Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Bolečina v kolenu med tekom

Citiraj
Redno tečem že nekaj let, zadnje čase pa imam vedno več težav z bolečino v sprednjem delu kolena, ki se mi pojavi med tekom (stara sem 52 let). Ponavadi je bolečina močnejša pri teku po hribu navzdol, včasih pa me boli tudi pri hoji navzdol (na primer po stopnicah). Bolečina ponavadi mine po počitku, zanima me, če je sploh še smiselno, da tečem, ker mi očitno EMŠO govori, da moram malo bolj skrbeti za svoje stare kosti. A ima kdo podobne izkušnje in kaj ste storili?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Pri tekačih so zelo pogoste poškodbe zaradi preobremenitve, lahko je poškodovana kita, ki se pripenja na pogačico, ali pa tekaško koleno, ko pogačica ne drsi normalno po sklepni površini stegnenice in je ta zato neenakomerno obremenjena. Če boli, je seveda najprej počitek oz. zmanjšanje intenzivnosti, tako da ne boli. Če bolečina sploh ne preneha, je pa treba za nekaj časa narediti pavzo s tekom. Ko znova začnemo teči, moramo počasi stopnjevati obremenitve in pogostost treningov. Na začetku je priporočljiv samo tek po ravni podlagi. Poleg tega moramo redno delati krepilne in raztezne vaje.Seveda pa je najboljše obiskati kakšnega ortopeda, ki bo točno povedal, kaj je s kolenom narobe.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Naredila sem pavzo s tekom, par dni nazaj pa sem zopet začela z uvajanjem teka in sicer z izmenjavo par minut hoje in par minut teka. Za enkrat ne čutim bolečin in upam, da bo s kolenom vse v redu.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
samo eno prošnjo oz. nasvet imam, če tečeš, teči po travi ali pesku in NIKOLI PO ASFALTU!!!
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Ponovno bolje pozno kot nikoli..... @horkejist: teren niti ni tako pomemben kot sam način teka oz. pravilen korak. Pri pristanku na celo stopalo ali peto veliko bolj obremenjujemo kosti in sklepe kot pa pri pristanku na prvi del stopala ali celo prste. Osebno imam sicer raje gozden poti zaradi svežega zraka in sence, a oče je treninge za maratone in ultramaratone delal po cesti, tudi tekmovanja so večinoma po cestah. Edinkrat, ko je imel bolečine v kolenu, je bilo v času, ko je večinoma tekel po tartanu (ki naj bi bil boljši od asfalta). Torej, take bolečine so lahko posledica starosti, preobremenitve sklepov (ki ni odvisna od podlage) ali druge poškodbe. Mogoče me lahko kakšen zdravnik še dopolni. Seveda pa se je potrebno v primeru, da bolečine ne prenehajo (niti z zamenjavo podlage, niti s pravilnim korakom, niti s pavzo treninga) posvetovati z zdravnikom.
Na vrh Sledi ZS Objavi