Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Sončenje v nosečnosti

Citiraj
Pozdravljene punce, kako pa je s sončenjem v nosečnosti? Zdravniki svetujejo ali odsvetujejo? Ste kaj slišale na to temo? Kakšne so vaše izkušnje?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Pozdravljena Vanesa,
na Vivinem portalu, http://www.viva.si, sem na to temo zasledila članek, ki o sončenju v nosečnosti pravi sledeče:
http://www.viva.si/Intervju/2529/Nose%C4%8Dnost-in-poletne-te%C5%BEave

"Čim manj sonca

V nosečnosti lahko v poletnih mesecih pride do pigmentacije. Toda ta pigmentacija je lahko drugačna in ni samo običajna hiperpigmentacija: lahko se pojavijo pege na obrazu, na trebuhu in drugod, denimo tam, kjer je ženska že sicer nagnjena k večji pigmentaciji. Sončni žarki pigmentacijo še okrepijo. Zato tudi zadrževanje na soncu ni preveč priporočljivo.

Za nosečnice veljajo enaka navodila za sončenje kot za vse druge ljudi, predvsem se mora soncu izogibati med 10. in 16. uro. Izpostavljanje trebuha soncu v dovoljenem času sončenja ni nevarno, saj je plod zavarovan − prekriva ga debela plast tkiv maternice, trebušnih organov in trebušne stene. Za nosečnice veljajo enaka pravila, tudi ko gre za solarij. Toda dr. Pušenjak opozarja, da je vsako sevanje UV-žarkov škodljivo."

Glede kopanja na morju pa članek pravi:
"Na morju se nosečnica lahko kopa. Zaradi kopanja namreč le redko pride do okužbe. Kopanje v čisti in bistri vodi, v kateri se kopajo drugi, ni nevarno. Vsaka ženska ima v nožnici na milijone bakterij; v vodi jih je milijonkrat manj.

Ni pa priporočljivo, da se nosečnica predolgo mudi v vodi, niti ni dobro, če se po prihodu iz vode ne posuši. V takšnih primerih lahko pride do težav, kot so glivična vnetja. Sicer pa se lahko okužbe, ki jih nosečnica nosi sama, razplamtijo ali povečajo. Sicer pa se okužbe v vodi ne razvijejo, razjasni dr. Pušenjak. V nosečnosti so glivična vnetja kar pogosta zaradi hormonskega stanja in manjše imunske odzivnosti. Poleg tega se nosečnica več znoji in nekateri predeli kože so nenehno vlažni. V poletnih mesecih je zato priporočljivo nositi karseda zračna in udobna oblačila, izdelana iz naravnih vlaken."
Na vrh Sledi ZS Objavi