Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Srčna glista pri psih

Citiraj
Katero zaščito priporočate? Pravijo, da je "nevarna"samo primorska, je to res?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Bom kar kopirala članek, ki ga je sestavila uporabnica na pesjanar.si forumu :-)

Srčna glista imenovana Dirofilaria immitis povzroča bolezen imenovano dirofilaroza. Prenašalec te bolezni pa je komar. Mikrofilaricidna preventiva je priporočljiva zlasti za pse, ki živijo na endemičnih območjih tega zajedavca. Pri nas je takšno območje del primorske, zlati okolica Kopra. Preventivno zdravljenje pa je priporočljivo tudi za pse, ki jih lastniki vodijo na obalo, npr. v času poletnih počitnic.
Življenjski krog gliste je razmeroma zapleten. Odrasli osebki, ki živijo v desni polovici srca in v večjih krvnih žilah, ki povezujejo srce in pljuča, izločajo drobne ličinke, ki jih imenujemo mikrofilarije. Le te čakajo v krvnem obtoku na vmesnega gostitelja (komarja), ki jih posrka skupaj s krvjo. Ko komar okužen z ličinkami piči naslednjo žrtev, se ličinke preselijo v kožo novega gostitelja. V organizmu nato poteka nadaljnji razvoj parazita in približno po dveh mesecih se razvojne oblike pojavijo v krvnem obtoku. Celoten razvoj od pika komarja pa do odraslega osebka traja več mesecev.

Znaki
Odrasle gliste zaradi številčnosti in velikosti (lahko dosežejo velikost do 35 cm) povzročajo razširitev srca in žil ter tudi zamašitve le teh. Prihaja do pomanjkanja kisika, zdi se kot da bi psu popuščalo srce. Prizadeta so pljuča, kjer se nabira voda in tudi ostali organi.
Znaki ob dirofilarozi so:
- neješčnost,
- hujšanje,
- apatičnost,
- potrtost,
- oteženo dihanje,
- pospešen žilni utrip,
- hitro utrujanje ob najmanjšem naporu,
- suh kašelj ter
- nabiranje tekočine v trebuhu.

Diagnoza
V prvi razred razvrščamo t.i. asimptomatske pse, pri katerih najdemo v krvi prvo larvalno stopnjo - mikrofilarie, ne najdemo pa nobenih drugih zdravstvenih odstopanj. V drugi razred razvrščamo pse, pri katerih najdemo v krvi mikrofilarie ali dokažemo pristnost dirofilarij, poleg tega pa ugotovimo manjšo prizadetost pljuč in/ali srca. V tretji težavnostni razred pa sodijo vsi psi z dokazano dirofilariozo in s težkimi okvarami srca, pljuč in drugih organov. Na tej osnovi se potem opredeljuje način zdravljenja, uporaba določenih vrst zdravil, napoveduje se nadaljnji možn razvoj bolezni in se odloča o usodi psa.
Okužbo z Dirofilario immitis lahko dokažemo na več načinov. Ne povsem zanesljiv, vendar poceni in enostaven način je ta, da vzamemo psu kapljico periferne krvi, ki jo položimo na stekelce in v njej pod drobnogledom iščemo mikrofilarie. Na ta način jih vedno ne najdemo še posebej, kadar je kri vzeta podnevi, ko je v periferni krvi manj mikrofilarij. Na voljo pa so še druge, bolj zanesljive, vendar dražje metode. Danes so v uporabi tudi pri nas predvsem t.i. hitri testi, s katerimi v nekaj minutah v vzorcu krvi zanesljivo dokažemo navzočnost dirofilarij v telesu.
Težavnostno stopnjo bolezni, ki je v največji meri odvisna od števila odraslih zajedavcev, ugotavljamo s klinično preiskavo psa. Poleg osnovnega pregleda opravimo še rentgensko slikanje pljuč, pregled srca (EKG), ultrazvočno preiskavo in po potrebi še preiskave drugih prizadetih organov.

Zdravljenje
Zdravljenje bolezni je v začetnem stadiju uspešno, kasneje pa težavno in večinoma neuspešno. Zato je izredno pomembna uporaba sredstev za preprečevanje bolezni pri živalih, ki potujejo v mediteransko območje, kjer je bolezen najbolj razširjena.
Nega psa
Za preprečevanje bolezni uporabljamo preventivna sredstva:
- v obliki tekočine (sirupa) (proizvajalec Pliva),
- cepljenja,
- tablet (Cardotek, Interceptor) ali
- kapljic, ki jih pokapamo na kožo živali (ampule Stronghold).
Vendar pa je treba biti previden pri nekaterih pasmah (npr. vse vrste collijev, dolgodlaki whippeti, itd…), ker so občutljivi na določeno antiparazitsko snov (npr. ivermectin, selamectin,…). Zato je priporočljivo psa testirati na določene sestavine v zdravilih (MDR1 test).

VIR : http://pesjanar.si/index.php/2008/1162
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Jaz bi samo še dodala, da je dobro pse zaščiti tudi v tujini, če greste na dopust, ker naj bi bili ti komarji razširjeni po celem Mediteranu ... Ampak to ni preverjena informacija. Klicala sem nešteto naših veterinarjev pa mi nihče ni znal povedati, ko smo odhajali v Toskano ... Mogoče kdo ve, kje se najde te info za tujino?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Komarji naj bi se nahajali na vseh obalah Sredozemlja.. v bistvu so lahko povsod v bližini luk. Se pa pojavljajo tudi na Krasu in tudi v Novi Gorici. Tako da se očitno okuženi komarji zelo hitro širijo.

Za tujino pa nič ne najdem, kaj pametnega. Bom jaz povprašala moje veterinarje, če imajo oni kakšne vpogled v to zadevo.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Evo kot sem obljubila še odgovor mojih vetov ;-)

Vemo, da so endemična področja dirofilarioze toplejši kraji z večjo stopnjo vlažnosti ozračja, kjer se posledično nahaja več komarjev, torej naj odhod na počitnikovanje v obmorske kraje z vašim štirinožcem spremlja predhodni nanos pripravka Stronghold spot on (selamectin), ki bo psa ščitil pred infestacijo z mikrofilarijami.Pripravek se daje mesečno v sezoni komarjev. Zadnji odmerek je treba dati mesec dni po zadnjem stiku živali s komarji.Če smo kakšen mesečni odmerek spustili, oz. mesečni presledek med dvema odmerkoma prekoračili, bomo s takojšnjim dajanjem zdravila možnost razvoja odraslih oblik zmanjšali na najmanjšo možno mero.Spot on pripravka, kot sta Advantix (Bayer) in EXSpot(Shering Plough),dokazano učinkovito delujeta kot repelenta za komarje, torej jih odganjata in na ta način varujeta pred piki komarjev, ne delujeta pa sistemsko na mikrofilarije.

Povzetek kjer je dovolj toplo, vlažno in kjer so komarji vsaka previdnost ni odveč ;- )
Na vrh Sledi ZS Objavi