Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Čiščenje pasjih ušes

Citiraj
S čim in na kakšen način jih čistite?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Če uho ni pretirano zapackano je dovolj, da se uporabi čistilni robček ( Nivea, Lumpi, Pampers,... ), robček si ovijete okoli prsta in očistite uho, poskusite ne potiskat umazanije v notranjost ušesa, ampak jo ''objemite'' in potegnite k sebi. Ko zaključite s čistilnim robčkom, mu uho še dodatno osušite, da ne ostane vlažno, ker se v vlagi rade razvijejo razne bakterije itd.
Če pa ima kuža zelo zapackane ušesa pa se lahko uporabi tekočino Otifree ali Clorexy derm, oboje se dobi na veterinarskih postajah. Nista pa ti dve tekočini za redno uporabo, posebno ne Clorexy derm, ker je antiseptik in če ga boste prevečkrat uporabili, bodo mikroorganizmi postali odporni na to zadevo in vam v hujših težavah z ušesi ne bo pomagal noben antiseptik. Tako da z razkužili in podobnimi tekočinami ravnajte skrajno previdno. Uporaba le-teh enkrat na dva meseca ali tri, ni škodljiva, prekomerna uporaba pa lahko pripelje do posledic.
Otifree ni antiseptik, ampak vseeno pretirana uporaba ni priporočljiva.

Za redno čiščenje uhljev je povsem dovolj, da uhelj zgolj obrišete. Če se kužku ušesa prehitro zapackajo nazaj, je potrebno odmisliti razne infekcije ( bakterije, glivice, itd. ).
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Ali je sploh potrebno čiščenje ušes, če so zdrava in neumazana? Ali jih obrišeš samo takrat, ko psa že tako ali tako skopaš?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Če so zdrava in neumazana čiščenje ni potrebno, ušesa se obriše samo če so v notranjosti vlažna, bolj zaradi preventive, kot zaradi česa drugega.
Pretiravat s čiščenjem ni potrebno.
Če ti pes večino dneva preživi v vodi je zvečer fajn obrisat uhelj ;-)
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Čiščenje ušes ni potrebno, če niso umazana, daa je nekaj narobe pa nas opozori tudi žival sama, saj otresa z glavo,ušesi, se praska, iz ušes zavonjamo neprijeten vonj, pordel je uhelj in vidni del sluhovoda. Če nismo prepričani v svoje delo, je bolje da pregled opravimo veterinarji, saj z otoskopom lahko preverimo cel sluhovod do bobniča.

iris Selan dr.vet.med.
Na vrh Sledi ZS Objavi