Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Cepljenje proti klopnemu meningitisu

Citiraj
Glede na to, da je pri nas veliko število klopov okuženih z meningitisom, me zanima, ali se še da cepiti tudi poleti in kdaj začne zaščita trajati in koliko traja? Menda se je potrebno cepiti trikrat zaporedoma.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Tudi meni je zdravnik rekel, da se je potrebno cepiti v treh zaporednih krogih, čez nekaj let pa sledijo poživitveni odmerki. Rekel je tudi, da se lahko cepim kadarkoli, priporočljivo pa se je cepiti, preden klopi postanejo aktivni. če te kateri ugrizne in okuži med posameznimi cepljenji, ni nujno, da te bo cepivo že varovalo.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Cepljenje je treba večkrat ponoviti. Osnovno cepljenje sestavljajo trije odmerki, ki jih človek prejme v obdobju enega leta. Cepilnih shem je več, klasična pa poteka po naslednjem razporedu: prvemu cepljenju čez mesec dni sledi drugi in čez leto dni še tretji. Ker cepivo ne ponuja trajne zaščite, so potrebni tako imenovani poživitveni odmerki: prvi tri leta po zadnjem odmerku osnovnega cepljenja in nato vnovični odmerek vsakih pet let, po 60. letu pa znova po en odmerek na tri leta. Nekatere raziskave nakazujejo, da bi utegnili v prihodnosti dajati poživitvene odmerke v daljših časovnih razmikih. Več http://www.viva.si/Infekcijske-bolezni/4872/Cepljenje-proti-klopnem-meningoencefalitisu
Na vrh Sledi ZS Objavi