Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Akutna zastrupitev zaradi pika mušic

Citiraj
Zadnjih nekaj let (morda že desetletje) se mi v poletnem času pojavijo enaki akutni znaki, po moji presoji neke vrste zastrupitve. Že od nekdaj sem zelo dovzeten za pike žuželk. V poletni vročini, kakršna je nastopila že sedaj v začetku junija, me v spodnji predel meč in gležnjev pogosto opikajo mušice. Ne komarji, ne obadi, pač pa mušice.

Reakcija po piku je približno taka:
• prvi dan po kakšni uri nastane na mestu pika dokaj nadležna srbečica (kot je to običajno ob vsakršnih pikih žuželk)
• drugi dan se pojavi v predelu pika (v območju gležnja) oteklina
• oteklina in neprijeten napet občutek v nogi se naslednjih nekaj dni stopnjuje in se lahko razširi na celotni del noge okrog gležnjev, dokler v nekaj dneh ne popusti in povsem izgine

Sam pripisujem to zastrupitev nenadzorovani uporabi kemikalij v poljedeljstvu, saj verjamem, da so žuželke danes prav zaradi tega mnogo bolj strupene (oz. zastrupljene) kot nekdaj, ko se pesticidi niso vsesplošno uporabljali. Alergij na kakršnekoli druge pike nimam. Vsi rezultirajo v normalni reakciji telesa. Prav tako se takšna reakcija ne pojavi pri pikanju v druge dele telesa (roke, drugje po nogah ipd.)

Zanima me, kako lahko takšno zastrupitev čimprej in na čimbolj naraven način odpravim, da maksimalno skrajšam čas od pričetka do konca zastrupitve? Če sumite na vzroke notranjega telesnega izvora (obolenje notranjega organa), ki rezultirajo v takšni reakciji, me to seveda prav tako zanima.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Dragi Lorenzo,
če te težave res tako pestijo, ti priporočam, da med poletnimi meseci jemlješ sredstvo (tabletke se dobijo brez recepta) za lajšanje alergijskih reakcij. Preden greš ven se namaži s kakšnim naravnim repelentom iz eteričnih olj (z ekom certifikatom).
pozdrav
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Za tablete mi ravno ni, lahko se pa s čim namažem. Bom poiskal v kakšni eko štacuni in preizkusil delovanje.

Sicer me prav posebej ne pestijo te težave, je pa nadležno kadar se to zgodi. Predvsem me zadeva moti, kadar se to zgodi tik pred kakšno športno prireditvijo na kateri običajno moje noge bolj trpijo. To je bistveni razlog mojega vprašanja in želja po izogibu tej težavi.

Sicer pa dvomim, da gre za alergijo, ker nisem alergičen na nobeno stvar. Po mojem je večja težava prav strupenost pika zaradi drugačnih dejavnikov za katere smo krivi sami ljudje. Alergije so zame več ali manj "larifari" - bolj varijanta "vse je v glavi".
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Lorenzo, kar se kože tiče, je zame že nekaj let čisti zakon - jabolčni kis. Z njim sem si pozdravila že čuda in pol. Že naše stare mame so mu dajale velik pomen in vlogo. Vsekakor poskusi z obkladki, stane nič, učinek pa je lahko velik.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Prva liga!
To mi je všeč! Simpl, naravno in če bo učinkovalo tudi pri meni, je to zlata reč. Hvala Roza.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
@Roza: Kaj pa če je človek tipa vatta in ima ponavadi suho kožo? Kis predvidevam, bi jo še dodatno izsušil in s tem morda odprl pot drugim kožnim težavam?
Na vrh Sledi ZS Objavi