Akne (Acne vulgaris)

(Foto: Dreamstime)

Pogosta kožna bolezen, značilna zlasti za najstniško obdobje. Za nastanek je pomembno predvsem povišano izločanje spolnih hormonov. Skupek odmrlih kožnih celic, bakterij in posušenega loja privede do zamašitve dlačnih mešičkov, kar predstavlja začetek procesa nastajanja aken.
Kaže se lahko v obliki belih ali črnih komedonov (ni vnetja) ali pa kot papule, pustule (prisotno vnetje), v težjih primerih tudi kot noduli in ciste. 
Čeprav so del odraščanja, lahko akne močno vplivajo na življenje mladostnika in njegovo samopodobo.

Tipično se pojavljajo na t. i. seboroičnih predelih kože, kjer je več žlez lojnic: lasišče, predel na čelu tik nad korenom nosu, obrvi, veke, gubi od nosa do kotičkov ust (nazolabialni gubi), predel med brado in nosom, koža za ušesi, na prsih, med lopaticama, v dimljah in na zadnjici. 
Komedoni so izboklinice s črnim čepkom (odprti, nepopolna blokada por) ali belim (zaprti, popolna blokada por). Predstavljajo nevnetno obliko. Papule ali pustule (rdečkaste in občutljive bunkice) se na koži pojavijo ob vnetju v lasnem ali dlačnem mešičku. Noduli in ciste so večje, boleče bulice pod površjem kože.

Simptomi in znaki

Vzroki in dejavniki tveganja

Žleze lojnice se nahajajo v dermisu, srednjem sloju kože, in so pritrjene ob lasni/dlačni mešiček. Na površje kože izločajo loj (pretežno iz trigliceridov in maščobnih kislin) in odmrle celice kože. Če se mešički zamašijo s posušenim lojem, z odmrlimi celicami kože ter bakterijami, se loj ne more izločati prek por na koži in razrastejo se bakterije propionibacterium acnes. Te so sicer kot razgrajevalke loja normalno prisotne v lasnem mešičku. Povečanje razgradnih produktov loja pripelje do vnetja, kar se kaže kot mozolji, ciste, včasih tudi absces.
Za nastanek aken so pomembni predvsem androgeni hormoni (npr. testosteron) in dedna občutljivost za seborejo (povečano izločanje loja).
Najpogosteje se akne pojavljajo pri mladih med 13. in 15. letom starosti (80 %), včasih tudi po 30. letu. V srednjih dvajsetih letih se produkcija hormonov navadno ustali in takrat tovrstne težave s kožo spontano izginejo.
Na pojav aken lahko vplivajo tudi druga stanja, kjer gre tudi za hormonske spremembe (npr. menstruacija, nosečnost), ali nekatera zdravila, ki stimulirajo aktivnost lojnic (še posebej kortikosteroidi in anabolni steroidi), ali uporaba nekaterih ličil, ki zamašijo pore.
Manj vpliva, kot je splošno mnenje, imata na pojavnost aken mastna prehrana in čokolada. Prav tako ne velja popolnoma, da je umazanija tista, ki povzroča akne. Drgnjenje kože in čiščenje z agresivnimi mili lahko akne le še poslabša.

Zdravljenje

Zdravljenje je odvisno od klinične izraženosti aken, spola in starosti obolelega. Prizadeto kožo je treba umivati z mlačno vodo in nevtralnimi mili ter razkuževati z alkoholno raztopino salicilne kisline ali 2 % resorcinola. Priporočena je dieta, bogata z vitamini, brez začimb in maščob. Lokalno zdravljenje obsega odstranjevanje maščobnega sloja kože, preprečevanje zapiranja dlačnih mešičkov in blaženje vnetja.
Posebni losjoni, ki se dobijo brez recepta, sušijo maščobo, uničujejo bakterije in promovirajo odstranjevanje odmrlih kožnih celic. Gre za blaga sredstva, ki vsebujejo benzoil peroksid, žveplo, resorcinol, salicilno kislino. Zdravnik lahko na recept predpiše tudi močnejše losjone, ki vsebujejo derivate vitamina A (tretinoin, adapalene, tazarotene), ter antibiotike za lokalno ali pa sistemsko uporabo.
Za hude primere aknavosti se uporablja tudi izotrerinoin, prav tako derivat vitamina A, pri uporabi katerega pa je zaradi mnogih stranskih učinkov in teratogenosti potrebna izredno previdna uporaba.
Ženskam lahko izboljšajo stanje oralni kontraceptivi.
Uveljavlja se tudi laserska/svetlobna terapija, ki seže v globlje plasti kože, ne da bi poškodovala površino, in vpliva na zmanjšanje aktivnosti lojnic.
Kemični pilingi lahko pripomorejo h kontroli aken.

Preventiva

Času pubertete in hormonskim spremembam, ki nosijo velik del odgovornosti za nastanek aken, se ne da ubežati. Lahko pa skrbimo za čisto kožo, je ne obremenjujemo s prekomernim ličenjem, se izogibamo močno začinjeni in mastni hrani ter drugim stresorjem.
Ob že izraženi aknavosti je pomembno, da se mozoljev ne stiska, sploh pa ne dotika z umazanimi predmeti in rokami. Prizadeta koža naj se nežno čisti, odsvetuje se uporaba mastne kreme.

Kdaj k zdravniku

Akne sicer niso resen zdravstveni problem, a je priporočljivo obiskati dermatologa, če gre za obsežnejšo in trajnejšo prizadetost kože ali če pride do vnetnih oblik, kot so ciste, saj to lahko privede do brazgotin in drugih poškodb kože. Prav tako je dobro poiskati nasvet pri zdravniku, če takšno stanje človeka osebno ovira pri vsakodnevnem življenju.

Kaj menijo strokovnjaki?

prof. dr. sci. Igor Križman dr. med. spec. gastroenterologije

Janja Milič dr. med. spec. psihiatrije