Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Povišan holesterol

Citiraj
Na sistematskem pregledu so mi odkrili, da imam povišan holesterol. Ker imam normalno telesno težo sem popolnoma šokirana. Zanima me, ali obstajajo kakšna naravna sredstva proti holesterolu, ker ne bi rada jemala zdravil?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Povišan holesterol lahko pride tudi od stresa. Sicer pa ti svetujem, da v prehrani čimpreje zamenjaš živalske maščobe z rastlinskimi. Holesterol znižuje redno uživanje živil, bogatih z rastlinskimi steroli ( oreščki, sadje, rastlinska olja, zelenjava, žitni izdelki) Poleg uživanja teh živil v zmernih količinah, lahko na svoj jedilnik uvrstiš naravne napitke, ki imajo že dodane potrebne in priporočene dnevne odmerke rastlinskih sterolov. Tudi izoflavoni, največ jih je v soji, znižujejo holesterol. Dobiš jih v obliki tablet ali praškov različnih okusov. Od prehranskih dodatkov pa priporočam česnov izvleček in omega 3 maščobe.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Z raziskavami je bilo dokazano, da pri ženskah holesterol ni nikakršen dejavnik tveganja. Za žensko je torej popolnoma vseeno, koliko holesterola ima, ker to ne vpliva na dolžino njenega življenja ali na pojav katere koli bolezni. Zato so diete, s katerimi zmanjšujemo vnos holesterola v telo, nesmiselne. Enako velja za večino moških. Izjema je le majhna skupina moških, ki ima specifično vrsto srčne bolezni – angino pektoris ali infarkt. Pri njih obstaja tveganje, da se jim bolezen zaradi holesterola poslabša ali da doživijo infarkt. Toda tudi v teh primerih je vprašljivo, ali se res splača posredovati. Kljub temu so danes na vrhu porabe med vsemi zdravili prav preparati za zniževanje maščob v krvi, pri čemer se v glavnem misli na statine – pripravke za zniževanje ravni holesterola.

Če tehtaš sto petdeset kilogramov, to zagotovo ne more biti zdravo ...
Debelost in holesterol sta dve različni stvari. Debelost je povezana z večjim tveganjem za bolezni, vendar tudi tu povezava ni tako preprosta, kot si navadno predstavlja laična javnost. Tako na primer ženski tip debelosti s širokimi boki in z veliko zadnjico, t. i. hruškasta debelost, ne pomeni nikakršnega tveganja za bolezni ali krajše življenje. Pričakovanje, da je z zdravili za hujšanje mogoče omejiti bolezni, ni nujno točno. Dokaz za to je zdravilo za hujšanje sibutramin, ki je bilo nedavno umaknjeno iz uporabe. Izkazalo se je, da to zdravilo sicer res zmanjšuje telesno maso, pa še to za največ deset odstotkov, toda hkrati povečuje tveganje za srčno-žilne zaplete.

Iz intervjuja: Lidija Gajski, zdravnica in avtorica knjige Zdravila ali zgodba o prevari
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
HOLESTIN - učinkovito znižuje raven holesterola v krvi


http://prisluhnisi.si/index.php?route=product/product&product_id=76Holestin je naravno prehransko dopolnilo, namenjeno vsem, ki imajo rahlo do zmerno povišano raven holesterola in trigliceridov v krvi. Izdelek vsebuje posebej izbrane seve rdečih kvasovk riža (lat. Monascus purpureus) s kontroliranim poreklom. Rdeče kvasovke riža imajo povsem naraven in ugoden vpliv na presnovo maščob. Klinične študije vedno znova potrjujejo učinkovitost rdečih kvasovk riža pri zniževanju:

skupnega holesterola
LDL holesterola in
triacilglicerolov
Monakolin K kot aktivna učinkovina rdečih kvasovk riža:
Aktivna snov rdečih kvasovk riža se imenuje Monakolin K. Ta zavira endogeno sintezo holesterola tako, da blokira delovanje encima HMG-CoA. Posledično se zniža količina skupnega holesterola in LDL-holesterola v krvi. V meta-analizi 91 randomiziranih kliničnih študij, ki so trajale vsaj 12 tednov in v katerih je skupaj sodelovalo 68.485 udeležencev, se je LDL-holesterol znižal za izjemnih 24-49%. Seveda je odstotek znižanja odvisen od začetne vrednosti povišanega holesterola, od količine zaužitih rdečih kvasovk riža in od samega časa trajanja uživanja učinkovine.

