Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Uparjevanje - Vaporizacija

Citiraj
Razlike v primerjavi s kajenjem

Uparevanje kanabinoidov je izjemno obetavno, še posebej v primerjavi s kajenjem, upoštevaje tudi medicinski aspekt konoplje. Pri kajenju se konoplja ali hašiš zagrejeta do približno 500 - 700 stopinj Celzijev. Pri izparevanju pa se rastlinski material zagreje do najmanj 185 stopinj Celzija, pri čemer THC evaporira iz rastline in se premeša z zrakom. Izparevanje se pojavi tudi pri kajenju, le da tam vroči plini dima povzročijo uparevanje aktivnih sestavin, ki se potem premešajo z dimom.

Vročina, ki nastane ob izgorevanju konoplje pa ima svoje pomanjkljivosti. Kajenje sproži neizbežno inhalacijo toksičnih stranskih produktov, ki so karcenogeni, povzročajo iritacije dihalnega trakta in oddajajo neprijetne vonjave. Kot dodatek k temu pa nekontrolirana temperatura izgorevanja (ki je mnogo previsoka) povzroča nepotrebno uničenje večine sestavin. Kajenje je tako škodljivo zdravju, hkrati pa je tudi neučinkovito. V nasprotju s tem uporaba učinkovitega uparjevalnika omogoča 3 - 4 krat večje sproščanje aktivnih sestavin v konoplji, hkrati pa simultano zmanjšuje porabo škodljivih substanc.

Začetni rezultati raziskave kalifornijskega NORMLja in MAPSa kažejo, da so testirani uparjevalniki proizvajali THC pri 185 stopinjah Celzija, medtem ko so trije merjeni strupi bili popolnoma eliminirani (benzen, toluen in naftalen). Zmanjšana sta bila tudi ogljikov monoksid in katran. V primerjavi s kajenjem je okus bolj všečen (sprejemljiv je bil tudi za nekadilce), prav tako pa se neprijetne vonjave razvijejo v bistveno manjših količinah. Nadležnega dima ni, nekadilci pa niso izpostavljeni pasivnemu kajenju.

Uparjena konoplja proizvaja "high" občutek, medtem ko kajenje iste substance napravi uporabnika "zadetega". Učinek je prvotno odvisen od kemične sestave uporabljene konoplje (razmerje med THCjem, ki ima toksični učinek in CBDjem, ki ima sedativni učinek). Večji izkoristek aktivnih sestavin (v primerjavi s kajenjem) se ne pokaže v močnejšem učinku. Intenzivnost učinka se ugotavlja predvsem po kvaliteti uporabljene konoplje. Večjo učinkovitost pokaže tudi dejstvo, da se lahko material uporabi večkrat.

Pri kajenju se material spremeni v neuporaben pepel. Uparevanje pa vključuje le vroč zrak, ki potuje skozi material. Zato je možno uparjevalnik izključiti, ko smo inhalirali dovolj aktivnih sestavin, te pa lahko ponovno inhaliramo čez nekaj časa. Proces je mogoče ponavljati toliko časa, da hlapi prenehajo izhlapevati.

Praktična navodila za vaporizacijo konoplje

Jalovo je iskati navodila o uparevanju konoplje v navodilih za uporabo uparjevalnika. Vzrok je predvsem v tem, da je prepovedano oglaševati te naprave s poudarjanjem dejstva, da se lahko z njimi vnašajo tudi prepovedane substance. Tudi ti nasveti so mišljeni zgolj kot teoretična informacija. Razmerje aktivnih hlapov v vročem zraku po ohladitvi, ki je namenjena inhalaciji, je prvotno odvisna od kvalitete in kvantitete konoplje, s katero je uparjevalnik napolnjen. Drugi pomembni dejavniki so površina hašiša ali marihuane in uparjevalna temperatura.
Jasno je, da je pomembna kvaliteta materiala kot tudi količina (več konoplje pomeni večje izparevanje). Seveda obstaja minimalna količina, ki je potrebna za učinkovito izparevanje. Vsakdo, ki bo skušal doseči učinek s kroglico 1 g hašiša, bo verjetno razočaran z rezultatom, saj bodo hlapi zanemarljivi, prav tako pa učinek. Če pa isto količino hašiša zdrobimo v majhne delčke, bomo povzročili močno izparevanje in tudi močnejši učinek. Aktivne sestavine lahko izparijo iz konoplje le v primeru, da so dovolj blizu površini. Občasno drobljenje materiala s prsti med procesom izparevanja je lahko koristno, saj odkrije material, ki je bil prej zakrit v notranjosti. Konopljini cvetovi in listi imajo veliko površino in jih moramo le rahlo pritisniti (a ne preveč). Konoplje ne smemo preveč natlačiti v namenjen prostor, saj tako onemogočimo prost pretok vročega zraka. Tudi uparjevalna temperatura igra pomembno vlogo. Višja kot je temperatura, večji je volumen sproščenih aktivnih sestavin v enem postopku. Seveda pa temperature, ki so višje kot je zares potrebno, proizvajajo več škodljivih substanc in vplivajo tudi na okus.

