Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Prehod iz polotja v jesen in kolesarjenje pri nižjih temperaturah

Citiraj
Ker se je poletje tako na hitrico končalo (s pričetkom šolskega leta so se temperature močno spustile, poslabšalo pa se je tudi vreme) sem nekoliko razočaran, saj sem nekako "prisilno" zaključil tudi kolesarjenje. Najbrž ga še ni popolnoma konec, ampak kaj dosti ga več ne bo.

Sam se namreč držim pravila, da ne kolesarim ko temepratura zraka pade na 15 stopinj. Vendar ne zaradi tega, ker bi me zeblo, pač pa zaradi vplivov hladnega zraka v pljuča. Torej da se ne bi razvil kakšen bronhitis ali pa kaj podobnega.

Letos pa me resno mika, da bi si kljub vsemu nabavil toplejša oblačila (ne le rokavčke, katere že imam za temperature pod 22 ali pa 20) in pognal pedala tudi pri temperaturah nad 10 stopinj, če se bo le nebo "držalo gor". Sem pa gledal neke kolesarske windstoperje sedaj pa ne vem, ali naj kupim nekaj takšnega ali le majico z dolgimi rokavi in dolge hlače?

Zanima me kakšne izkušnje imate vi s kolesarjenjem pri teh temperaturah in kaj svetujete glede zdravja in glede oblačil. Aha. Najbž bom na kolesu kljub vsemu sedel vsaj kakšnih 40km na šus.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Hmmm... Sam sem kolesaril celo pri -5, pa se mi ni ravno obneslo, ampak nad 10 pa lahko komot kolesariš, meni je kljub občutljivosti uspelo izpeljati turco pri temperaturi malo nad 0 brez prehlada.
Kot prvo, razmisli najprej o sami konfiguraciji terena. Najugodnejše so ture po ravnem (enakomerna obremenitev), sledijo ture po klančku gor in nazaj dol (vzameš oblačila za dol v nahrbtnik in se na vrhu preoblečeš), najbolj neprijetne in nevarne pa so ture, kjer se klančki in spusti izmenjujejo. Namreč, še tako kvalitetna oblačila na klancu prešvicaš in se ti potem pozna navzdol grede.
Sam delam večinoma ture gor/dol, v tem primeru sem gor pogosto v kratkih rokavih (dejansko mi je v brezvetrju še pri 0C vroče), na vrhu pa navlečem gor svežo majico, dolgo kolesarsko majico in wind stopper, po potrebi pa tudi bundo in smučarske rokavice (pri nižjih temperaturah) in gore tex vetrne hlače (ki jih imam še iz bolj planinskih dni in se odlično obnesejo). Pri nižjih temperaturah razmisli o obrazni majici ali še bolje rutki, ki jo daš čez usta (malo pomaga). Problem je pri teh temperaturah (okrog 0) tudi s čevlji, sploh SPD čevlji znajo biti zelo hladni (sem poizkusil gojzarje in je bilo veliko lažje).
Vsekakor majico z dolgimi rokavi priporočam, za temperature okrog 10 pa boš verjetno rabil windstopper. Sam imam sicer tudi križanec med vetrovko in bundo, ki je sicer ok, a ne za kaj nižje temperature od 10. Moraš pa vedeti, da jaz navzdol vozim po terenu in če je ta primerno zahteven, zna biti tudi dol grede precej toplo.
Pri nizkih temperaturah se izogibaj bolj zahtevnih tur in hitrejšega tempa. Največ lahko narediš prav s pravilnim tempom ob primerni obleki. Zelo velike spremembe v tempu namreč povzročijo, da se najprej preznojiš in potem moker sediš na miru medtem ko piha okrog tebe. Ni prav fino.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Včeraj sem vozil pri 22 stopinjah v kratkih hlačah in kratki majici, vendar z rokavčki. Zeblo me sicer ni, ampak pri globokih vdihih pa ni bilo preveč prijetno ko sem sopihal v klanec. Sej najbrž poznate tisto bolečino v pljučih...

No ja. tistih 55km je vseeno ostalo za mano.

Sicer je pa tule na mojih koncih dokaj razgiban teren. Ok. Se da tud vozit manj razgibanega, ampak potem postane že dolgčas. Meni je ravno razgibanost všeč. Al pa klanc pa da se počasi matram.

Ampak hvala za info. Iz napisanega sem ugotovil, da windstoperja po vsej verjetnosti ne rabim. Dovolj bo dolga majica. In pa dolge hlače. Sem že ogledal od tak fejst komplet od Brikota, ampak ne vem, če ga bom kje v SLO lahko kupil. Hervis in Intersport imata običajno le nekje do srednjega kvalitetnega ranga. Če maš srečo da najdeš skupaj pripadajoče kose (majico + hlače).

Sicer se pa na kolo ne bom vsedel če bo temperatura nižja od 10°C. Po mojem ne. Se imam preveč rad. Itak špilam badminton pozimi.
Na vrh Sledi ZS Objavi