Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Vnetje dlesni

Citiraj
Naš kuža ima vnetje dlesni. Ker se prvič srečujemo s tem problemom, me zanima od česa to pride in kakšne ukrepe naj izvajamo?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Vnetje dlesni se pojavlja tako pri psih kot pri mucah zaradi zobne nehigiene in posle dičnega nabiranja zobnih oblog. Zobe naj bi čistili vsak dan,če smo bolj malo pozorni na to, zaradi mehkih oblog in zobnega kamna lahko pride do pordelih dlesni, ki na dotik ali hrano lako zakrvavijo, pojavi se neprijeten zadah, lahko slabši apetit. Zobni kamen je nadaljevana oblika zobnih naslag, lahko pripelje do obolenj obzobnega tkiva. Za čiščenje uporabljamo zobno krtačko ( lahko je tudi človeška) in zobno pasto, ki pa mora biti prilagojena za živali, saj je ne znajo izpljuniti ampak jo pogoltnejo.
Pomemno vlogo igra tudi hrana, ki povzroča večje naslajanje oblog če je mehka kot pa trda.
V primeru da sami lastniki ne uspemo čistiti zob in vzdrževati zobne higiene sledi čiščenje zob z ultraszvočnim čistilcem pri veterinarju vna kliniki v splošni anesteziji. Tudi to njima čudežnega učinka, če potem ne uspemo vzrževati zobne higiene. Zato krtačko in pasto v roke, pa veselo na delo.

Lep pozdrav

Iris Selan dr.vet.med.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Pri čiščenju zob oz. zobnih oblog pomaga dobra goveja kost oz. v ta namen narejene raznorazne kostke,ki se jih kupi v trgovinah za male živali in v večjih trgovskih centrih.
Na vrh Sledi ZS Objavi