Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Folna kislina

Citiraj
Moja nečakinja je v drugem mesecu nosečnosti. Zanima me kakšne odmerke folne kisline mora jemati in koliko časa. Skrbi me, saj pravi, da je ne jemlje vsak dan.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Pozdravljena Irena,
ravno vceraj sem bila v materinski soli, kjer so nas poucili, da je folno kislino pomembno jemati prve tri mesece nosecnosti. Prav tako je pomembno, da se jo jemlje dva tedna pred nacrtovano zanositvijo. Zenske, ki so jemale kontracepcijske tabletke, imajo se posebno nizko raven folne kisline, zato je priporocljivo, da zacnejo jemati ta vitamin takoj, ko prenehajo z jemanjem tabletk. Seveda se lahko zgodi, da pred zanositvijo jemljes folno kislino kar nekaj casa, kar ni nic hudega, v sami nosecnosti pa je folna kislina kljucnega pomena samo prve tri mesece, ko se formira hrbtenica malega otrocka. Ni je pa potrebno jemati ves cas nosecnosti, kot svetujejo farmacevti v navodilih tabletk. (Ce pa jo jemljes ves cas, pa tudi nic ne skodi.)
Dandanes se oglasuje in priporoca jemanje tudi veliko razno raznih vitaminskih dodatkov v casu nosecnosti. Babica je vceraj povedala, da je najpomembnejsa v casu nosecnosti zdrava in uravnotezena prehrana, in ce se tega drzis, naceloma ni potrebno jemati nobenih drugih prehrambenih dodatkov. Razen v primeru, seveda, ce ti tega ne priporoci tvoja ginekologinja, potem, ko je pogledala rezultate tvoje krvne slike.

Draga Irena, nic prevec ne skrbi, s tvojo necakinjo bo prav gotovo vse uredu. Veselo nosecnost ji zelim.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
V navodilih folne kisline sem prebrala, da je poročeno jemanje folne kisline 3 mesece pred in 3 mesece po zanositvi. Glede na to, je baje možnost komplikacij 1:1000. Zanima me, če so te komplikacije vidne že na kontroli nuhalne svetline oz. na UZ pregledu, ali šele po porodu?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Nepravilnosti v razvoju ploda so nepopolno zaprta hrbtenica, ki se zaraste nekje med 5. in 6. tednom nosečnosti. Ce do nepravilnosti pride, se jih pri nuhalni svetlini praviloma še ne vidi, se jih pa v cca. 90% da opaziti ob morfologiji ploda v cca. 22. tednu nosečnosti.
Na vrh Sledi ZS Objavi