Celiakija

(Foto: Dreamstime)

Kronična vnetna bolezen, ki prizadane tanko črevo in je posledica preobčutljivosti za gluten v hrani. Ob zaužitju glutena prihaja do imunske reakcije v tankem črevesu, katere posledica je uničenje črevesnih resic in nadaljna slaba absorpcija nutrientov iz hrane.
Glavni problem stanja je, da lahko bolezen posnema zelo veliko različnih simptomov in znakov tudi drugih črevesnih bolezni; v sicer zelo redkih primerih so težave s prebavo celo popolnoma odsotne.

Simptomi in znaki

Vzroki in dejavniki tveganja

Preobčutljivost za gluten v hrani povzroči uničenje črevesnih resic in posledično malabsorpcijo (zmanjšana površina črevesa zaradi izgube resic, kar pomeni manjšo površino za absorpcijo hranil iz svetline črevesa; hranila se izločijo z blatom, namesto da bi prišla v krvni obtok, kjer bi se lahko porabila).

Pri bolnikih s celiakijo, ki ne upoštevajo diete, se dolgoročno pojavljajo stanja, kot so laktozna intoleranca, različne oblike raka prebavil, nevrološki problemi, različni krči.

Bolezen se lahko pojavi praktično pri komur koli, a se iz neznanih razlogov pogosteje pri bolnikih z diabetesom tipa I, avtoimunskih boleznih ščitnice (npr. hashimoto tiroiditis) in pri osebah z downovim sindromom.

Znana je tudi dedna komponenta bolezni, saj je 5-15 % verjetnosti, da bo kdo imel bolezen, če jo že ima kateri od bližnjih sorodnikov.

Velikokrat se bolezen pojavi po velikih kirurški posegih, hudih okužbah, obsežnih poškodbah, hudem stresu, vendar vzroki za to pojavnost niso jasni.

Diagnostika


  • kinični pregled bolnika

  • poskus z dieto brez glutena (po dogovoru z zdravnikom)

  • biopsija sluznice

  • histološki pregled

Zdravljenje

Bolezen v samem vzroku ni ozdravljiva, je pa bistveno izogibanje vseh žitaric, ki vsebujejo gluten (pšenica, oves, ječmen, rž), in vseh izdelkov iz teh žit (kruh, pecivo, keksi, testenine, kosmiči, …). Žita, ki jih bolnik lahko uživa, so: riž, koruza, proso, amarant, kvinoja, soja. Pri nakupih je treba biti izredno pozoren na oznako, da izdelek ne vsebuje glutena (GLUTEN FREE); četudi samo žito v osnovi ne vsebuje glutena, lahko prihaja do kontaminacije med predelavo, za pojav simptomov pa je dovolj že minimalna zaužita količina glutena.

Bolnik lahko normalno uživa meso, večino mlečnih izdelkov, zelenjavo, krompir, sadje.

Preventiva


  • izogibanje dejavniku tveganja in vzroku (vzdrževati je potrebno dieto brez glutena)

  • splošna skrb za kondicijo in zdravje

Kdaj k zdravniku


  • obisk zdravnika je potreben, da se postavi pravilna diagnoza, predpiše natančna dieta, poduči bolnika o sami bolezni in o posledicah neupoštevanja diete

Kaj menijo strokovnjaki?