Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

revmatoidni artritis

Citiraj
Pričelo se mi je z hudimi bolečinami v levem ramenu , nadaljevalo pa z bolečino in otekanjem v zapestjih in prstih . Diagnoza ; revmatoidni artritis . Zanima me , kateri hrani bi se bilo bolje odpovedati oz. , ali obstaja kakšno domače zdravilo ali mazilo , ki bi pomagalo pri tej bolezni ? Lepo prosim za nasvet .
Lp, Orhideja
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Svetujem vam, da poskusite z brezglutensko in brezmlečno dieto. Ker je revmatoidni artritis avtoimunska bolezen, takšno prehrano že nekaj časa svetuje ena od nevladnih organizacij v ZDA. Kolikor pa spremljam, bolnikom zelo pomaga tudi prehrana povsem brez žit (torej tudi brez koruze, riža itd.). Nadomestiti se ju da z ajdo in kvinojo, če želite popestriti prehrano. Bolečine baje kmalu ponehajo.
Svetujem vam tudi dodatek omega 3, ribje ali laneno olje ter vitamin D, C in A, ki naj bi primanjkovali vsem, ki imajo avtoimunsko obolenje, saj vse skupaj izvira iz črevesja.

Sama imam sicer druge vrste avtoimunsko obolenje, ki - po klasični medicini - ni ozdravljivo, ampak sem po nekaj mesecih diete kot prerojena.
Poskusiti ni greh. ;-)
Srečno!
Na vrh Sledi ZS Objavi Uredil Lila dne ponedeljek, 25. oktober 2010 ob 19:38
Citiraj
Orhideja, strinjam se z Lilo in toplo priporocam branje: Giraud W. Campbell: Zdravniško preizkušeno domače zdravljenje artritisa.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Obema , Lili in Pokraculji lepa hvala . Kako , oziroma zaradi česa pa ta bolezen sploh nastane ? Vem , da so Omega 3 maščobne kisline nujno potrebne za normalno funkcioniranje in , ker rib nimam preveč rada , jemljem Omega 3 kapsule že več kot 10 let. , prav tako C, A , D vit . ter kalcij in magnezij zaradi
osteoporoze. Kako lahko pri vsem tem sploh zbolim ? Nič mi ni več jasno ! Pokraculja , a naslov knjige je : Zdravniško preizkušeno.......?
Poskusiti res ni greh .
Lp, Orhideja
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Ja Orhideja, naslov knjige je "Zdravniško preizkušeno domače zdravljenje artritisa", izsla je pred leti; toda se vedno jo najdes v vseh bolje zalozenih knjigarnah ali na spletu.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Hvala , našla bom to knjigo , ker hočem bolezen zatreti že v kali.

Lp, Orhideja
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Orhideja, omega 3 zmanjšujejo posledice vnetja, ostali vitamini prav tako (pač delujejo kot antioksidanti in s tem na nek način v mali meri gasijo požar). Ampak če se ne odpravi vzroka za vnetje, torej tisto, kar imunski sistem iritira oz. spodbuja k temu, da tvori protitelesa, s katerimi napada tudi lastno tkivo, potem vse te maščobe in vitamini pomagajo le delno.

