Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Ceplenje proti steklini

Citiraj
Svoje ljubljenčke redno cepite, vsako leto kot je zakonsko določeno? Živim v Ljubljani in se mi zdi vsakoletno cepljenje malo mimo, ne vem kje bi v mestu nelatela na steklo lisico.., sploh sem pa slišala o stranskih učinkih cepiva proti steklini in - da naj bi cepivo proti steklini učinkovalo približno 5 let, torej naj bi bilo vsakoletno cepljenje odveč oz. celo škodljivo.
Kaj menite?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Odvisno s kakšnim cepivom je pes cepljen, nekatera držijo 3 leta, nekatera več, nekatera pa tudi samo eno leto,žal pa bomo še nekaj časa zakonsko obvezni cepiti svoje ljubljenčke, vsaj dokler se bodo še pojavljale divje živali okužene s steklino, potem pa mislim da more preteči dve leti brez da se izsledi steklino, da je eden izmed pogojev za spremembo zakona zagotovljen. Mogoče bo sedaj šlo na bolje, ko bo tudi Hrvaška začela s cepljeni lisic :-) .

''Krive vere'' pa rajši ne bomo učili, kaj ne ;-)
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Jaz osebno ne živim v mestu in ne cepim psa vsako leto. Vsako drugo mogoče, definitivno pa vsako tretje leto. Mislim, da je tole celjenje bolj fama kot pa ne. Če gre za virozno cepljenje je "cepljeni" odporen dokler virus ne mutira. Steklina pa mislim da nima tako pogostih mutacij. To je bolj domače za gripo. Ali pač?

Predvsem je cepljenje potrebno za pasji "potni list", da lahko človek prečka državne meje brez večjih problemov, sicer pa dvomim da je vsakoletna pogostost potrebna. Moj pes je zdrav in nisem imel nikdar težav kljub temu da je do gozda reci in piši cca. 200m.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Zakonsko je cepljenje proti steklini potrebno enkrat letno,glede prehoda preko meje velja,da od zadnjega cepljenja ne sme miniti več kot eno leto in ne manj kot en mesec. Tuji kolegi cepijo po navodilih proizvajalca cepiva, kar pomeni tudi na več let. Problem če ne cepimo nastane kadar potrebujemo določiti titer protiteles zaradi vstopa v države, ki to zahtevajo. Cepljenje ni nevarno, so pa pri redkih posameznikih možne alergijske reakcije tako kot na vsako vakcino. Evidenca cepljenih psov se vodi v Centralnem registru psov republike Slovenije.

Iris Selan dr.vet.med.
Na vrh Sledi ZS Objavi