Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Bolečine v hrbtenici zaradi dolgoletnega sedenja in kam po pomoč? K fizioterapevtu ali kiropraktiku?

Citiraj
Zaradi poklicnega dela (dolgotrajno sedenje pred računalnikom) sem si skozi leta dodobra poškodoval hrbtenico.

Pred kakšnim letom in pol sem si zato kupil zelo kvaliteten delovni stol, ki je stanje dodobra izboljšal, vendar bolečine v vzgornjem delu hrbtenice (nekje od sredine lopatic do vključno vratu) več ali manj ostajajo. Občutek imam, da sem trd v hrbtu. To se kaže tudi pri športu, ker nisem okreten, kot bi si želel.

Skratka. Zanima me h komu je boljše, da se s svojo težavo obrnem? Naj grem k fizioterapevtu ali h kiropraktiku? Kateri naj bi mi nudil boljšo pomoč pri mojih težavah in zakaj?

Hvala za pomoč, R.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
P.S. Pozabil sem omeniti, da zaenkrat zaradi težav s hrbtenico nisem obiskal še nobenega zdravnika ali kakšnega drugega strokovnjaka.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Lorenzo, ne k fizioterapevtu, niti k kiropraktiku. Priporocam dobrega manualnega terapevta. Manualci imajo medicinsko izobrazbo, specializacijo iz ortopedije, plus spec. iz manualne ..jasno, to so vecinoma Rusi v Sl; preberi clanek: http://www.viva.si/Kosti-in-sklepi-Ortopedija/3045/Manualna-terapija
Moje izkusnje: zaradi bolecin v krizu sem se par dni plazila po tleh...ze po prvi terapiji sem lahko hodila..
Ce zelis kaj vec infotov me kontaktiraj.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Hvala Karmen.
Zanima me še ena podrobnost. Namreč glede na to, da še nisem obiskal nobenega strokovnjaka v zvezi s tem, me zanima kako je s plačevanjem teh storitev? Predvidevam, da je vse na "privat" osnovi in ni varijante koncesionarjev? Neglede na to me kljub vsemu zanimajo cene takšnih seans... Kolikokrat si morala recimo ti k manualcu, da te je "zrihtal"?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Še jaz lahko povem izkušnjo - moja mami namreč je imela hude težave s hrbtenico - diskus hernijo - pol leta se je zdravila pri manualnem terapevtu, da se je malo izboljšalo ... Tako, da lahko kar traja ... Odvisno od poškodbe ... Cena pa tudi ni tako nizka, ampak se splača.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Ja, manualci so zakon. Sam sem bil pri dr. Veršininu in je res super poštimal zadeve. Ampak rekel bi še nekaj: Ko te poštimajo, je pametno skrbeti za svoj hrbet z ustreznimi vajami. Vem, da ko sem hodil na fitnes, me hrbet nikoli ni resno bolel.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Mogoče bi bilo koristno tudi pobrskati po sebi in se vprašati, kje leži čustven vzrok .....

V knjigi `Življenje je tvoje' je tudi izčrpen seznam organov telesa in delov telesa ter z njimi povezane bolezni, za vsako bolezen je naveden možni vzrok in novi miselni vzorec, ki pomaga ozdraviti bolezen. Seznam je vzet iz knjige ``Telo je tvoje.' Slednja knjiga je pravzaprav samo praktičen priročnih s tem seznamom in navodili za njegovo uporabo. V njej je seznam razširjen tudi s težavami hrbtenice - za vsako vretence posebej.

Louise Hay se ukvarja predvsem z miselnimi vzorci. Napačne misli so globok vzrok mnogih bolezni, ki se skrivajo današnji medicinski pomoči. Zdravniki zdravijo simptome a vzroki ostajajo. Toda miselne vzorce lahko spremenimo in s tem lahko pozdravimo skoraj vse bolezni.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Z vsem spoštovanjem do Luise Hay in njenim koristnim tehnikam pa bi rad dodal, da je po mojem mnenju ta pogled precej poenostavljen. Vizualizacija je koristna, v to nikakor ne dvomim. Ampak, vsaj po moji izkušnji je stavek: "Zdravniki zdravijo simptome a vzroki ostajajo." precej neposrečen: Včasih je pač najboljše narediti akcijo, narediti nekaj na fizičnem nivoju s fizičnim telesom. In včasih je treba tudi prisluhniti telesu, kajti ne glede na vse skupaj je vsaj po mojem potrebno vedeti, da so telesa med seboj povezana in če ne štima na enem nivoju, se to prenaša tudi na ostale.
Nočem reči, da so tehnike, ki jih omenjaš, slabe, so lahko zelo koristne. Jih pa je, tako kot vse v življenju, potrebno uporabljati z zdravo mero. Meni tehnike vizualizacije na način, kot ga je opisala Luise Hay niso zelo ustrezale, morda tudi zato, ker sem že prej razvil svoj način vizualizacije, ki ga pogosto uporabljam, vendar ne toliko za zdravljenje kot za vsakdanje delo (pogosto vizualiziram tok programa, delovanje nečesa, linijo vožnje skozi ovinke, določene gibe itd.). Zadnji čas ugotavljam, da mi zelo paše, da imam uravnoteženo življenje, kjer si privoščim nekaj ključnih stvari, ki me v življenju zanimajo in se ne ženem v to, da moram nekaj doseči, ker je to neko pravilo ali moda. Tisto pa, kar hočem doseči, tam pa se probam kar se da potruditi. Zaenkrat mi to deluje, kaj bo čez nekaj let, pa ne vem ;)
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Patrice. zelo koristno razmišljanje ..hvala! Louise sem mislila kot dodatek k fizični akciji, nikakor pa ne, da ležimo na kavču in čakamo čudežno rešitev:)
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
se strinjam z anin, da ob tem, da poskrbimo za to, da se stanje izbojlša na fizični ravni, pa kogar koli obiščemo za pomoč, kiropraktika, manualca ali zdravnika, vendar če se ne bomo dotaknili in razčistili vzrokov, kjer pa luise hay lahko malo razsvetli, se bodo težave ponavljale. to je povezano predvsem z odnosom do sebe, in če imamo dober stik s sabo, je to najboljši način, da se fizično ne zapustimo. fizična kondicija je po moje prava rešitev za tvoje težave, lorenzo..imam pa verjetno podobno težavo in se mi je takooo težko spraviti v pogon, ko pa pridem do te točke, sem ful vesela in prav čutim, kako zelo mi fizična izčrpanost godi... best of luck
S
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
se strinjam z Sunsu ...najtežje je nekaj začeti ...
Na vrh Sledi ZS Objavi