Laktozna intoleranca

(Foto: Dreamstime)

Telo v pomanjkanju encima, odgovornega za razgradnjo laktoze, le-te ni sposobno prebaviti. Bolezen navadno ni nevarna. 
Laktoza je sestavina mleka in mlečnih izdelkov.

Simptomi in znaki

Vzroki in dejavniki tveganja

Vzroki:

  • pomanjkanje encima, ki je odgovoren za razgradnjo laktoze (prirojeno stanje)
  • normalen proces staranja
  • poškodba ali bolezen tankega črevesa (pridobljeno stanje)
Dejavniki tveganja:
  • starost
  • rasa (pogosteje pri temnopoltih in Azijcih)
  • prezgodnji porod

Diagnostika

  • test laktozne intolerance (v zdravnikovi ambulanti bolnik zaužije tekočino, bogato z laktozo; če je normalno prisoten encim za razgradnjo laktoze, se le-ta razgradi na glukozo in galaktozo, glukoza se nato absorbira in čez približno dve uri je v krvi povišana raven glukoze; če encima ni, ne pride do razgradnje laktoze in posledično se tudi raven glukoze v krvi ne poviša; koncentracijo glukoze v krvi se meri z laboratorijskimi testi)
  • merjenje laktozne kisline v blatu (pri dojenčkih in otrocih; ker se laktoza ne razgradi in ne absorbira, se izloči v obliki laktozne kisline v blatu)
  • hidrogen dihalni test (v izdihanem zraku so povišane koncentracije vodika)
  • genska diagnostika

Zdravljenje

  • prehrana brez mleka in mlečnih izdelkov

Preventiva

  • po posvetu z zdravnikom

Kdaj k zdravniku

  • če se ob zaužitju mlečnega obroka značilno začnejo težave
Laktozna intoleranca ni enostavna za diagnosticirati; težave so podobne kot pri številnih drugih stanjih (npr. trebušna gripa, sindrom iritabilnega kolona).

Samopomoč

  • izključitev mleka in mlečnih izdelkov iz prehrane
  • pridobivanje kalcija iz drugih, nemlečnih virov

Kaj menijo strokovnjaki?

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

mag. Barbara Kastelic Zdravstvena zavarovanja

Cvetka Avguštin dr. med. specialistka interne in socialne medicine