Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

antidepresivi

Citiraj
Imam diagnozo anksiozno-depresivne motnje, za katero so mi predpisali zdravila (antidepresive), ki sem jih jemala nekaj let. zanima me, ali je depresija bolezen, ki jo je mogoče s temi zdravili ozdraviti oziroma ali je sploh ozdravljiva. zanimajo me vse morebitne izkušnje z jemanjem antidepresivov, koliko let jih je priporočljivo jemati in kako je z njihom kombiniranjem z drugimi zdravili (tudi brez recepta), ker so info, ki jih dobim pri zdravnikih precej pomanjkljive. ali antidepresivi povzročijo trajno spremembo kemije v možganih?
hvala za vse odgovore in mnenja
lp
L
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Sama imam izkušnje z antidepresivi, vendar kratkotrajne. Jemala sem jih slabo leto, po zdravnikovem priporočilu. Ko se mi je stanje izboljšalo, sem jih opustila. Pomembno je, da jih jemlješ stalno in ne le po osebni potrebi in presoji. Na začetku je bilo nekaj težav z neželenimi učinki, predvsem slabostjo, zaradi česar sem jih sama že skoraj nehala jemati, ko sem se jih navadila in je slabost prešla, pa so dosegli dober učinek. Upam, da sem ti z odgovorom vsaj delno pomagala.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Antidepresivi so učinkovita zdravila za zdravljenje anksioznosti in depresije.
Pri depresiji in anksioznosti pride do porušenega ravnovesja nevrotransmiterjev, to je prenašalcev impulzov v možganih. Z antidepresivi to porušeno ravnovesje ponovno vzpostavimo na prejšnjo raven. Prvo izboljšanje se pokaže po približno štirih tednih jemanja, da se znaki depresije ali anksioznosti dokončno odpravijo, pa je potrebno antidepresiv jemati nekaj mesecev. Če antidepresiv ni učinkovit, ga zamenjamo z drugim, katerega delovanje je nekoliko drugačno od prvega.
Ko dosežemo popolno izboljšanje depresije ali anksioznosti, z antidepresivom še ne smemo prenehati, saj se stanje lahko poslabša, če zdravljenje prehitro prekinemo. Zato moramo še nekaj mesecev jemati zdravilo, dokler se stanje ne stabilizira do te mere, da se težave tudi po prekinitvi zdravljenja ne ponovijo. Običajno je potrebno zdravila jemati 1-2 leti. Če so se težave ponovile že večkrat, pa je zdravilo najbolje jemati doživljensko.
Antidepresivi so varna zdravila in jih lahko kombiniramo s številnimi drugimi zdravili, le pri nekaterih kombinacijah je potrebna previdnost, oziroma znižanje doze. Od naravnih zdravil jih ne smemo kombinirati s pripravki, ki vsebujejo šentjanževko.
Na splošno pa velja, da je zdravljenje anksioznosti in depresije najbolj učinkovito, če poleg tega, da jemljemo zdravila, spremenimo tudi vedenje (aktivnost, tehnike sproščanja ipd.) in način razmišljanja (psihoterapija).
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
hvala za odgovor! prav dolgotrajno jemanje teh zdravil me najbolj skrbi. opažam namreč, da močno vplivajo na osebnost in jo spreminjajo. ali v primeru dožvljenjskega jemanja teh zdravil ne bom postala povsem druga osebnost?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
mislim, da doživljensjko jemanje AD nikakor ni rešitev, saj se mora človek do nje dokopati sam,
AD problemov ne rešujejo, to je moje mnenje, ampak samo omogočijo človeku, da se toliko spravi k sebi, da probleme reši. pri tem zelo pomaga pomoč dobrega psihoterapevta
Na vrh Sledi ZS Objavi