Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kdaj operacija?

Citiraj
Pri kateri dioptriji je smiselna laserska operacija oči? Je to samo za kratkovidne?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Pozdravljen Florian, ravno vceraj sem vprasala svojo oftamologinjo Mirjam Mihelčič, dr. med. kaj meni o laserski operaciji oči. Slišala sem namrec veliko mnenj, da je tovrstna operacija se 'mlada' operacija, in da se pravzaprav ne ve natancno kaj se z dioptrijo oci dogaja cez par let. Njeno mnenje je, da operacija ni tako nov poseg in da bi posamezniku ta poseg svetovala, ce mu obcutno zniza dioptrijo in s tem olajsa zivljenje. (Seveda pa moras imeti v mislih, da nekaj dioptrije se vedno ostane, ni da si potem lahko povsem brez ocal.) Da pa je pomembno, da ti zadnji dve leti dioptrija ni narastla.
Jaz bi ti svetovala, da najprej vprasas svojega oftamologa za mnenje, potem pa se prijavis na pregled v eni od ordinacij, kjer opravljajo te posege, da se oni podajo svoje mnenje. Zna biti namrec tudi, da nisi pravi kandidat za to operacijo. Nekaj pogojev namrec tudi oni postavijo.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Prijateljice v Sloveniji nikjer niso hoteli operirati, zato je odšla v Prago. Dioptrijo so ji zmanjšali iz -9 na -1,5. Čeprav še vedno nosi očala, je to bilo zanjo pravo olajšanje. Po 2 letih se ji ni stanje nič poslabšalo, tudi nobenih stranskih učinkov nima.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Zanimivo, Špela, da je bila prijateljica zadovoljna že z zmanjšanjem dioptrije. Sama imam minus 7 in sem tudi razmišljala o laserski operaciji. vendar le pod pogojem, da bi se znebila očal, sicer se mi zdi brez pravega pomena.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Strinjam se z Rozo, večina jih danes nosi leče, in če po operaciji še vedno nosiš leče oz. očala, čemu potem opravljati tako delikatno operacijo, če se ti življenje ne spremeni veliko? In še: sama ne bi odšla na operacijo v Prago, če bi me v Sloveniji zavrnili. Potrebno se je vprašati, zakaj so jo zavrnili, (verjetno zato, ker je bila dioptrija prevelika), vendar zagotovo obstaja tehten razlog, zakaj se tako visokih dioptrij ne operira. Sama namreč zelo zaupam slovenskim zdravnikom.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Mislim, da si izpostavila zelo pomembno vprašanje, Pokahontas, zakaj so punco pri nas zavrnili in je niso hoteli operirati. Mislim, pri očeh je treba biti dvakratno previden, so preveč pomembne, da bi človek z njimi eksperimentiral. Tudi sama zaupam strokovnemu znanju naših zdravnikov in če bi mi odsvetovali, se ne bi spraševala, kje drugje bi me pa morda hoteli vzeti.
Na vrh Sledi ZS Objavi