Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Histerektomija-odstranitev maternice

Citiraj
Sestrična, ki je stara 45 let, ima v septembru napovedano operacijo - odstranitev maternice. A so možni kakšni zapleti; se mora še kaj posebej pripravit; kaj pa okrevanje po operaciji?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Pri vsaki operaciji so možni zapleti, saj to veš. Sama sem šla skozi to. Svetujem ji, da se skuša pred operacijo umiriti in čibolj predelati strahove. Dobrodošla je kakšna meditacija in druge sprostitvene tehnike. Če so strahovi zelo močni, ne bi bilo slabo, da si vzame kakšne dve uri pri psihoterapevtu.
Po sami operaciji pa je najpomembnejše, da čimprej vstane s postelje in začne postopoma s hojo (seveda, v začetku v prisotnosti med. sestre). Jaz sem imela s sabo tudi probiotike - da gre čimprej na blato; lahko pa tudi zdravnik predpiše praške za mehčanje blata. Nujno si mora povezovati noge (še kar nekaj tednov, ko bo doma, da ne pride do strdkov). Lahko pa nabavi tudi elastične nogavice; če bo tako vroče, kot sedaj, so boljši elastični povoji.
Če bo imela klasično operacijo (torej rez na trebuhu) , je dobro nabaviti trebušni pas. Veliko žensk ne ve, da ti lahko napotnico (že v bolnici) napiše tvoj zdravnik in jo v specializiranih trgovinah dobiš zastonj.
Pa še to - blazno naj bo pozorna na dvigovanje; vsaj prvih nekaj tednov naj ne dviguje nič, kar je težjega od 3kg.
Pa še to - kar nekaj žensk, ko smo bile v bolnišnici, je imelo veliko psihičnih težav - v smeri, da gre za izgubo ženskosti itd., in so kar precej trpele. Te stvari je treba predelati pred operacijo.
pri meni je že nekaj let od posega; počutim se fantastično - telesno in psihično. Veliko uspeha, dobre volje, predvsem pa umirjenosti in ravnovesja.
Na vrh Sledi ZS Objavi