Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Demenca

Citiraj
Pozdravljeni! Zanima me, kakšne izkušnje imate z dementnimi ljudmi.
Naš sosed je dementen, zato zelo malo govori, oziroma skoraj nič. Ker mu bolezen ni prizadela orientacije, pa veliko hodi na sprehode, zato se večkrat srečava. Včasih ga, ko ga pozdravim, tudi malo ogovarjam, ampak on skoraj ne odgovori. Tudi odzdravi mi skoraj nikoli, samo nasmehne se.
Ali mi kdo zna odgovoriti: Kako naj ravnam s takim človekom? Ali naj ga pustim pri miru, ali naj ga še naprej ogovarjam? Bojim se namreč, da se nelagodno počuti, ker mi težko odgovarja, po drugi strani pa nočem, da bi se počutil odrinjenega.
Hvala za vaše mnenje.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Kat, meni se zdi predvsem tako lepo, da si odprl tako temo. danes itak živimo bolj ali manj nezainteresirani za starejše, še zlasti če so bolni ali "čudni", kot tvoj sosed gotovo deluje navzven. Sama nisem strokovnjak za nobeno bolezen, tudi za demenco ne, vendar pa vem, da vsak človek potrebuje pozornost in človeški stik. Tudi ali še zlasti takrat, ko tega ne zna pokazati. Čeprav se dementni ljudje ne spomnijo stvari, ki so se zgodile pred kratkim, pa zelo čutijo prijaznost. Verjetno se te gospod ne bo spomnil in bo vsakič znova mislil, da si tujec, a prijaznost je bistvena. Ta vsakomur dobro dene, tudi od ljudi, ki jih vidimo prvič in morda zadnjič. Zato sama ne bi razmišljala, ampak bi ga vsakič prijazno ogovorila, pozdravila, kaj vprašala. Če mu res ne bodo prijali ti stiki, še vedno lahko samo pozdraviš in greš naprej.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Seveda pa me zanima, če bi še kdo kaj dodal na to temo? Problem demence je precej razširjen, ampak jaz nimam nikakršnih izkušenj z njo. Kdor jih ima, naj nam kaj pove o tem.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Ja, prehranska dopolnila vsekakor koristijo. Obstajajo tudi zdravila, ki učinkovito zavirajo demenco. Žal je ne zdravijo, a tudi zaviranje je dobrodošlo. Seveda mora zdravila predpisati zdravnik. Čakalna doba na prvi pregled je dolga, več kot pol leta.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Tega pa nisem vedela, da se dementni ljudje ne zavedajo svoje bolezni. Sem mislila, da se vsaj na začetku, tega dobro zavedajo. Zato sem spraševala, ali naj temu gospodu omenim, da vem za njegovo bolezen. Tvoja pojasnila, lampa, mi bodo res koristila. Hvala.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Ti ljudje se na začetku zavedajo, da se nekaj dogaja z njimi, vendar to ne povezujejo z boleznijo.Tudi jaz do dveh let nazaj ,sem rekla za mamo,da je že v letih in zato pozabljiva. Sama tega nikakor ni priznala in celo skrivala. Ko sva šle v trgovino, je naprimer kupila samo kruh, mleko in mi rekla, da drugega ne rabi ( ker namreč za druge stvari enostavno ni več vedela, kje so zložene). Ko se danes spomnim teh stvari, mi je zelo hudo, da se nisem takrat poglobila v to njeno pozabljivost in se informirala, kaj to sploh je.Demenca zaenkrat ni ozdravljiva, obstaja pa možnost , da jo malo zaviraš, da počasneje napreduje in to z zdravili in pa z aktivnim življenjem, tako da so možgani aktivni. Zato je za te ljudi zelo pomebno, da se gibljejo in da so čim več zaposleni (razna ročna dela,petje, ples,miselne igre in podobno).
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
lampa, zelo si prijazna s svojimi odgovori. verjamem, da z njimi pomagaš še komu, ne samo meni. Hvala.
Na vrh Sledi ZS Objavi