Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Po možganski kapi

Citiraj
Moj mož, star je 62 let, je že pred 17 leti doživel kap, ki ni bila prav huda, vendar nas je dodobra prestrašila. Mož zdaj živi bistveno bolj zdravo (v veliki meri po moji zaslugi, saj sem precej stroga pri njegovi prehrani in tudi sama se zdaj tako prehranjujem zaradi njega), jemlje zdravila, vendar me zanima, koliko je možnosti oziroma koliko je verjetno, da se kap lahko ponovi. Mož je namreč zelo aktiven, športnik po duši in zagrizen delavec, ki najraje vse naredi sam (od kleti do strehe), zato me nemalokrat skrbi, ko gre kam sam, predvsem v hribe, saj vem, koliko je čas pomemben dejavnik, če do česa takega pride. Ne bi bila rada preveč tečna žena, vendar sem na koncu jaz tista, ki postavlja meje. Kje naj jo torej postavim, ko gre za fizično aktivnost? Pa še če ima kdo kakšen nasvet, kako naj to naredim, ne da bi izpadla preveč „tečna“. Hvala vsem,
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Draga Anka, vem da te skrbi, todaj jaz na na tvojem mestu ne bi preveč komplicirala. Pravzaprav se mi zdi zelo pozitivno, da je tvoj mož tako aktiven. Med dejavnike tveganja za možgansko kap sodijo visok krvni tlak, povišan holesterol in diabetes. Ima mož katerega od teh dejavnikov?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
dr. Berginc, najlepša hvala za odgovor, zelo ste mi pomagali!Pokazala sem mu vaš odgovor in prvič po dolgih letih sva se usedla za mizo in pogovorila tudi o mojih skrbeh- tudi za kaj vedno tečnarim, ko gre v hribe. No, sicer še vedno ne vem, kaj vidi v hribih, ampak najbrž je to njegov način veseljenja življenja.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Gospa Anka, najlepša hvala za vaš kompliment! Da oseba z izkušnjami, kot jih imate vi, ne bi upala nič odgovoriti na moje pisanje, se sliši skoraj neverjetno. Meni se sicer vse bolj zdi, da ima zrelost z leti zelo malo. Mogoče nanjo bolj vplivajo prav izkušnje, še najbolj žal težki trenutki, tragedije, bolezni ... Mladi se imamo čudovito priložnost učiti od starejših; kakšna škoda, da to priložnost tako malo izrabljamo, zdaj ko vas še imamo za zgled! Tudi na napakah staršev bi se lahko veliko naučili, pa se dostikrat zgodi, da jih na koncu celo ponavljamo. Seveda je najbolj odvisno od človeka, kako doživlja svet; ali je zanj občutljiv ali hodi okrog z zaprtimi očmi. Ali težave pomete pod preprogo ali se z njimi sooči. Ravno zato sem vam predlagala, da se spoznate z moževo ljubeznijo in vidite, ali ni mogoče tudi vaša. Iz vsega tega bi lahko razvili čisto preveč tem ... Skratka, zdi se mi čudovito, da po toliko letih najdete nove hobije in skupne točke z možem, čisto preveč ljudi enostavno obupa, in to niti ne starejših. Šmarna gora po moje ni prav nič nezahtevna, sploh če prej niste bili vajeni hoditi v hribe, ali če je mož tisti, ki narekuje tempo. Morda se pa še srečamo kje v hribih! Srečno z vsem, česar se lotite!
Na vrh Sledi ZS Objavi