Laktozna intoleranca

(Foto: Dreamstime)

Bolezen, pri kateri gre za pomanjkanje encima laktaza (encim, ki razgrajuje mlečni sladkor), ki se nahaja v enterocitih tankega črevesa (enterociti so celice, ki tvorijo površino črevesnih resic). Manko povzroči nepopolno prebavo mlečnega sladkorja – laktoze.
Bolezen sama po sebi ni nevarna, ima pa kopico zoprnih simptomov, ki prinašajo predvsem omejitve pri izbiri hrane. Laktozno intoleranco imajo samo ljudje, ki imajo okvarjen metabolizem laktoze in simptome.

Simptomi se ponavadi pojavijo do 2 uri po obroku, ki je vseboval laktozo. Simptomi so le v redkih primerih zelo hudi ali celo ogrožujoči. Stopnja okvare pa ni povezana s stopnjo simptomov. Zaradi vsesplošnih simptomov prebavnih težav in trebušnih bolezni je laktozno intoleranco zelo težko diagnosticirati oz. jo lahko postavimo samo, če nanjo pomislimo.

Simptomi in znaki

Vzroki in dejavniki tveganja

Zaužito hrano, ki vsebuje laktozo, v tankem črevu razgradi encim laktaza na galaktozo in glukozo (manjša sladkorja, ki se lahko absorbirata neposredno v krvni obtok). Pri laktozni intoleranci ta encim manjka, posledično ostaja laktoza neprebavljena in potuje naprej v debelo črevo, kjer pa jo razgradijo in uporabijo bakterije normalne črevesne flore. In to povzroči naštete simptome.

Bolezen je lahko prirojena (primarna laktozna intoleranca) ali pa jo sprožijo razne vnetne bolezni prebavil, ki onemogočajo delovanje laktaze začasno (sekundarna laktozna intoleranca).

Primarna laktozna intoleranca se deduje avtosomno recesivno (podedovati moramo dva okvarjena gena, od vsakega starša enega). Novorojenčki s to boleznijo dobijo drisko takoj od rojstva naprej, saj tudi materino mleko vsebuje laktozo (potrebno je hranjenje s formulami za dojenčke, ki ne vsebujejo laktoze).

Sekundarna laktozna intoleranca se pojavi kot posledica neke poškodbe, kirurških posegov ali bolezni tankega črevesa (npr. celiakija, gastroenteritis, chronova bolezen), kar močno zniža tvorbo laktaze. Stanje je ali samo prehodne narave ali pa se kronično odvija, odvisno od bolezni, ki je vzrok.

Poznamo pa tudi vrsto laktozne intolerance, ki se pojavlja pri starejših ljudeh, kot rezultat staranja in upadanja encimske aktivnosti.

Diagnostika


 • klinični pregled bolnika (na bolezen je treba pomisliti)

 • testna ukinitev mleka iz prehrane (če simptomi izginejo, imate diagnozo; če so težave še vedno prisotne, se napravi laktozni test)

Zdravljenje


 • dieta brez mleka in izdelkov, ki vsebujejo mleko oz. mlečni sladkor

Preventiva


 • upoštevanje diete!

 • bodite pozorni na živila, ki »skrivajo« laktozo (mnogim živilom dodajajo umetno laktozo, npr. muesli, kosmiči, instant juhe, prelivi za solate, čokolada, gotove mešanice za pekovske izdelke)

Kdaj k zdravniku


 • obisk zdravnika je nujen, postaviti je potrebno pravilno diagnozo, saj bi bil lahko vzrok simptomov katera druga, veliko težja bolezen prebavil

 • zdravnik svetuje in priporoči pravilno dieto

Samopomoč


 • samotestiranje mlečnih živil (tista, ki vam ne povzročajo simptomov, uporabljate v prehrani)

 • v nekaterih primerih lahko ljudje uživajo celo mleko (male količine naenkrat in pogosto)

 • mlečne izdelke je treba uživati v sklopu večjega obroka, npr. kosila (simptomi so precej zmanjšani ali celo odsotni)

 • tablete, ki vsebujejo laktazo (zaužijejo se pred obrokom in pomagajo pri prebavi zaužite laktoze)

 • pozornost na zadostno uživanje kalcija (v mleku in mlečnih izdelkih ga je sicer veliko, a se ob strogi dieti lahko zgodi, da pride do pomanjkanja)

Kaj menijo strokovnjaki?

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

asist. dr. Janko Kovač dr. med. spec. interne medicine

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija