Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Vivin gorsko kolesarski kotiček

Citiraj
Nič posebnega, ampak danes sem odpeljal s prijateljem zelo lepo turco na vzhodu Ljubljane. Nič strašnega, 600 vm, 30 km in čudovit, čeprav na začetku kar rahlo divji spust iz Pugleda. Štartala sva v Štepanjcu, se povzpela na Golovec po italijanki, nadaljevala proti Orlam in si pod Molnikom privoščila precej zahteven vzpon, kjer je šel pulz v precej visoke obrate (180+) in nato nadaljevala v čudovitem spustu proti Plešam. Nato pa malo gor in malo dol do Velikega Lipoglava, kjer naju je čakal še zaključen vzpon na Pugled, kjer sva se tik pod vrhom oba zapletla na zadnjem strmem klančku in morala sestopiti za kak meter. Spust pa, prvih 50 vm je bilo res divjih, čeprav dokazano zvozljivih (ob pravilni tehniki definitivno zadostuje XC bajk, sam moji živci niso bili čisto pripravljeni in sem šel par metrov pač peš - je pač bolje nečastno sestopiti kot se častno razbiti). Sledila je čudovita singla do doline, kjer sva res uživala. Na koncu pa sva si privoščila še odlično točeno Laško pivo v brunarici v Zadvoru (njami). Lepa, senčna turca, kot nalašč za vroče dni.
Nič, jutri bomo skupaj preizkusili grosupeljske konce. Sline se mi že cedijo.
Vaši predlogi in doživetja tur bodo dobrodošli :).
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Patrice, pa ti si res neverjetna faca. Danes sem šla po stopnicah v tretji štuk, crknjena kot pes, noge so me pekle proti vrhu, zadihana ... Ni da ni. Predstavljala sem si, da bi morala zdaj recimo vleči svojo zadnjo plat proti Vršiču ... O, f**. potem pa odprem net in začnem brati tvoj opis. Opis čistega pekla, če mene vprašaš. Ampak kar je najbolj zanimivo - kako ti takle matr opisuješ. kot najbolj žlahtno doživetje, kot si ga verjetno sam tudi v resnici doživel. S tabo sem se lahko poistovetila samo čisto na koncu, v zadvorskem koncu, ob kozarcu čistega kozorogovega ponosa. Samo tam se mi je zdelo, da bi tudi jaz uživala, vse ostalo pa ... Če si ti moral sestopiti, potem verjetno večina ostalih smrtnikov niti peš ne bi zmogla strmine ...

