Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Paradižniki iz veleblagovnic

Citiraj
Zanima me zakaj ima sadje in zelenjava, ki jo kupim v veleblagovnnici tako "voden" okus? Še posebno zanič je paradižnik. Slišala sem, da je ta pridelan na popolnoma umeten način (pod lampicami) in pravzaprav sploh ni več paradižnik. Ima kdo kakšne informacije o tem?

Hvala!
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Kolikor vem, gre še za eno novo pogrutavščino za čim večji pridelek, kar pomeni več neokusnega in v končni fazi tudi škodljivega pridelka zelenjave- hidroponsko pridelovanje zelenjave z vsemi "pripomočki" vred. Osebno prisegam na zelenjavo, gojeno v zemlji, po možnosti ekološke pridelave - domači vrt. Ne kupujem zelenjave oz. paradižnika v trgovinah; če pa ga kupim, ga od domačih branjevk na tržnici- pa tudi pri njih je potrebno biti pazljiv!
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Hm, ja tudi sama sem skeptiča tudi do branjevk na trgu...obljubljajo, da je njihov paradižnik oh in sploh...Morda poznaš način, kako ugotoviti, da je paradižnik res pravi, eko...?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
pri branjevki (mislim pri tistih, ki paradižnik res prinese s svojega vrta) je paradižnik vsak svoje oblike in velikosti in le redkokdaj čisto do konca pobarvan in tudi nikoli tako rdeče barve,kot bi ga z vodenimi barvicami pobarval. Vedno se barve malo prelivajo, na vrhu so zelenkasto rdeče rumene, nižje dol rdeče in še to v svetlejših tonih. Če je paradižnik z vrta temno rdeč, potem je že skoraj gnil in nikoli čvrst kot v supermarketih. tudi sama sem se odločila, da bom paradižnik (in ostalo zelenjavo) jedla sezonsko, tako kot smo jo pred desetimi, dvajsetimi leti. Jagode in češnje maja, paradižnik avgusta, solato do konca oktobra, naprej pa zelje in kislo zelje ali motovilec. Vse tole lisičenje narave vsekakor ni dobro za naš organizem.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
NaCl, bolj se ne bi mogel strijati s tabo. Kako pa je s sojo v Sloveniji, je tudi večina že gensko spremenjena? Sem namreč velik uporabnik raznoraraznih sojinih izdelkov ...
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Malo offtopic, ampak si ne morem kaj: Pri gensko spremenjeni hrani me skrbi predvsem to, da bodo šli z rekombinacijo genov enostavno predaleč. Sama tehnologija se bi načeloma sicer dala povsem varno in koristno uporabiti. Ampak tako kot jo uporabljajo danes je približno tako, kot če bi rekel, da imaš nož za rezanje, ki ga seveda lahko normalno uporabiš, pa besno režeš vse živo okoli sebe (kar pa ni več varno). V glavnem, ni problem v sami tehnologiji ali znanju, pač pa v preveč pohlepnem izkoriščanju le te (pa ni samo genska tehnologija temu podvržena). Se pravi: tehnologija da, znanje da, napredek da, ampak tudi zdrava pamet in nekaj previdnosti da in predvsem, pohlep NE!
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Ja, paradižniki si resnično ne zaslužijo več imena. Najboljša pot do okusnega je, da si izbereš kmeta oz. branjevko, ki mu/ji zaupaš ali pa ga posadiš sam. Seveda to pomeni tudi, da paradižnika najbrž ne moreš jesti celo leto, ampak takrat, ko pač zraste ...
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
se strinjam z Nalinko, ker tudi nekateri iz tržnice, ki ponujajo domače paradižnike prodajajo tiste, ki so jih kupili v veleblagovnicah.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
bolje da ne jeste paradižnika, kot tega iz veleblagovnice! po moje ma še un iz legokock več okusa.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Ah, spomnim se, da ko sem bil otrok, da so bile lego kocke nadvse okusne... Zanima me, kako okusen bi bil takrat današnji paradižnik :D
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Doma vzgojen paradižnik je po mojem najboljša rešitev, če ... če imamo za to prostor, čas, voljo, znanje ... Saj to slednje si še najhitreje pridobimo, za vse drugo je večji problem. Še največji problem pa se bo kmalu izkazal, ker več ne bo starih semen, ampak samo še gensko spremenjena. Semena plodov tako spremenjenih sadežev pa bojda ne rodijo, če iz njih sami skušamo vzgojiti svoje sadike.
Na vrh Sledi ZS Objavi