Povečanje temperature je priporočljivo tedaj, ko je dosežen učinek zmanjšan, saj lahko tako iz materiala pridobimo preostanek aktivnih sestavin.

Uparjena naravna konoplja mnogo manj iritira dihalni trakt kot pokajena konoplja, čeprav vseeno ostane nekaj motečih lastnosti. Na količino le teh vplivajo material, ki se uporabi, kvaliteta uparjevalnika in dihalna metoda. Zato je pomembno, da posameznik vdihuje premišljeno, zadrži dih za nekaj sekund in nato izdihne. Govorjenje in smejanje med inhalacijo ni priporočljivo, saj lahko privede do kašljanja, še posebej pri manj izkušenih kadilcih.

Na natančnost temperaturnega indikatorja na uparjevalniku se ne gre preveč zanašati. Tudi digitalni prikazovalniki, ki so navadno zelo natančni, lahko zavajajo, če se prikazovalnik ne odziva na dejansko temperaturo v polnilni komori. Najboljše je voditi lastna opazovanja. Temperaturna nastavitev je primerna tedaj, ko je opazna fina, bela meglica. Hlapi, ki so komaj zaznavni kažejo na to, da je temperatura prenizka ali pa v materialu ni več aktivnih sestavin. Če opazimo gost, rumenkast dim, ne gre za hlape, prav tako material, ki postane temno rjav ali črn, kaže na previsoko temperaturo. Učinkovit uparjevalnik bi moral biti zgrajen tako, da onemogoča izgorevanje herbalnega materiala. Sicer pa ima okus malo opraviti z učinkom. Povzročitelji okusa izhlapijo veliko hitreje kot kanabinoidi. Začetni okus izgine po prvih nekaj postopkih, toda učinek ostane nezmanjšan. Okus je vedno odvisen od tega, kar je vloženo v uparjevalnik. Učinkovit uparjevalnik v nobenem primeru ne vpliva na okus.

Navaden hašiš in marihuana sta povsem primerna za uparjevalnike. Lahko se uporablja tudi konopljina smola v obliki prahu. Obstaja pa nekaj vrst hašiša, ki ob segrevanju postanejo oljnate in lepljive ter postopoma zamašijo filter na uparjevalniku. Takšno vrsto hašiša je potrebno predčasno segreti in zmešati z listi konoplje, žajblja ali poprove mete. To prepreči mašenje filtra, poveča površino in povzroči zanimiv okus.

Lahko se uporablja tudi hašiševo olje. Obstaja možnost, da olje raztopimo v alkoholu, kot dronabinol (sintetično pridobljena oblika čistega delta - 9 THCja), ga nakapljamo na kosem vate in namestimo v posodico na uparjevalniku. THC se upari, kosem vate pa ostane. Potrebno je omeniti, da lahko uparjevalnik uporabljamo tudi za številna druga zdravila in aktivne herbalne sestavine.

Sedanje stanje tehnološkega razvoja

V osnovi obstajata dva različna funkcionalna principa delovanja uparjevalnikov. Eden se imenuje princip "ponve" ("frying pan" principle), kjer je herbalni material postavljen na zagreto površino, inhalirajo pa se hlapi ali dim, ki se dviga iz njih. Seveda konstrukcijske omejitve preprečujejo, da bi se material enakomerno segrel, zato so take naprave nedrage, toda hkrati tudi neučinkovite in nepriporočljive. Naslednja metoda uporablja prežemanje materiala s tokom vročega zraka. Tako se doseže bolj enakomerno segrevanje konoplje, ki je prvi pogoj za kontrolirano uparjevanje. Največja tehnična težava je segrevanje zraka na točno določeno temperaturo. THC se upari pri temperaturi 185 stopinj Celzija in več, celuloza (herbalni material) pa se prične spreminjati v oglje pri 235 stopinjah Celzija. Teoretično so optimalne temperature za uparevanje konoplje med 185 in 235 stopinjami Celzija. Učinkovit uparjevalnik bi moral omogočati temperaturo zraka od 185 do največ 235 stopinj Celzija. Primarna zahteva za uparjevalnik je zmožnost ohranjanja temperature tik nad mejo uparjevanja, saj se le tako lahko ohrani optimalni nivo učinkovitosti in okusa, skupaj z minimalnim nastajanjem škodljivih substanc. Druge pomembne stvari so visok nivo varnosti za uporabnika ter težavnostna stopnja priprave in inhalacije.

Nekaj primerov komercialnih uparjevalnikov:
Volcano
Vapir vaporizer
Ettera
Volatizer
Inavap
Na vrh Sledi ZS Objavi