Ampak spomnim se svojih kolesarskih dni. Cestnih po ravnini in strmini. Saj je bilo tudi meni fajn. Zdaj pa se nikakor ne morem več spraviti v hrib. Kakšen motivacijski nasvet?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Ne vem, ampak ko sem se danes rahlo mačkast in zmatran (pravzaprav slabo regeneriran, ker sem premalo OH pojedel po turi) znašel na turi in sem videl vso tisto čudovito okolico v zares dobri družbi, je bilo vse skupaj prav ok. Mal matranja pa včasih itak spada zraven, včasih je samo krajša kriza, ki mine in je potem vse Ok. Drugače pa, postopoma, ne pričakuj, da boš spet takoj na Vršič prišla. Izberi pa si lepe izlete, pa, če narediš 30 km s 200 vm vzpona, je to čist Ok za začetek. Nič, spomni se, kaj ti je bil sprva izziv in začni s tistim, ki si ga imela na začetku kolesarjenja. Presenečena boš, kako hitreje boš sedaj na Vršič prilezla. Drugače pa, poizkusi še gorca. Je malo drugače kot cestak, predvsem pa ti bo v veliko večji užitek kolesariti po neobljudenih gozdnih cestah kot žreti izpušne pline na cesti. Če te strmina mika, je gorc sploh boljši zaradi lažjih prenosov (ne nazadnje tudi zaradi manjših koles) in na makadamu se kramparce veliko bolje obnesejo od "slicksov".
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Moram povedati, da sem čisto sveža gorska kolesarska in sem naravnost navdušena ... Nisem si predstavljala, da je lahko to tako velik užitek ... Res je, da kdaj pa kdaj vmes, ko grizeš v klanec, guma ne prime, padeš dol, potem pa ne moreš zaštartat naprej ... rečeš kakšno grdo, ampak skupno doživetje je fenomenalno. Voziš se po čudoviti naravi, tudi na asfaltiranih cestah običajno ni prometa ...
@Roza - morda si samo pozabila, kako si uživala in kako božansko dobro se počutiš, ko veš da si prekolesarila nekaj 1000 metrov višinske razlike? Predlagam, da se kar usedeš na kolo, da se spomniš, kako si uživala ... Pa ni treba začeti s strmino, ampak s tako potjo, ki ti je ljuba.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Žabica, en nasvet. Če ti zdrsne zadnje kolo in moraš stopiti dol skušaj štartati nekoliko postrani glede na klanec, če seveda lahko. Drugače pa bodi čim bolj na zadnji gumi, naprej pojdi le toliko, da ne izgubiš ravnotežja. Meni sicer na drseči podlagi navzgor zelo prav pridejo SPDji, ker lahko kake 2 obrata naredim tudi z drsečo gumo - sicer ponavadi pulz kar zdivja ob tem, ampak rešim pa se lahko (opazil sem, da imam na SPDju kar precej višji top power kot na flatih - res pa je, da nimam še najboljše tehnike na flat pedalih, ker včasih avtomatsko potegnem navzgor in tega na flatih ne smeš početi).
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Hvala, Patrice. Bom upoštevala tvoj predlog ... Kaj pa narediš, če je pot preozka in ne ne moreš kolesa postaviti toliko postrani? Je še kakšen trik? Ja, ti imaš pa prednost, ker imaš SPDje, vidiš, jaz jih nimam.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Patrice, a je bolje imeti flate ali spd-je?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Odvisno, kaj ti je cilj. SPD ji so krasni za gor, za dol pa zahtevajo precej "jajc", ker se je treba izpeti. Velja sicer rek: SPD ji se večinoma odpnejo (poudarek na večinoma). To, da si zapet, zna botrovati precej nerodnim padcem, če se ti ne uspe odpeti (meni je to uspelo 2 krat v nekaj letih, tko da ni tok panike, res pa je, da dol vozim odpet).
Flati so super za dol, saj si stabilen, hkrati pa nimaš strahu pred tem, da bi bil pripet na kolo. Za gor si z dobrimi flati in čevlji lahko tudi precej pomagaš. Rekel bi nekako takole: Če ti je cilj zelo veliko prekolesariti v enem dnevu in/ali biti hiter na vzponih, potem SPD. Ravno tako, če ne misliš voziti težjih spustov (predvsem strmi, tehnično zahtevni spusti so problematični, ker obstaja velika verjetnost zdrsa prednjega kolesa in/ali poleta čez balanco in se lahko z SPDji precej nerodno zvrneš). Če pa bi rad užival tudi navzdol, potem flati. Nisem pa si še čisto na jasnem glede hitre vožnje navzdol. Tudi tam bi lahko SPDji bili prednost (pri hitri vožnji te lahko strese s kolesa).
Glede mojih izkušenj z SPDji, se zelo neradi odpnejo, če bodisi stojiš na pedalu ali pa če so popolnoma neobremenjeni (npr če imaš eno nogo na tleh, z drugo pa si pripet in kolo sploh ni obremenjeno boš z rotacijo noge, ki jo rabiš za izpenjanje prej obrnil celo kolo kot pa izpel nogo). Sam se še ne morem odločiti, da bi prešaltal na flate (moram jih še enkrat malo sprobati), vsekakor pa SPDjev ne obžalujem.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Žabica, to da greš kak kos poti peš je normalno pri gorskem kolesarjenju. Če ti ne rata speljati na strmini, pač porineš ali preneseš kolo na prvo primerno mesto (malo manj strmo, malo boljši oprijem ali malo manj korenin) in potem tam poizkusiš. Drugače pa, probaj ne preveč sunkovito speljati in predvsem, moraš že dobro sedeti na kolesu predno spelješ. Ampak s tem, da se včasih ne moreš postaviti nazaj se pa kar sprijazni.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Tele štprije o SPD pedalih se mi zdijo nekam čudne. Sam nisem na kolesu resno stal brez SPDjev že skoraj 20 let. SPD pedala naravnost obožujem. Kot pravi Patrice, so za klanec pravo zlato.

Na gorcu sem uporabljal nekombinirane Shimano SPDje (ker vemo, da obstajajo tudi kombinirani s flati). Bistvo je, da svoje SPDje lahko nastavljam po moči vzmeti, ki mi drži čevelj. Takšnih situacij, kot jih opisuje Patrice, da bi prestavil prej kolo kot pa izpel stopalo z SPDja ne poznam. Vzmet mora biti primerno nastavljena. Podobno kot avtomati na smučeh. Če so premočno našponani, se vam ob padcu ne bodo odpeli. Pri SPDjih je zadeva zelo podobna. Nikoli se mi ni zdogilo, da se mi ob padcu čevelj ne bi odpel. Vedno se je.

Na specialki so zadeve nekoliko drugačne in sem se moral na njih navaditi, ker zahtevajo večji kot zasuka čevlja preden zadeva odpne. Največja sprememba je seveda ta, da je na specialki običajno zapenjanje le na eni strani in moraš pedalo pravilno obrniti predno se zapneš. Štorasto, ampak tako je. Tudi ti zapenjalci pa imajo nastavitev moči vzmeti.

Skratka: SPD definitino ja. Nekajkrat se človek definitivno prav neugledno zvrne, ampak ko se jih navadiš jih ne bi zamenjal za noben denar.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Aha še nekaj o moči vzmeti SPD pedal.
Če bi vzmet nastavili na popolnoma najmanjšo moč še vedno ni bojazni, da bi se vam stopalo med poganjanjem odpelo. Vsaj dokler bo stopalo poravnano s smerjo vožnje. Če ga boste nekoliko obrnili pa se lahko tudi odpne. Odvisno od kota. Običajno je itak priporočeno, da SPD začetniku popolnoma sprostimo vpenjalno vzmet, dokler se na SPDje ne navadi. Čez nekaj časa pa potem damo na pravo nastavitev.
Na vrh Sledi ZS Objavi