Zato pa je pomembno, da ugotovite, ali imate kakšne občutljivosti na hrano - očitno jo imate, saj se izraža v artritisu. Najpogostejše težave, ki se seveda pojavijo v črevesju, so alergije/občutljivosti na gluten/žita, mleko in mlečne izdelke, sojo, jajca, kvas itd. Pomembno je, da se izogibate tudi predelani hrani in konzervansom in da zaužijete veliko svežega sadja in zelenjave. Če se npr. odrečete glutenu in mleku za dva do tri tedne, boste morda že zaznali spremembe na bolje. Po tem času bo po vsej verjetnosti imunski sistem na ponovno zaužitje precej bolj jasno pokazal, kaj ga iritira, ker si je lahko vmes odpočil.
Občutljivosti/alergije na hrano niso nujno zelo drastične in lahko zaznavne (npr. v obliki hudih prebavnih težav, koprivnice, izpuščajev itd.), pokažejo pa se, ko imunskemu sistemu dovolimo, da se za vsaj dva tedna spočije in ko ponovno dobi snov, ki ga telo jemlje kot tujek, napne vse sile in močno udari s protitelesi, kar pa potem lažje zaznamo v obliki različnih reakcij - od migrene, do bolečin v skepih, srbečice, nervoze, tesnobe itd. Če se tovrstni hrani potem izogibamo, odpravimo vzrok za protitelesa, imunski sistem si potem opomore in nima razlogov za vsakodnevno napadanje in se umiri, kasneje pa tudi okrepi, da je sposobno braniti telo ob infekcijah ipd.
Pri dieti pa je treba vztrajati, rezultati ne pridejo čez noč. Sama sem čakala približno dva meseca, da se je moje telesno in psihično stanje prvič zaznavno izboljšalo, tako da - kar pogumno! ;-)
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Se popolno strinjam z Lilu. Tudi sama imam revmatoidni artritis in zadnje leto je bilo zelo težko. Ampak, sedaj je odlično. Čemu se imam zahvaliti: omenjeni knjigi, totalni spremembi prehrane za vsaj nekaj mesecev (post, 2 meseca izključno presne hrane, da se telo prečisti strupov), še naprej uživam veliko zelenjave in sadja večinoma v presni obliki, veliko naravnih sokov (kupila sokovnik), vsak dan poskrbima da intenzivno razgibam vse sklepe, skrbim za sproščanje.... Priporočam torej da vsaj za nekaj časa tudi sama spremenite prehrano (polovičarski ukrepi rodijo polovičarske rezultate), na daljši rok pa se izogibajte vsemu predelanemu in kemijsko obdelanemu še posebej: beli moki in sladkorju, pasteriziranemu in še posebej homogeniziranemu mleku, mesu (še posebej rdečemu)... Skratka čimbolj EKO in naravna prehrana...
Meni je tako uspelo popolnoma odpraviti vnetja v vseh sklepih, popolnoma razgibati večino sklepov, prstki na nogah pa potrebujejo še malo spodbude. Vse to mi je na koncu uspelo brez vseh zdravil samo s hrano. Zdravila mi v večji meri žal niso pomagala.
Vse je mogoče. Odločite se, pojdite v knjižnico, spremenite prehrano, malce se vprašajte kaj vas je sem pripeljalo (tudi psiha in način kako se spoprijemamo s težavami imajo velik vpliv) in se slišimo čez dva tri mesece ko boste zopet vitalna kot niste bila že zadnje desetletje!!!
Vse se da če se hoče. Ljudjem, ki vas prepričujejo v nasprotno pa se zaenkrat izognite, še hitro bodo sami začeli hodit k vam po nasvete, ko se bodo čudili vašemu napredku. Taka je moja izkušnja:)
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Lep pozdrav vsem sodelujočim...sama imam SLE in me zanima,če ga ima še katera?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
[quote"Anja Kovačič je napisal/a:
Lep pozdrav vsem sodelujočim...sama imam SLE in me zanima,če ga ima še katera?


Živjo Anja, če prav razumem je sistemski lupus prav tako avtoimuna bolezen kot revmatoidni artitritis. Kakšni pa so tvoji simptomi, si jih morda že poskušala omiliti s prehrano- tako kot svetujejo punce?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Ja, res je avtoimuna bolezen. Zaenkrat se držim diete,ki jo moram met zarad zdravil(sem na medrolu-kortikosteroid) in moram imet steroidno dieto,ki je ubistvu prilagojena k dieti bolezni srca in ožilja. Pač omejitev soli,sladkorja,čim več naravnega,brez umetnih barvil pa te vegete in dodatki k hrani. Pa čim več sadja,zelenjave in podobno. Zaenkrat se počutim v redu,ko pa bom prenehala z zdravili(trenutno imam vnetje ledvic v sklopu bolezni) bom pa vsekakor nadaljevala z bolj zdravo hrano in se tudi z vami posvetovala o tem,če bom opažala kakšne razlike med stanjem bolezni,ker verjamem da se da s prehrano veliko naredit.
Na vrh Sledi ZS Objavi