Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

operacija nosu

Citiraj
zelo me skrbi, ker sem že večkrat slišala, da se pri plastični operaciji nosu lahko zgodi, da je moteno delovanje čutila voha. sprašujem vse, ki so si morebiti nos že operirali, ali po operaciji kaj slabše vohajo. saj ne mislim, da je na svetu več prijetnih aromic kot ne, pa vendar se mi to vprašanje zdi zelo pomembno. prosim vse za morebitne izkušnje operirancev
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Spoštovana Sunsu,

neposredno po estetski ali funkcionalni operaciji nosu pogosto pride do začasnega poslabšanja ali celo izpada voha. Vzrok je otekla sluznica in strjeni ostanki krvi v nosni votlini. Oboje zmanjšuje pretok zraka skozi “zamašen” nos, kar preprečuje dostop vonjav do predela v stropu nosne votline, kjer se nahajajo živčni končiči (olfaktorni nevroepitelij), s katerimi vohamo.
Popolnoma se strinjam z vami, da je voh nadvse pomemben. Bistven je pri okušanju hrane in pijače, kar je povezano z užitkom in varnostjo (pokvarjena živila). Prej zavohamo dim, ko spodnji sosed zakuri blok in podobno. Skratka voh vpliva na apetit, telesno težo in splošno kvaliteto življenja. Za okuševalce vin, parfumarje in kuharje je poklicna nuja. Po vsem povedanem je sreča dejstvo, da je poslabšanje ali izguba voha začasen pojav. Voh se popolnoma povrne v nekaj tednih ali mesecih. Po eni izmed raziskav, je pri večini operiranih (85%) po šestih tednih prisotno blago do zmerno poslabšanje voha (mnogi tega ne zaznajo sami). Po 6 mesecih je voh pri vseh enako dober kot pred operacijo. Po funkcionalni korekciji je zaradi izboljšane prehodnosti zraka voh običajno celo izboljšan.
Na kratko, hude ali dolgotrajne izgube voha se vam pri estetski operaciji nosu ni potrebno bati. Upam, da bo odgovor v pomoč pri vaših načrtih z nosom.

Lep pozdrav,
Andrej Repež
Na vrh Sledi ZS Objavi