tega bolniki postajajo vse bolj prepirljivi in obtožujejo svojce, da jim kradejo denar ali druge stvari iz stanovanja, ne znajo se več ustrezno letnemu času in priložnosti obleči, nehajo se negovati, lahko postanejo depresivni ...

če boš pri mami opazila vse več znakov, jo čim prej naroči pri zdravniku. Čakalne dobe na prvi pregled so deset mesecev, bolezen pa gre svojo pot. Obstajajo zelo učinkovita zdravila, ki lahko za nekaj let zavrejo napredovanje bolezni, zato ne odlašaj. vso srečo, vsekakor. Če bo mami res zbolela, se čim prej včlani v društvo Spominčica, kjer se zbirajo svojci bolnikov in tam dobiš ful informacij in konkretne pomoči.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Izvrsten nasvet!
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Zelo podrobno o razlogih za nastanek demence in kako omiliti to bolezen, piše v knjigi Jedilnik Druge gasilske brigade.

Citiram odlomek: "Raziskovalci so proučili 5395 posameznikov, starejših od 55 let, ki leta 1993 niso bili dementni. Nato so jih znova proučili leta 1999. Rezultat: »V povprečju velja, da so posamezniki, ki so se izognili vsem oblikam demence, uživali večje količine betakarotena, vitamina C, vitamina E in zelenjave, v primerjavi z udeleženci raziskave, pri katerih se je pojavila alzheimerjeva bolezen.«
Raziskovalci so tudi opazili, da dva dejavnika tveganja za nastanek alzheimerjeve bolezni – bolezen v družini in genetski označevalec – nista vplivala na rezultate. Pokazalo se je, da je uživanje velikih količin zelenjave izničilo učinke znanih dejavnikov tveganja."
Na vrh Sledi ZS Objavi