Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Fruktozna intoleranca

(Foto: Dreamstime)

Telo v pomanjkanju encima, odgovornega za razgradnjo fruktoze, le-te ni sposobno prebaviti. Bolezen navadno ni nevarna. Fruktoza je sestavina medu, vode z različnimi okusi, »športnih pijač«, sladkanih pijač, namiznega sladkorja itd. 

Simptomi in znaki

Vzroki in dejavniki tveganja

  • pomanjkanje encima, ki je odgovoren za razgradnjo fruktoze (prirojeno stanje)
  • motnja v absorpciji fruktoze

Diagnostika

  • test fruktozne intolerance (v zdravnikovi ambulanti bolnik zaužije tekočino, bogato s fruktozo; če je normalno prisoten encim za razgradnjo fruktoze, se le-ta razgradi med drugim tudi na glukozo, ki se nato absorbira, in čez približno dve uri je v krvi povišana raven glukoze; če encima ni, ne pride do razgradnje laktoze in posledično se tudi raven glukoze v krvi ne poviša; koncentracijo glukoze v krvi se meri z laboratorijskimi testi)
  • merjenje kisline v blatu (pri dojenčkih in otrocih; ker se fruktoza ne razgradi in ne absorbira, se izloči v obliki kisline v blatu)
  • hidrogen dihalni test (v izdihanem zraku so povišane koncentracije vodika)
  • genska diagnostika

Zdravljenje

  • iz prehrane je potrebno izključiti živila, ki vsebujejo fruktozo (med, namizni sladkor, vode z okusom, …)

Preventiva

  • po posvetu z zdravnikom

Kdaj k zdravniku

  • če se zgoraj opisane težave pojavljajo po hrani, ki vsebuje fruktozo

Samopomoč

  • po posvetu z zdravnikom

Kaj menijo strokovnjaki?