Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kolonoskopija

Citiraj
Imam napotnico za kolonoskopijo. Vsi me strašijo, kakšen grozen pregled je to, jaz pa ga moram opraviti, ker imam težave. Strašijo me, da je pregled zelo dolg, da povzroča blazne bolečine, že cel teden ne spim, ker me je tega zelo strah. Ali kdo za kakšno možnost, da mi to opravijo v anesteziji oziroma ali vzamem kakšne protibolečinske in pomirjevalne tablete pred posegom?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
moj dragi je pred nekaj meseci opravil kolonoskopijo in po njegovim izkušnjah to res ni prav prijetna izkušnja, nikakor pa to ne sme biti razlog, da ne ne opraviš, ker je v mnogih primerih nujna za to, da bolezen odkrijejo. kolikor vem njegovi želji po sredstvih proti bolečini in pomirjevalih niso ugodili, kot razlog pa so navedli, da je to zato, ker obstaja možnost, da med pregledom predrejo črevo, na kar se mora bolnik odzvati. ker je to res bolj teoretična možnost, bi jaz v tem primeru vsekakor pred pregledom vzela kakšen pain-killer in sedativ. ne bi škodilo, če o tej možnosti povprašaš svojega osebnega zdravnika. Pogumno! pa poročaj o izkušnji
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Kolonoskopija velja za enega bolj neprijetnih pregledov, vem tudi sama. Sem jo opravila in res, meni ni bilo ravno najlažje, ampak ko sem jo opravila, sem bila vesela, saj sem dobila potrdilo, da je debelo črevo zdravo. To me je zelo pomirilo, ker imam sicer zelo pogoste prebavne težave in me je skrbelo.

Pri kolonoskopiji gre za kompleksen pregled, kompleksen v smislu, da so tudi priprave nanjo dolge in pomembne. V celoti moraš sprazniti črevo in popiti je potrebno najprej liter do dva donata, potem pa še posebno slano tekočino, cca tri litre v čim krajšem času (štiri ure je priporočljivo). Ko gre iz telesa samo še rumeno obarvana voda, je črevo pripravljeno.
Kot vem, prva zdravstvena asistenca omogoča pregled tudi z analgezijo, vendar je treba plačati cca 140 evrov. Vprašaj. Pregled je zelo pomemben in bi bilo res škoda, če bi te samo strah odvrnil od njega. Če lahko, plačaj zanj in analgezijo. Če boš šla brez analgezije, vzemi doma sama pomirjevalo, konjsko dozo, med pregledom globoko dihaj in se skušaj čim bolj umiriti. vso srečo ti želim.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Uspešno sem prestala kolonoskopijo ! Ni bilo tako hudo( čeprav je pregled sila neprijeten) sem pa upoštevala vajine nasvete in se pred pregledom "najedla" pomirjeval. Hvala!
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Zalka, bravo! Upam, da so bili tudi izvidi ok!
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Zalka, super! No, povej, kakšni so bili izvidi, vse ok?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Izvidi so ok! Hvala bogu! Me pa že dolgo ni bilo tako strah-preiskave in še bolj čakanja na rezultate.Pregled je sicer zoprn ampak se splača, znebila sem se "dveh ton skrbi".
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Sam sem imel kolonoskopijo že 3x. Manjše bolečine so v začetku, ko ležite na
l boku. Ko se obrnete na hrbet bolečin ni več . Veliko je odvisno tudi od sestre,
ki vas ob pregledu vodi in vam daje navodila. Zato korajžno na preiskavo.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Hei!
Sam sem jo imel že 4X in zelo dobro je, če si sproščen (vem,da je težko), ogromno pa je odvisno od zdravnika in sestre, ki ta poseg/preizkavo opravljata...

Drugače pa je res zoprna ku ... sto hudičev

;)
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Ciklon, robert smodej: zakaj pa sta imela tolikokrat kolonoskopijo? Kaj to so redni preventivni pregledi po prvi kolonoskopiji?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
kako "preventivni" pregledi so to, no to res ne vem...ker po moje ni nekega napisanega pravila na koliko let moraš imeti kolonoskopijo, ampak... jaz imam Crohnovo bolezen že petnajsto leto in to je kar dolgo obdobje, ko lahko sam s kolonoskopijo ugotovijo "napredek" bolezni...
Na vrh Sledi ZS Objavi