Mikrosporija (Mačja bolezen)

(Foto: Dreamstime)

Lokalna nalezljiva glivična okužba, ki jo povzročajo dermatofiti, najpogosteje microsporum canis. Prenaša se s stikom obolelih živali, najpogosteje gre za potepuške mačke, lahko tudi pse, med ljudmi pa se bolezen lahko prenaša s tesnimi stiki, prek bolezenskih žarišč.
Značilna so rdečkasta kolobarjasta luščeča žarišča v velikosti kovanca, predvsem na običajno odkritih delih telesa. Za mikrosporijo najpogosteje obolevajo otroci (božanje živali), večja frekventnost pojava bolezni je tudi pri ženskem spolu. Incidenca bolezni je sezonska in ima vrh obolevnosti od julija do oktobra, saj je takrat zaradi lepega vremena in sprehodov več priložnosti za stik s potepuškimi živalmi.
Pri nas se je razširila v 80-ih letih, ko so jo k nam najverjetneje zanesli turisti iz Italije in Španije, v 90-ih pa je bila na ljubljanskem in gorenjskem področju najpogostejša glivična okužba kože.

Okrogla za kovanec velika kolobarjasta žarišča so rožnata z izrazitim rdečim robom. Če vnetje že pojema, je lahko sredina nekoliko bolj bleda. Se drobno luščijo in lahko zmerno srbijo. Kot omenjeno, se spremembe lahko pojavijo po trupu (predvsem odkriti deli), rokah, nogah, na vratu in obrazu, tudi lasišču, kjer so slabše omejena in težje opazna. V primeru prizadetega lasišča lahko lasje začnejo tudi izpadati.

Simptomi in znaki

Vzroki in dejavniki tveganja

Bolezen se najpogosteje pojavlja med otroci, saj ti navadno radi božajo potepuške živali, ki so lahko bolne in prenesejo glivice na človeka. Otroci so tudi bolj dovzetni za pojavnost okužbe na lasišču, zato je potrebno pri njih še posebej previdno pregledati ta predel kože.
Če zbolijo nosečnice, plod ni v nevarnosti, saj gre za lokalno glivično okužbo kože.

Diagnostika

Diagnozo se potrdi z mikološkim pregledom kožnih lusk, izpuljenih dlak ali las in gojitvijo gliv na gojišču v laboratoriju. Žarišča dermatolog pregleda tudi v temi s posebno woodovo svetilko, pod katero omenjene kožne spremembe zelenkasto odsevajo.

Zdravljenje

Za posamezna žarišča na koži je učinkovito lokalno zdravljenje z antimikotičnimi kremami. Ob večjem števili žarišč ali okužbi lasišča in drugih poraslih delov telesa pa se antimikotična zdravila navadno predpisuje sistemsko. Čas zdravljenja je odvisen od kontrolnih izvidov in mesta okužbe, navadno traja najmanj dva meseca.

Preventiva

  • Umivanje rok in drugih delov telesa, ki so bili v stiku z obolelo živaljo.
  • Otroke je najbolje podučiti, da lahko potepuške muce in kužki, čeprav so na pogled popolnoma zdravi in lepi, prenašajo razne bolezni, zato se jih ni dobro dotikati; če pa že, je potem nujno potrebno temeljito pranje rok
  • Dosledna higiena in skrb, da zdravi ne pridejo v neposreden stik z bolnimi, zavirata prenos okužbe. Brisače, obleke, posteljnina ter druge podobne stvari, s katerimi je bil oboleli v stiku, je potrebno prekuhavati. Otrokom se v času bolezni odsvetuje sodelovanje pri šolski telovadbi in drugih ekipnih športih vse do prvih negativnih izvidov.
  • Če gre za okužene domače živali, je prav, da se jih odpelje k veterinarju in ustrezno zdravi.

Kdaj k zdravniku

Če opazite na koži ali lasišču eno ali več omenjenih rožnatih za kovanec velikih okroglih žarišč, ki se na površini drobno luščijo in rahlo srbijo, se obrnite na svojega zdravnika.

Samopomoč

/

Kaj menijo strokovnjaki?

Tea Pelicon Vedeževanje iz ciganskih kart in karmičnih astroloških kart, Theta healing.