Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Izkašljevanje

Citiraj
Sem dolgoletni kadilec ( skoraj 2 škatli na dan) in zadnje čase me je začel skrbeti moj kašelj, ki traja že skoraj leto dni. Najbolj zoprno je zjutraj z izkašljevanjem...., naj grem na slikanje pljuč?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Jutranji kašelj, izkašljevanje in težka sapa so znaki kronične obstruktivne pljučne bolezni, za katero velja, da si jo "prikadite". Kajenje je namreč njen najpogostejši vzrok. Zato je najučinkovitejša preventiva nikoli začeti kaditi, kadilci pa z opustitvijo kajenja preprečijo napredovanje bolezni v hudo invalidnost.Čas je, da obiščete osebnega zdravnika ter opravite spirometrijo oziroma izmerite pljučno delovanje.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Sam sicer ne pokadim toliko, hvala bogu (še bolje bi bilo nič, vem). Mene pa zanima ena stvar: Ali redno ukvarjanje s športom pozitivno vpliva na zmanjšanje pojavljanja KOPB navkljub kajenju ?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Morda še to, moj šport je gorsko kolesarstvo (gor in dol), pogosto vozim na utripu čez 80% maximalnega utripa, zlahka zmorem voziti na skoraj 90% maximalnega eno uro (po direktni metodi). Seveda se zavedam, da bi bilo pametno nehati kaditi, ampak tokrat me zanimajo samo ti podatki.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
KOPB je pljučna bolezen s trajno okvaro pljučne funkcije. V veliki večini primerov je posledica kajenja. Ostali rizični faktorji za razvoj obolenja so onesnažen zrak, debelost - slaba fizična aktivnost, nezdrava prehrana (tudi konzumiranje alkohola), genetska obremenjenost (pojav bolezni v družini).
Redno ukvarjanje s športom izboljša pljučno funkcijo. Redno aktivno ukvarjanje s športom (gorsko kolesarjenje) s tem, da izboljša pljučno funkcijo nekoliko zmanjša razvoj KOPB.
Kot rečeno je za razvoj KOPB-ja pomembno kajenje (število cigaret, leta kajenja) zato vsekakor svetujemo prenehanje kajenja. V naši ambulanti lahko ponudimo pomoč pri odvajanju od kajenja.
V naši ambulanti lahko tudi opravimo zgodnje ugotavljenje KOPB-ja (pljučna funkcija, rtg). Če je namreč začetni KOPB prisoten, je potrebno prenehati kaditi, saj se edino s tem zaustavi nadaljni razvoj bolezni.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Najlepša hvala za odgovor! Zares sem vesel zdravniškega odgovora, ki mi je kar precej pojasnil stanje!
Sem sicer kadilec povratnik dobro leto po 7 letni pavzi. Nič, se bom moral še enkrat spraviti na odvajanje. Moram pa zbrati še malo motivacije, ker (nehal sem že večkrat, večinoma mi je uspelo prenehati vsaj za eno leto) imam kar precej hudo abstinenčno krizo prvi mesec (premagujem s športom in se zelo obnese) - pozna se mi predvsem v slabši zbranosti pri delu (programiranje), tako da se moram malo pripraviti na to. Predvidoma bom s tem poizkusil, ko bom dokončno izgubil odvečno maso (uspelo mi je shujšati že za 13 od načrtovanih 20 kg), kar mislim, da bom naredil čez poletje. Ne bi pa ravno obojega hkrati počel, ker mi že sedaj pri hujšanju komaj znese (predvsem časovno, ker si težko vzamem dovolj časa za pripravo obrokov in šport poleg precej napornih zadnjih mesecih v službi). Enostavno me je strah, da če bom odprl še eno "fronto" bo malo preveč.
Na vrh Sledi ZS Objavi