Vloga holesterola v človeškem telesu:

Holesterol je ključna strukturna sestavina celičnih membran. Na eni strani povečuje trdnost in stabilnost membran, na drugi strani pa zmanjšuje prepustnost membran za vodikove in natrijeve ione.
Holesterol je prekurzor (predhodnik) žolčnih kislin, ki vplivajo na emulgiranje maščob, aktivacijo lipaz (encimov, ki razgrajujejo lipide) in tako posredno na hitrejšo presnovo maščob.
Holesterol je prekurzor steroidnih hormonov: kortizol, aldosteron, progesteron, estrogen, testosteron.
Holesterol je prekurzor vitamina D.
Od kje izvira holesterol:

Približno 20 – 30% holesterola v krvi izvira iz zaužite hrane (eksogeni holesterol).
Preostalih 70 – 80% holesterola se sintetizira (tvori) v človeškem telesu (endogeni holesterol).
Vzroki za povečano vsebnost holesterola v krvi so:

nepravilna prehrana,
različne bolezni (bolezni ščitnice, sladkorna bolezen, genske okvare, motnje v presnovi),
hormonske spremembe in hormonska neravnovesja (npr. obdobje menopavze),
uporaba nekaterih zdravil in
stres.
Ateroskleroza:

Ateroskleroza nastane zaradi dolgotrajnega in pogostega odlaganja holesterola in drugih lipidov na stenah žil.
V procesu ateroskleroze se v obloge na stene žil vežejo tudi Ca2+ ioni.
Reakcija Ca2+ ionov z ogljikovo kislino povzroča poapnenje žil (CaCO3).
Ateroskleroza predstavlja oviran ali celo blokiran pretok krvi po telesu, kar lahko povzroči srčni infarkt, možgansko kap ali trombozo.
Kako vplivati na znižanje povečane ravni holesterola v krvi:

dieta (zmanjšana količina holesterola v hrani)
povečana telesna aktivnost
uživanje prehranskih dopolnil
uživanje zdravil za:
a) zmanjšanje sinteze holesterola
b) zmanjšanje resorpcije holesterola
c) odstranjevanje žolčnih kislin
Ali veste?:

Holesterol je v človeškem telesu nujno potreben, vendar je v prevelikih količinah zelo škodljiv.
Lipoproteini nizke gostote ali LDL (low density lipoprotein), imenovani tudi "slabi" holesterol, prenašajo holesterol iz jeter v tkiva in arterije. Višja ko je raven LDL holesterola v krvi, bolj je posameznik izpostavljen srčno-žilnim in koronarnim bolezenskim dogodkom.
Lipoproteini visoke gostote ali HDL (high density lipoprotein), imenovani tudi "dobri" holesterol, prenašajo holesterol iz tkiv in arterij v jetra in ga tako odstranijo iz telesa. Višja raven HDL holesterola v krvi preprečuje izpostavljenost posameznika srčno-žilnim in koronarnim dogodkom.
Na podlagi raziskav je ugotovljeno, da ima kar 69,2% Slovencev zvišano raven holesterola v krvi.
Najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji so še vedno bolezni srca in ožilja. Značilnost kroničnih bolezni je, da jih povzročajo in pospešujejo dejavniki tveganja nezdravega življenjskega sloga ter biološki dejavniki tveganja, med katere poleg zvišane ravni holesterola sodijo tudi zvišan krvni tlak, zvišana raven sladkorja v krvi, čezmerna telesna teža in debelost ter stres.
Pri odraslih osebah, starejših od 20 let, naj bi se nivo holesterola preverjalo enkrat letno.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Betica, verjetno imate že kar resno povišan holesterol, zato vam predlagam, da čimprej začnete uživati polnovredno rastlinsko hrano, brez dodajanja olj. Le tako boste dokazano spravili holesterol pod 3.9, ki je varna meja. Več o tem si lahko preberite v knjigi "Preprečite in odpravite srčnožilne bolezni".
Na vrh Sledi ZS Objavi